Μητσοτάκης: «Ανασχηματισμός θα γίνει, αλλά θα τον ανακοινώσω εγώ»

Κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι της στιγμής. Τι είπε για την πανδημία, τις εκλογές και τα ελληνοτουρκικά.

Απολογισμό για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και άνοιξε τα χαρτιά του για εκλογές, ανασχηματισμό και το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας

στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε όμως ότι όλες τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε από τον ίδιο.

Ερωτηθείς για το ποια ήταν η δυσκολότερη απόφαση που χρειάστηκε να πάρει τον χρόνο αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ήταν το lockdown της χώρας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Η χώρα είναι πιο ισχυρή παρά την βαθιά ύφεση», είπε.

Όσον αφορά στις εκλογές επανέλαβε πως θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πως ο χειμώνας αναμένεται ακόμα πιο δύσκολος, όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, τονίζοντας όμως πως πλέον είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα δεύτερο κύμα.

Εκτίμησε πως δε θα χρειαστεί ξανά γενικό lockdown και σημείωσε πως αν χρειαστεί θα υπάρχουν στοχευμένες καραντίνες.

Για τα ελληνοτουρκικά και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στην διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε:

«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Η επικοινωνία είχε διακοπεί, όχι με δίκη μου υπαιτιότητα.Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε.»

Στη συνέχεια είπε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας. «Έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας. Και οι σύμβουλοι μας μπορούν να μιλάνε.»

Τόνισε, δε, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. «Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές.»

Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση. «Η Ελλάδα δεν ήταν εκείνη στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων.»

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέθεσε.

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος. Επιμένω στη διπλωματική επίλυση. Προχωράει ο φράχτης στον Έβρο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα