Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση: Το Ινστιτούτο Πουλαντζάς συζητά για την ασφάλεια των πολιτών

Και δεν την περιορίζει μόνο στην αστυνομία. Ονόματα εκπλήξεις στο διήμερο συνέδριο.Ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο με τον εύγλωττο τίτλο «Ασφάλεια: Αντιστρέφοντας τη συζήτηση. Από την «ατομική ευθύνη» στην πολύπλευρη συλλογική ασφάλεια» ξεκινάει αύριο Τετάρτη 26 Απριλίου και για δύο μέρες στην Αθήνα. Το συνέδριο διοργανώνεται…

Αφορμή του συνεδρίου, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, στάθηκε το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ωστόσο η οπτική του είναι πολύ ευρύτερη. Έτσι, για δύο μέρες, στις 26 και 27 Απριλίου στο Innovathens της Τεχνόπολης

του Δήμου Αθηναίων αλλά και διαδικτυακά, θα παρουσιαστεί μια ιδεολογική και προγραμματική βεντάλια που περιλαμβάνει θέματα από την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, το προσφυγικό και τα πυρηνικά όπλα, μέχρι την κλιματική κρίση, τις φυσικές καταστροφές, την ασφάλεια των υποδομών και δικτύων, τις μεταφορές, την υγεία, την κοινωνική πολιτική, αλλά και την οικονομία και την εργασία, με τη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου, την προστασία των εισοδημάτων και την εργασιακή σταθερότητα να αναδεικνύονται από τους διοργανωτές μεταξύ των κορυφαίων προϋποθέσεων της συλλογικής ασφάλειας. Γι' αυτό εξάλλου και το αντικείμενο του συνεδρίου είναι εντυπωσιακά ευρύ, με εννέα συνολικά πάνελ γύρω από τέσσερις μεγάλες θεματικές:

Θεματική I | Η παγκόσμια διάσταση της ασφάλειας Θεματική II | Ένα ασφαλές φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον Θεματική III | Η κοινωνικο-οικονομική διάσταση της ασφάλειας Θεματική IV | Ασφάλεια, ελευθερία, δικαιώματα: Έννοιες ασύνδετες ή παραπληρωματικές; Ο ρόλος του κράτους δικαίου και της δικαιοσύνης Αντίστοιχα πολλοί και ιδιαίτερα αξιόλογοι και προερχόμενοι από πολλά διαφορετικά πεδία είναι και οι ομιλητές και ομιλήτριες του συνεδρίου. Μεταξύ αυτών εντοπίσαμε πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (Ευ. Αποστολάκης, Μ. Καλογήρου, Γ. Χουλιαράκης), σημαντικούς ακαδημαϊκούς (όπως η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΜΠ, Ντ. Βαΐου, ο πρόεδρος του ΙΝΠ και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κ. Δουζίνας, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπ. Κίντζιος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρ. ευρωβουλευτής, Μ. Κοππά, ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γ. Κρεστενίτης, ο αναπληρωτής καθηγητής Εγκληματολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γ. Παπανικολάου, ο καθηγητής Στρατηγικής και κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Αθ. Πλατιάς, ο καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ και διευθυντής και πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μ. Πλειώνης, ο καθηγητής Πολιτειολογίας και κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δ. Χριστόπουλος κ.ά.), αλλά και πολλούς αξιόλογους νεότερους ερευνητές και ερευνήτριες. Ταυτόχρονα, ακριβώς για να τονιστεί η κοινωνική διάσταση της σχετικής συζήτησης, το Ινστιτούτο έχει συμπεριλάβει στους ομιλητές και αρκετούς καταξιωμένους επαγγελματίες των αντίστοιχων πεδίων, συνδικαλιστές/τριες (από το Σωματείο Ελλήνων Μηχανοδηγών/ΠΕΠΕ, την Ομοσπονδίας Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας/ΟΣΜΕ, την Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος/ΕΕΕΚΕ, την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας/ΟΜΥΛΕ, τον Σύλλογο Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας κ.ά.), εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών (μεταξύ των οποίων της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης το 2017 οργάνωσης κατά των πυρηνικών ICAN, του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, της WWF, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου/ΕΕΜΕΚΕ, της Homo Digitalis κ.ά.).

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, για την ουσία του θέματος αλλά και για τους πολιτικούς τους συμβολισμούς, έχουν οι παρεμβάσεις μέσω βίντεο των ξένων προσκεκλημένων, και συγκεκριμένα της αναπληρώτριας πρωθυπουργού και υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανίας, Yolanda Diaz, η οποία πρόσφατα πήρε και μια σημαντική πρωτοβουλία συνεργασίας των δυνάμεων της ισπανικής Αριστεράς με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές του Δεκεμβρίου υπό την ομπρέλα της πλατφόρμας Sumar, καθώς και του δημάρχου του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης (Izmir) της Τουρκίας, Tunç Soyer, ο οποίος μάλιστα πριν λίγους μήνες συνυπέγραψε με τους Έλληνες δημάρχους Βύρωνα και Καισαριανής μια σημαντική Διακήρυξη Φιλίας και Συνεργασίας, στο πλαίσιο της "διπλωματίας των πόλεων". Με την προεκλογική περίοδο σε πλήρη εξέλιξη και με το θέμα της ασφάλειας να έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα στην πολιτική συζήτηση, ιδιαίτερα από το δυστύχημα των Τεμπών και μετά, αλλά και με άλλες αφορμές, όπως π.χ. η υπόθεση των υποκλοπών και της προστασίας της ιδιωτικότητας, ο πόλεμος αλλά και θέματα όπως οι φυσικές καταστροφές, οι γυναικοκτονίες κ.ά., το συνέδριο αυτό αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Εξάλλου, όπως σχολιάζουν οι διοργανωτές, τόσο η θεματολογία όσο και το πλήθος και το εύρος των συμμετοχών στο συνέδριο αποδεικνύουν ότι "αυτή η εναλλακτική προοδευτική και κοινωνική προσέγγιση της ασφάλειας, την οποία επιδιώκουμε να αναδέιξουμε, είναι όχι απλώς κοινωνικά αναγκαία σήμερα, αλλά τυγχάνει και ευρύτατης αποδοχής". Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site του Ινστιτούτου (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ).

Το πρόγραμμα του συνεδρίου:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ινστιτούτο Πουλαντζάς,institouto poulantzas