Μανώλης Γλέζος: Η Ελλάδα αποχαιρετά τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης

Σε στενό οικογενειακό κύκλο και με θρησκευτική τελετή -όπως ο ίδιος επιθυμούσε- η Ελλάδα είπε το τελευταίο αντίο στον σπουδαίο Μανώλη Γλέζο. 

Με την ελληνική σημαία να κυματίζει μεσίστια στον βράχο της Ακρόπολης, η χώρα αποχαιρέτησε σήμερα τον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης, Μανώλη Γλέζο. Η κηδεία του σπουδαίου αγωνιστή της Αριστεράς πραγματοποιήθηκε σε στενό οικογενειακό κύκλο λόγω των περιορισμών που ισχύουν για

τον κορονοϊό, ενώ το φέρετρο του ήταν τυλιγμένο με την γαλανόλευκη. 

Στην εξόδιο ακολουθία που τελέστηκε στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Α' Νεκροταφείο χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.Πριν από τρία χρόνια, ο Μανώλης Γλέζος είχε συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και του είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί με θρησκευτική τελετή όπως και έγινε.

Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνου να γίνει δωρεά στη Βιβλιοθήκη Νίκου Ν. Γλέζου στ' Απεράθου (Τράπεζα Εurobank, Αρ. Λογαριασμού: 0026-0244-12-0201196948 IBAN GR6202602440000120201196948).

Υπενθυμίζεται ότι με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ύστερα από πρόταση του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου τελέστηκε δημοσία δαπάνη.

Τσίπρας: Αποχαιρετώ τον αντάρτη, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον σκληροτράχηλο κομμουνιστή, μα πάνω απ' όλα τον άνθρωπο

Με μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρέτησε τον Μανώλη Γλέζο. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αποχαιρετώ σήμερα τον αντάρτη, τον ασυμβίβαστο αγωνιστή, τον σκληροτράχηλο κομμουνιστή, μα πάνω απ' όλα θέλω να αποχαιρετήσω τον άνθρωπο. Έναν γλυκό άνθρωπο που είχε πάντα τη δυνατότητα να σε κερδίζει, ακόμη και την ώρα της πιο σκληρής διαφωνίας. Ο Μανώλης έβαζε πάντα μπροστά την αισιοδοξία της βούλησης, ακόμη και όταν όλα γύρω έμοιαζαν σκοτεινά. Αυτός ήταν αισιόδοξος και πίστευε ότι μπορούμε όλα να τα ανατρέψουμε. Ήταν άλλωστε αυτός που πρώτος πίστεψε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη μικρό κόμμα, πως μπορεί να κερδίσει τη πλειοψηφία και άρα έπρεπε να απευθυνθούμε με πρόταση διακυβέρνησης στους πολίτες.

Ήταν όμως και ένας άνθρωπος πολύ επίμονος στις ιδέες του. Επίμονος αλλά όχι κακόβουλος. Ακόμη και όταν διαφώνησε με κρίσιμες επιλογές μας, δε βρέθηκε ποτέ απέναντι. Είπε με το θάρρος που διακρίνει τους ανθρώπους που αισθάνονται την ευθύνη, δημόσια τη γνώμη του» ανέφερε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «Αλλά βρέθηκε πολλές φορές δίπλα μας και δίπλα μου, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές. Στη δύσκολη κυβερνητική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ, η έγνοια του να επικοινωνεί μαζί μου είχε πάντα μια στοργική χροιά. Όταν μου ζητούσε επιτακτικά να πάω να τον δω στο σπίτι του ή όταν στα πολύ δύσκολα ερχόταν ο ίδιος στο Μαξίμου, όπως τον Φλεβάρη του 2018, απ' όπου και η φωτογραφία. Πάντα με μια ιδέα, με μια σκέψη, που επίμονα υποστήριζε μέχρι να με πείσει. Και πάντα με μια συμβουλή και με πολλές παρατηρήσεις. Πονάω όταν κάνεις λάθη, μου έλεγε. Αλλά οι σημαντικότερες στιγμές με τον Μανώλη δεν ήταν όταν μου έλεγε τις ιδέες του ή ανέκδοτες ιστορίες για τη πολιτική του δράση. Αλλά όταν μου μιλούσε για τις επιστημονικές του γνώσεις. Για τις μελέτες του στη γεωλογία, για τη διαχείριση των υδάτων, για το χωριό του, την Απείρανθο της Νάξου, αλλά και για τη μοναδική του σχέση με τη φύση». 

Αναλυτικά το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

 

Keywords
Τυχαία Θέματα