Κοτανίδου για κορονοϊό: Τις επόμενες μέρες τα αποτελέσματα του συνωστισμού που βλέπουμε τελευταία

«Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ανοίξανε όλα για να λειτουργήσει η οικονομία, αλλά αυτό που τονίζουμε συνεχώς είναι η ατομική ευθύνη», δηλώνει εν σχέσει με τον κορονοϊό η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, μίλησε στο Mega για τα φαινόμενα συνωστισμού που υπάρχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και επέστησε την προσοχή

στους πολίτες.

«Η εικόνα που είδαμε σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου (σ.σ. δημιουργήθηκαν τεράστιες ουρές) είναι απαράδεκτη και το κράτος πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη», τόνισε η κ. Κοτανίδου και συμπλήρωσε:

«Πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν εκεί με συγκεκριμένο ραντεβού, συγκεκριμένη ώρα». «Ο κόσμος δεν πρέπει να ξεχνιέται. Ανοίξανε όλα για να λειτουργήσει η οικονομία, αλλά αυτό που τονίζουμε συνεχώς είναι η ατομική ευθύνη», επισήμανε.

«Μέχρι να βγει το εμβόλιο, δεν πρόκειται να ηρεμήσουμε»

Ερωτηθείσα εάν σήμερα οι ειδικοί ανησυχούν περισσότερο εν συγκρίσει με την περίοδο της καραντίνας, απάντησε:

«Τώρα ανησυχούμε πολύ περισσότερο γιατί υπάρχουν αρκετά ασυμπτωματικά κρούσματα. Υπάρχουν δείγματα κορονοϊού που στην αρχή βγαίνουν αρνητικά και στην πορεία θετικά, κάτι που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο. Μέχρι να βγει το εμβόλιο, δεν πρόκειται να ηρεμήσουμε».

«Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε δει τα αποτελέσματα από αυτόν τον συνωστισμό», απάντησε, όταν ρωτήθηκε πότε θα δούμε τ’ αποτελέσματα των φαινομένων συνωστισμού που είδαμε στη χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα και παράλληλα επανέλαβε πως, εάν όλοι ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων, τότε ο κίνδυνος θα είναι σαφώς μικρότερος.

«Μπορούμε να κάνουμε τα πάντα χωρίς να εκθέτουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων για να κλείσει μια περιοχή. Αν όμως σε μια περιοχή βρεθεί ότι ένας ή δύο άνθρωποι μόλυναν πολύ κόσμο, θα κλείσει για ένα διάστημα η περιοχή, προκειμένου να βρεθεί ο υπερμεταδότης και να δούμε ποιοι έχουν κολλήσει. Πρόκειται για μια πολύπλοκη και επίπονη διαδικασία», απάντησε, ερωτηθείσα εάν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κρουσμάτων που να ανάβει αυτομάτως «πράσινο φως» για lockdown σε τοπικό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα