Λάρκο: Ξεπουλάει την εταιρεία ο Χατζηδάκης

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για πωλητήριο της ΛΑΡΚΟ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε να τεθεί σε εκκαθάριση η εθνικής σημασίας μεταλλουργική, επιστρατεύοντας απόφαση του 2014

Πωλητήριο στα ορυχεία και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ έβαλε ο Κωστής Χατζηδάκης, λίγες ώρες πριν από τις σημερινές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση,

που έχουν στο πλευρό τους πάνω από 65 φορείς της Στερεάς Ελλάδας και της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιστρατεύει την απόφαση του 2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία χαρακτήρισε «κρατικές ενισχύσεις» τη συμμετοχή του Δημοσίου με 135 εκατ. ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΛΑΡΚΟ, και ζήτησε να τεθεί σε εκκαθάριση.

«Εμείς θέλουμε να είναι και θα είναι εκκαθάριση εν λειτουργία», δήλωσε χθες στα «Παραπολιτικά» ο αρμόδιος υπουργός και επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το νομικό πλαίσιο με το οποίο θα προχωρήσει το ξεπούλημα της προβληματικής, αλλά εθνικής σημασίας, μεταλλουργικής επιχείρησης.

Στο «σκηνικό» που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση για να μειώσει τις αντιδράσεις στο επιχειρούμενο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ προστέθηκε το πρόστιμο των 50 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στο παρελθόν στην εταιρεία για ρύπανση του Ευβοϊκού.

Χθες έγινε γνωστό ότι επιστρατεύτηκε και το νέο εξώδικο της ΔΕΗ για ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν συσσωρευτεί από πολλά χρόνια. Τα σωματεία των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ έχουν αποκαλύψει ότι η ΔΕΗ, που διαθέτει το 11,45% των μετοχών της επιχείρησης, εφαρμόζει ιδιαίτερα υψηλό τιμολόγιο, που είναι αυξημένο κατά 80% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Στο Σύνταγμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το συλλαλητήριο των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων, οι οποίοι υποδέχθηκαν με θερμό χειροκρότημα τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Λίγο πιο πριν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την εξής δήλωση: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Δίνουμε σήμερα μια μαζική μαχητική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Στηρίζουμε όλα τα αιτήματα των εργαζομένων για την υπεράσπιση και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, των εργασιακών τους σχέσεων, δικαιωμάτων και βεβαίως την υπεράσπιση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας.

Η ΛΑΡΚΟ, αυτή η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, πρέπει να είναι κοινωνική περιουσία, να είναι κοινωνική ιδιοκτησία, ενταγμένη σε ένα κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, με την εργατική τάξη, το λαό, στην εξουσία και στον πραγματικό έλεγχο και αυτής της επιχείρησης. Διότι μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες που έχει η πατρίδα μας, να υπάρξει πραγματική ευημερία για τον ελληνικό λαό».

Keywords
Τυχαία Θέματα