Κορονοϊός: Τα μέτρα στην Ελλάδα, νεκροί στην Ιταλία

Ξεπερνούν τα 150 τα κρούσματα του κορονoϊού στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμός, αφού οι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσει στη χώρα.

Στην Ιταλία, μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο στο Μιλάνο ο περιφερειάρχης Ατίλιο Φοντάνα, οι θετικοί στον ιό είναι πάνω από 90.

Στο μεταξύ, τις ώρες αυτές πραγματοποιούνται εκατοντάδες εξετάσεις σε άτομα που ενδέχεται να ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς και αναμένονται

το γρηγορότερο δυνατό τα σχετικά αποτελέσματα.

Οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, με τα αυστηρότερα μέτρα να λαμβάνονται βεβαίως στις περιοχές, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα κρόυσματα και στις οποίες είχαμε και τους δύο θανάτους.

Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά και κωμοπόλεις στις οποίες ο κορονοϊός Covid-19 έχει μεταδοθεί σε δεκάδες κατοίκους, με τις αρχές να διαμηνύουν πως σε όποιον δεν σεβαστεί την απαγόρευση θα μπορούν να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις.

Παράλληλα, προσωρινά, στις περιοχές αυτές σταματούν τα σχολικά μαθήματα και κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.

Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας. Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

O ΠΟΥ εκφράζει έντονη ανησυχία για τηνταχεία εξάπλωση του ιού εκτός κινεζικών συνόρων και ειδικά σε χώρες, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και το Ιράν. Οι επιστήμονες επισημαίνουν τον «ύπουλο» τρόπο μετάδοσής του, αφού μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από άνθρωπο χωρίς συμπτώματα σε άλλους. Επιπλέον αυτό που ανησυχεί είναι το γεγονός ότι μπορεί να εμφανιστεί με πολύ ήπια συμπτωματολογία την πρώτη εβδομάδα και στη συνέχεια να εξελιχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις αιφνιδίως θανατηφόρος την δεύτερη εβδομάδα.

Το ποσοστό θνητότητας με βάση τα καταγεγραμμένα κρούσματα είναι 2%.

Τα μέτρα στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις στην Ιταλία ανησυχούν και τις ελληνικές αρχές.

Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας:

Συνεχίζουν τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια.

Πραγματοποιούν ενημέρωση των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ενώ την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα). ·

Βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς.

Επικαιροποιούν όλες τις οδηγίες, βάσει των επιδημιολογικών κριτηρίων ορισμού κρούσματος, σε συνεργασία με την ομάδα εμπειρογνωμόνων και ειδικών λοιμωξιολόγων που έχει συγκροτηθεί.

Όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας - νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ - βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής της Υπουργού Νίκης Κεραμέως.

«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο.

Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης», τονίστηκε σχετικά.

Κορονοϊός: Απίθανο να μην έρθει στην Ελλάδα

«Θα είναι απίθανο να μην φτάσει στην Ελλάδα ο κορονοϊός». Αυτό ανέφερεπρο ημερών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας συνέχισε: «Είμαστε σε επαγρύπνηση. Οπωσδήποτε πρέπει να βασιζόμαστε στα επιστημονικά δεδομένα. Αυτήν την στιγμή το επίκεντρο της επιδημίας, το 99% των περιστατικών είναι στην Κίνα. Όλος ο αγώνας μας και η ανησυχία μας είναι να «πιάσουμε» το περιστατικό που θα έρθει στην Ελλάδα έγκαιρα. Να το διαγνώσουμε και να το απομονώσουμε για να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης».

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο για τον κορονοϊό επεσήμανε πως στο καλύτερο σενάριο θα είναι έτοιμο σε 4-6 μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός, Ελλάδα, Ιταλία,koronoios, ellada, italia