Μίκης Θεοδωράκης: «Δάκρυσε» και η Ακρόπολη - Μεσίστιες οι σημαίες σε όλη την Ελλάδα

Η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη σφραγίζει το τέλος μιας άλλης εποχής, όπου οι άνθρωποι θυσιάστηκαν για το ύψιστο αγαθό: Την ελευθερία.Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών και με την απώλεια του, έκλεισε ο κύκλος μιας άλλης εποχής, όπου έγιναν αγώνες για την δικαιοσύνη και την ελευθερία. Ο σπουδαίος…

Σαββόπουλος Έφυγε ο τελευταίος των μεγάλων Ελλήνων

Το δικό του «αντίο» Μίκη Θεοδωράκη είπε ο Διονύσης Σαββόπουλος, με μια ανάρτησή του στο facebook.

«Θα ζει πάντα στο αιώνιο τραγούδι της ελληνικής λαλιάς» σημείωσε ο Διονύσης Σαββόπουλος, που χαρακτήρισε τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη ως έναν «μεγαλοφυή, λεοντόκαρδο, αναγεννησιακό» άνθρωπο.

Όταν η Εντίθ Πιάφ ερμήνευσε την «Όμορφη πόλη» στα γαλλικά

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε συνεργαστεί με πολλούς και σπουδαίους καλλιτέχνες, όμως ξεχώρισε η συνεργασία με την Εντίθ Πιάφ, όταν ερμήνευσε το τραγούδι «Όμορφη πόλη» στα γαλλικά

Πρόκειται για ένα τραγούδι σε στίχους του αδερφού του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, ενώ ανήκει στον κύκλο τραγουδιών «Λιποτάκτες», που συνέθεσε ο Μίκης το 1952.

Οι «Λιποτάκτες» δισκογραφήθηκαν αρχικά το 1960 και την «Όμορφη πόλη» την τραγούδησε στον δίσκο εκείνος. Παρόλα αυτά, δύο μήνες αργότερα, η «Όμορφη πόλη» ξεκινάει τις ευρωπαϊκές της διαδρομές, με το τραγούδι να αποκτά γαλλικούς στίχους και γαλλικό τίτλο.

Έτσι, το τραγούδι «Εραστών του Τερουέλ», όπως τιτλοφορείται η γαλλική διασκευή του, ερμηνεύεται από την Πιάφ στην ομότιτλη ταινία, σε σκηνοθεσία Jacques Plante και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

{https://youtu.be/jNRd-cHLvvc}

Όταν η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμήνευσε «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»

Η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού έχει τιμήσει αρκετές φορές το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Η εμβληματική χορωδία έχει ερμηνεύσει πολλές δημιουργίες του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, όμως αυτή που έχει ξεχωρίσει είναι το τραγούδι «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ».

Μάλιστα, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού ερμήνευσε το συγκεκριμένο τραγούδι τον Μάρτιο.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2020 η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων, τραγούδησε το «Όταν σφίγγουν το χέρι», ως ένδειξη συμπαράστασης στον ελληνικό λαό απέναντι στην πανδημία.

«Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ»

{https://youtu.be/pQPDfA7iTEQ}

«Όταν σφίγγουν το χέρι»

{https://youtu.be/bx6cncnkwTg}

Keywords
Τυχαία Θέματα