Κορονοϊός: Τα συμπτώματα, η πνευμονία και πώς μπαίνει στον οργανισμό

Τα συμπτώματα του κορονοϊού και τις ομάδες που κινδυνεύουν ανέλυσε στον ΣΚΑΪ ο Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, ο κορονοϊός για να δημιουργήσει προβλήματα, πρέπει να κατέβει στους πνεύμονες, καθώς δεν είναι σαν το κοινό κρυολόγημα, αλλά ένα είδος πνευμονίας.

«Είναι σύνηθες να δημιουργήσει κάποια βλάβη που συνήθως είναι πολύ ήπια και δεν φαίνεται σε ακτινογραφία στους πνεύμονες»,

σύμπλήρωσε.

Η δύσπνοια είναι «καμπανάκι» για δημιουργία πνευμονίας, ωστόσο είναι κάτι που θεραπεύεται στην πλειοψηφία. Όσοι έχουν ενδείξεις πνευμονίας συνήθως, χρειάζονται νοσηλεία αλλά δεν εκδηλώνουν όλοι το ίδιο σοβαρά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, το 85% των ασθενών που νόσησαν είχαν ήπια συμπτώματα, ένα 15% χρειάζεται νοσηλεία, ενώ μόλις το 5% αφορά τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και χρειάζεται ΜΕΘ.

Το σκεπτικό για τα μέτρα, εκ των οποίων είναι και το κλείσιμο των σχολείων, στηρίζεται σε δύο παράγοντες, σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο.

Ο πρώτος παράγοντας είναι ότι και τα μικρά παιδιά, ηλικίας κάτω των 10 ετών, έχουν πιθανότητα να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό. Παρόλο που στην πλειοψηφία θα έχουν ήπια έως και ελάχιστα συμπτώματα, τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τηρήσουν τους κανόνες ατομικής ευθύνης, όπως το να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι ότι ο αριθμός των περιπτώσεων που υπάρχουν στην κοινότητα, δηλαδή οι ενδείξεις διασποράς της λοίμωξης στην κοινότητα.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 εξέφρασε την ανησυχία του για τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην Αττική.

«Είναι το στάδιο που λέμε για διασπορά στην κοινότητα, και που είναι το σημείο πλέον όπου αρχίζουμε να χάνουμε την ιχνηλάτηση και τη στενή επαφή με αυτόν που ταξίδεψε, με αυτόν που μένει στο σπίτι, και δημιουργεί την ανησυχία την οποία εύλογα όλοι έχουμε ότι μπορεί αυτός ο αριθμός να αρχίσει να αυξάνεται και να φτάσει σε επίπεδα που βλέπουμε σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος, και εξήγησε ότι κράτη με ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα, όπως είναι η Ολλανδία και το Βέλγιο είναι γύρω στα 250 με 300 κρούσματα.

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι η προσωπική υγιεινή, η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλουμε ενσυνειδήτως να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Είναι εντυπωσιακό ότι ασυναίσθητα πιάνουμε το πρόσωπό μας 20-25 φορές την ώρα», υπογράμμισε.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφερόμενος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού υποστήριξε πως πρέπει να μείνουν σπίτι, να περιορίσουν όσο γίνεται τις κινήσεις τους. «Αυτός ο ιός δεν ίπταται στην ατμόσφαιρα, είναι μέσα σε σταγόνες και μετά από ένα μέτρο πέφτει κάτω», εξήγησε ο κ. Δημόπουλος τονίζοντας ότι ο ιός προκαλεί πρόβλημα όταν φτάσει βαθιά στους πνεύμονες.

«Μπαίνει στα κυψελιδικά κύτταρα του πνεύμονα και δημιουργεί αρχικά τη φλεγμονή κι έπειτα την πνευμονία. Για να φτάσει εκεί πρέπει να περάσει από βλεννογόνους, συνηθέστερα του στόματος και της μύτης».

Keywords
Τυχαία Θέματα