Κορονοϊός στην Τουρκία: Μυστικά και αλήθειες

Η Τουρκία δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι και σήμερα ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει και όπως μπορείτε να δείτε στον «χάρτη» του ΠΟΥ. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι αναφορές πως η Άγκυρα ίσως κρύβει την αλήθεια.

Η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι θα ξεκινήσει έρευνες για οποιαδήποτε μορφή παραπληροφόρησης σχετικά με την παρουσία περιπτώσεων κορoνoϊού στη χώρα. Οι έρευνες θα περιλαμβάνουν οποιαδήποτε αναφορά - ακόμη και στα social media - που προκαλεί

φόβο στον πληθυσμό, δήλωσε η υπηρεσία σε επίσημη δήλωση στην ιστοσελίδα της.

Η κίνηση αυτή έρχεται όμως να δώσει τροφή στις ανησυχίες ότι το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας, που περιβάλλεται από χώρες όπου εμφανίστηκαν κρούσματα του COVID-19, κρύβει περιπτώσεις του θανατηφόρου ιού.

Υπενθυμίζεται πως ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, του Ιράν, της Ισπανίας και της Ινδίας. Ο αριθμός των νεκρών που προκλήθηκε από τον ιό παγκοσμίως ανήλθε σε τουλάχιστον τουλάχιστον 3.500 τη Δευτέρα, με τουλάχιστον 105.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο.

Εξάλλου, ο νέος ιός βρέθηκε στους μισούς από τους γείτονες της Τουρκίας, δηλαδή σε Ιράν, Ιράκ, Γεωργία και στη χώρα μας.

Και ενώ ο κορονοϊός μοιάζει να εξαπλώνεται ταχύτατα, στην Άγκυρα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα ερωτηματικά για το τι πραγματικά ισχύει.

«Καταφέραμε να είμαστε χωρίς κορονοϊό»

Σημειώνεται πως επισήμως η χώρα έχει κάνει τεστ σε 1.363 ύποπτα κρούσματα, αλλά κανένα δεν βρέθηκε θετικό.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας ανέφερε την Πέμπτη πως η Τουρκία είναι «καθαρή» από τον ιό, σε όλη την επικράτειά της. Ο Φαχρετίν Κοτζά δήλωσε επίσης πως οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες να μην πηγαίνουν στο εξωτερικό, αν δεν είναι απαραίτητο, και πως αυτοί που πηγαίνουν στο εξωτερικό θα πρέπει, όταν επιστρέφουν, να αυτοαπομονώνονται για 14 ημέρες.

«Καταφέραμε να είμαστε χωρίς κορονοϊό χάρη στα μέτρα πρόληψης που έχουμε πάρει και τους ελέγχους που πραγματοποιούμε, σε αντίθεση με γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε με νόημα ο Τούρκος υπουργός. 

Γενικότερα, όμως, η κυβέρνηση είναι φειδωλή στις ανακοινώσεις της για το θέμα.

Μέτρα και... «υγιεινές» συνήθειες

Από την άλλη, όλες οι πτήσεις από την Τουρκία προς την Ιταλία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα έχουν ακυρωθεί από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, όπως και προς και από το Ιράν και το Ιράκ. Τα δε σύνορα με τις τελευταίες δύο χώρες έχουν κλείσει.

Στα μέτρα που λαμβάνει η Τουρκία περιλαμβάνονται, σταδιακά και ανά περιοχή, και ακυρώσεις διαφόρων συνεδρίων και εκδηλώσεων όπου συναθροίζονται πολλοί πολίτες.

Σχολιαστές των social media «απαντούν» στις αναφορές περί κρουσμάτων που έχουν αποσιωπηθεί και με την ακόλουθη στατιστική, κατά την οποία οι Τούρκοι τηρούν... ευλαβικά τους κανόνες υγιεινής:

Έχεχι λόγους η Άγκυρα να κρύψει στοιχεία από τον ΠΟΥ;

Πάντως όσο η ροή επίσημων πληροφοριών παραμένει περιορισμένη, και ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο, είναι δύσκολο να «σιωπήσουν» όσοι θεωρούν πως η γειτονική χώρα πράγμματι προσπαθεί να διαμορφώσει μία εικόνα αναντίστοιχη της πραγματικότητας σε σχέση με τη νόσο που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν μάλιστα πως η Άγκυρα έχει λόγους να αγωνιά για τον έλεγχο της κατάστασης μιας και που ενδεχόμενο χτύπημα του τουρισμού της χώρας θα επιδείνωνε την οικονομική κρίση που έτσι κι αλλιώς πλήττει την Τουρκία, ενώ αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη και με πολεμικά μέτωπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σημαντική μερίδα του τουρκικού τύπου προβάλλει τη χώρα ως έναν από τους λίγους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς.

 Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Φωτογραφία: dailysabah.com

  
Keywords
Τυχαία Θέματα