Κορονοϊός: Τις επιπτώσεις του Covid-19 στον εγκέφαλο ερευνά το Ινστιτούτο Παστέρ

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ στη «μάχη» κατά του κορονοϊού με σχέδιο ανάπτυξης τεστ αντισωμάτων και πολλές μελέτες.

Πληθώρα νέων δράσεων σχεδιάζει το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που λαμβάνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.

Το ΕΙΠ αποτελεί, εξάλλου, το ένα από τα τρία ορισθέντα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς για τον Covid-19, λειτουργώντας επί επταήμερο και για 20 ώρες την ημέρα, έχοντας μέχρι σήμερα

διεκπεραιώσει μεγάλο αριθμό τεστ, το οποίο αναπτύχθηκε στο Διαγνωστικό Τμήμα του Ινστιτούτου με βάση τις προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Παράλληλα, το ΕΙΠ έχει προγραμματίσει τις εξής δράσεις:

1. Δημιουργία τράπεζας κλινικών δειγμάτων από ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.

2. Ανάπτυξη, προτυποποίηση και πιστοποίηση τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων έναντι του ιού SARS-CoV-2, με στόχο την επιτήρηση της ανάπτυξης ανοσίας στον ελληνικό πληθυσμό και των παραγόντων που την επηρεάζουν. Απομόνωση και ταυτοποίηση εξουδετερωτικών αντισωμάτων από ασθενείς με λοίμωξη από SARS-CoV-2 και ανάπτυξη διαγνωστικών μεθοδολογιών, όπως οροεξουδετέρωση, για την ανίχνευση ειδικής ανοσίας. Στη δράση αυτή το ΕΙΠ συνεργάζεται στενά με το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, που αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο έρευνας μολυσματικών νόσων.

3. Μελέτη του ιολογικού προφίλ και διερεύνηση της ύπαρξης ελλειμματικών μορφών του SARS-CoV-2 ιού σε δείγματα ορών ή επιχρισμάτων από ασθενείς στην Ελλάδα, που ανάρρωσαν ή κατέληξαν. Η δράση αυτή θα συνεισφέρει στην εργαστηριακή αξιολόγηση της πορείας της νόσου σε ασθενείς με λοίμωξη από το νέο ιό.

4. Μελέτη της ανοσολογικής απόκρισης των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό με κλασικές μεθόδους ανοσολογίας και τη χρήση της τεχνολογίας αλληλούχησης νέας γενιάς NGS. Ήδη υπάρχουν πειραματικά δεδομένα ότι ο SARS-CoV-2 εκλύει μια ιδιαίτερη ανοσολογική απάντηση, διαφορετική από άλλους συγγενείς προς αυτόν ιούς. Η ιική λοίμωξη επιφέρει δραματικές συνέπειες στο προφίλ της γονιδιακής έκφρασης, κυρίως στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Στόχος του ΕΙΠ είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη εξειδικευμένων θεραπειών για την αντιμετώπιση των ασθενών με λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2.

5. Αλληλούχηση του γονιδιώματος του ιού από δείγματα ασθενών με σκοπό τη μελέτη της μοριακής εξέλιξης του ιού στον ελληνικό πληθυσμό και τη συσχέτιση μεταλλάξεων/πολυμορφισμών με τη βαρύτητα της νόσου, εντοπίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα στελέχη υψηλής παθογένειας. Στόχος του ΕΙΠ είναι η ανάλυση μεγάλου αριθμού δειγμάτων από την επιδημία SARS-CoV-2 στον ελληνικό πληθυσμό με στόχο τον πλήρη χαρακτηρισμό των ιικών γονιδιωμάτων, της ετερογένειάς τους εντός του ξενιστή και τη δημιουργία χάρτη διασποράς μέσω φυλογεωγραφικής ανάλυσης.

6. Μελέτη της αλληλεπίδρασης του ιού SARS-CoV-2 με νευρικά κύτταρα του ανθρώπου και οι επιπτώσεις της δράσης του στον εγκέφαλο. Έχει διαπιστωθεί ότι ένα ποσοστό σοβαρά νοσούντων εμφανίζει νευρολογικά προβλήματα. Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα με ποικίλους τρόπους.

Συνεχείς οι επιστημονικές εξελίξεις

Πάντως παρά τις πολυάριθμες έρευνες και μελέτες, μέχρι στιγμής η παγκόσμια ιατρική κοινότητα δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για τη θεραπευτική προσέγγιση στη λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό, ενώ οι εξελίξεις για το εμβόλιο φαίνεται πως χρειάζονταια ρκετό χρόνο ακόμα.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αναφορές που αναδεικνύουν ακόμη ένα εύρος δράσης του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς - πέραν των συνεπειών σε αναπνευστικό, καρδιά κ.α. - έχουν παρατηρηθεί επιπτώσεις και στο νευρολογικό σύστημα των ασθενών, όπως επεσήμανε την Πέμπτη και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας.

«Αν και ο βήχας, ο πυρετός και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά, συν τη διαταραχή της οσμής και της γεύσης, που όλο και περισσότερο αναφέρεται στη βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια», είπε συγκεκριμένα ο κ. καθηγητής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα έρχονται ολοένα και περισσότερα δεδομένα στο φως γύρω από τον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται ο ιός που προκάλεσε συναγερσμό σε ολόκληρο τον πλανήτη και που έχεισ κοτώσει τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους μέχρι σήμερα. Στις ΗΠΑ, ειδικότερα, οι αρμόδιοι φορείς, όπως το CDC, φαίνεται πως εξετάζουν το αν ο Covid-19 μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του αέρα και της απλής αναπνοής αντί - όπως πιστευόταν έως τώρα ευρέως- μόνο μέσω σταγονιδίων, στενής επαφής κοκ..

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

13033: Τι πρέπει να γράφει το SMS για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Keywords
Τυχαία Θέματα