Μόσιαλος: Μόνο με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού η αφαίρεση μάσκας - Τι είπε για την ινδική μετάλλαξη

Οι επισημάνσεις του καθ. Ηλία Μόσιαλου για τα εμβόλια, τις μεταλλάξεις αλλά και για το μέτρο της μάσκας.

Για την εν εξελίξει συζήτηση επί των πατεντών των εμβολίων κατά της Covid-19, όπως και για την αποτελεσματικότητα τους έναντι των μεταλλάξεων του ιού μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σε συνέντευξη του στον Τ/Σ ΑΝΤ1, ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας του LSE σημείωσε σχετικά με την πρωτοβουλία της διοίκησης Μπαίντεν για την άρση των

πνευματικών δικαιωμάτων των εμβολίων, αίτημα που υποστηρίζει ο ΠΟΥ και δεκάδες άλλες χώρες, πως «θα χρειαστεί χρόνο», όπως «είπε και η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη διαδικασία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου».

Πρόκειται για ένα «εξαιρετικά σύνθετο θέμα, το οποίο πρέπει να λυθεί με συναινετικές διαδικασίες» και σε συνεργασία «με τον ιδιωτικό τομέα και τις φαρμακευτικές», σημείωσε, προσθέτοντας πως «θα δούμε τη συζήτηση να συνεχίζεται για 2 -3 μήνες», ενώ τοποθέτησε την όποια «λύση» αρκετούς μήνες αργότερα.

Εξάλλου, «δεν πρόκειται να τελειώσουμε με την πανδημία την επόμενη χρονιά» εκτίμησε ο κ. Μόσιαλος, παραπέμποντας στην κατάσταση σε χώρες της Ασίας, όπως η Ινδία, και της Λατινικής Αμερικής, όπου βλέπουμε πως η Covid-19 «εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς».

Η συνθήκη αυτή, πρόσθεσε, το «να συνεχίσει ο ιός να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος», αυξάνει και τις πιθανότητες εμφάνισης μεταλλάξεων που μπορεί να είναι «ανθεκτικές» έναντι των εμβολίων, κίνδυνος που θα μπορούσε να αντιστραφεί με «μαζικούς εμβολιασμούς».

Αναφερόμενος, έπειτα, στην ινδική μετάλλαξη, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου, ο καθηγητής είπε «πως ξέρουμε, από τις ανακοινώσεις της ινδικής κυβέρνησης, πως το δικό τους εμβόλιο, το Covaxin, "καλύπτει" την ινδική μετάλλαξη (...), η οποία αποτελεί συνδυασμό άλλων μεταλλάξεων, της Καλιφόρνιας και της αφρικανικής. Δύο προηγούμενες μεταλλάξεις συνυπάρχουν στην ινδική μετάλλαξη». Και εξήγησε πως «τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα, τα οποία είναι προηγμένης τεχνολογίας, και τα οποία έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα σε άλλα στελέχη του ιού, είναι πιθανό να την "καλύπτουν", εφόσον την "καλύπτει" το ινδικό εμβόλιο».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση σε σχέση με το για πόσο καιρό η μάσκα θα αποτελεί αναγκαίο μέτρο, ο ίδιος εκτίμησε πως η αφαίρεση της «στους εσωτερικούς χώρους θα πάρει καιρό» και ότι «θα πρέπει να εμβολιαστεί ποσοστό άνω του 60%, ιδίως στα αστικά κέντρα». «Αν δε φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό», το οποίο «συμπληρώνεται» από ένα 10% όσων έχουν «φυσική ανοσία» στον κορονοϊό, λόγω νόσησης, «δε μπορούμε να μιλάμε για αφαίρεση της μάσκας».

ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣΜΑΣΚΑΜΑΣΚΕΣΙΝΔΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣΕΜΒΟΛΙΟΚΟΡΟΝΟΙΟΣΚΟΡΟΝΟΙΟΣ ΕΛΛΑΔΑΠΑΤΕΝΤΕΣΕΙΔΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα