Κορονοϊός: Οδηγίες για κατ’ οίκον περιορισμό - Τι ορίζεται ως «επαφή» κρούσματος

Οι επιστήμονες δίνουν οδηγίες για την απομόνωση ατόμων που ήρθαν σ’ επαφή με ύποπτο, υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό  

Η ταχέως εξελισσόμενη επιδημία του κορονοϊού επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και την αυστηρή τήρηση σε ατομικό επίπεδο κανόνων υγιεινής. Με το παραμικρό σύμπτωμα μένουμε σπίτι, τονίζουν οι επιστήμονες, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του νέου κορονοϊού στην κοινότητα.

Προσοχή συνιστούν οι επιστήμονες και δίνουν οδηγίες για απομόνωση ατόμων που ήρθαν σε επαφή

με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό (π.χ. μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας). Ως «επαφή» κρούσματος λοίμωξης COVID-19 ορίζεται άτομο που δεν εμφανίζει συμπτώματα και είχε ή ενδέχεται να είχε ιστορικό επαφής με κρούσμα λοίμωξης COVID-19.

Οδηγίες

Παρακολουθούν την υγεία τους, θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα, από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες. Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ στο 1135, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση για να λάβει οδηγίες.

Προβληματισμός για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι, μετά το κλείσιμο των ΚΑΠΗ

Όλοι οι δήμοι διέκοψαν τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, μετά την εντολή που δόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές και η γενική συμβουλή προς τους ηλικιωμένους, που αποτελούν και την πλέον ευπαθή ομάδα, είναι να παραμένουν σπίτι τους για λόγους προστασίας. Ωστόσο, προκύπτουν κάποιες νέες παράμετροι, όπως οι περιπτώσεις εκείνες όπου κάποιοι ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους και θα πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τους.

Ορισμένοι δήμοι ήδη έχουν αρχίσει να μεριμνούν για τέτοιες περιπτώσεις. Ενδεικτικά είναι τα όσα λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη και εντεταλμένη σύμβουλος για τα ΚΑΠΗ Χαλανδρίου Ευγενία Κατούφα:

«Τα ΚΑΠΗ έχουν την αποστολή να προσφέρουν υπηρεσίες στους ηλικιωμένους και να τους βοηθούν να παραμένουν όρθιοι, ενεργοί και χρήσιμοι στην κοινωνία. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και τώρα, που τα ΚΑΠΗ θα μείνουν κλειστά για ένα διάστημα και είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται σε περιορισμό.

Οι εργαζόμενοι στα ΚΑΠΗ, οι οποίοι παραμένουν ενεργοί στην υπηρεσία τους, μπορούν να τηλεφωνούν στα μέλη και να ρωτούν για την υγεία τους, αν έχουν κάποια ανάγκη σε τρόφιμα ή φάρμακα, να τους δίνουν πληροφορίες για ό,τι χρειάζονται, να τους βοηθούν να κατανοήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, να τους υπενθυμίζουν τρόπους διεξόδων από τις δύσκολες στιγμές και να τους καλλιεργούν το κουράγιο και την αισιοδοξία.

Επίσης μπορούν να συνεχίσουν τις κατ' οίκον επισκέψεις σε όσες περιπτώσεις ενδείκνυται. Ιδιαίτερα να φροντίσουν να μεταφέρουν στους μοναχικούς και τους μη υποστηριζόμενους από οικογενειακό περιβάλλον ηλικιωμένους, ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες παραμένουν στη διάθεσή τους για κάθε περίπτωση βοήθειας που είναι δυνατό να τους προσφερθεί.

Βοηθητικό θα είναι να κάνουν κι εκείνοι κάτι αντίστοιχο για τους φίλους τους, ιδιαίτερα αυτούς που συναντούσαν τακτικά στο ΚΑΠΗ και να τηλεφωνιούνται μεταξύ τους».

Και η κ. Κατούφα προσθέτει: «Την ώρα που προσπαθούμε να προστατέψουμε τους ηλικιωμένους από έναν κίνδυνο, ας μην τους επιβαρύνουμε με άλλους, που προκύπτουν από τη μοναξιά, την κατάθλιψη και την αίσθηση εγκατάλειψης. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν πολλά, παρά μόνο να νιώθουν ότι κάποιος τους θυμάται και τους νοιάζεται και πως θα έχουν μια βοήθεια αν τη χρειαστούν. Οι δήμοι πρέπει να φροντίσουν να την προσφέρουν αυτή τη βοήθεια, να φροντίσουν να υπάρξει μία ειδική μέριμνα».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αγωνία για 2 κρούσματα σε Ρίο και ΑΧΕΠΑ - Σε καραντίνα 32 εργαζόμενοι στη Β. Ελλάδα
Τι ισχύει για τους εργαζόμενους γονείς όσο τα σχολεία είναι κλειστά
Κορονοϊός: Η μάχη 14 ημερών της Ελλάδας με την επιδημία
Κορονοϊός: Δύο φάρμακα δοκιμάζονται κατά του ιού
Κορονοϊός: Πότε θα ανοίξουν τα κλειστά σχολεία

Keywords
Τυχαία Θέματα