Κορονοϊός στην Ισπανία: Ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα - Πώς χάθηκε ο έλεγχος

Η κατάσταση στην Ισπανία εκτροχιάστηκε λόγω του κορονοϊου μέσα σε μόλις 18 ημέρες. Η αρχική χαλαρότητα και το αργοπορημένο εθνικό lockdown είναι οι αιτίες σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Guardian

Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι η διασπορά του κορονοϊού στην Ισπανία που μετά την Ιταλία γίνεται η δεύτερη χώρα που ξεπερνά σε νεκρούς την Κίνα. 

 Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών, ο αριθμός των νεκρών στη χώρα της

Ιβηρικής από την πανδημία έφτασε πλέον τους 3.434 νεκρούς, με 738 εξ αυτών να προστίθενται στη μακάβρια λίστα τις τελευταίες 24 ώρες. Ένα ποσοστό αύξησης που φτάνει το 27%.

Ο αριθμός των κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στις 47.610, καθώς διαγνώστηκαν περισσότερες από 5.500 νέες περιπτώσεις. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας των κλινικών νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 3166 ασθενείς. Η περιοχή της Μαδρίτης είναι η πλέον πληγείσα με το 50% και πλέον των θανάτων στη χώρα (1.825 νεκροί, 290 περισσότεροι σε σύγκριση με χθες) και περισσότερα από 14.500 κρούσματα.

Πώς χάθηκε ο έλεγχος

Ο Guardian περιγράφει σε δημοσίευμά του πώς η χώρα έφτασε σε αυτή την κατάσταση μόλις σε 18 ημέρες.

«Σε ορισμένες από τις 18 αυτές ημέρες η ζωή συνεχιζόταν κανονικά - τραπέζια και καρέκλες εμφανίζονταν στα πεζοδρόμια και τα πάρκα γέμιζαν από πολίτες που ήθελαν να κάνουν πικνικ καθώς έφευγε ο χειμώνας» επισημαίνεται στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.

Παρά το γεγονός ότι ανακοινώθηκε καραντίνα αρχικά για την πόλη Χάρο, ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για θέματα υγείας, Φερνάντο Σιμόν είχε αφήσει στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών την αξιολόγηση του κινδύνου. «Αν με ρωτούσε ο γιός μου τι να κάνει θα του απαντούσα να κάνει ό,τι θέλει» έλεγε τότε ο Σιμόν.

«Και έτσι τόσο οι διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας όσο και η εκδήλωση του Vox στη Μαδρίτη πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Τρεις Ισπανοί υπουργοί - που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις της Κυριακής 8 Μαρτίου - έχουν διαγνωστεί με τον κορονοϊό ενώ θετικοί είναι ο επικεφαλής του Vox και ο γενικός του γραμματέας» σημειώνει ο Guardian.

Ο συναγερμός στη Μαδρίτη σήμανε τέσσερις ημέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου, αφού τα κρούσματα έφτασαν τότε τα 1.646 με την τοπική κυβέρνηση να ανακοινώνει το κλείσιμο των σχολείων

Ακολούθησαν παρόμοιες κινήσεις από την κυβέρνηση της Καταλονίας και τελικά μια εβδομάδα μετά την καραντίνα στο Χάρο ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε το πρώτο lockdown για όλη την Ισπανία.

Δείτε πώς περιγράφει την κατάσταση Έλληνας γιατρός στην Ισπανία που μίλησε στον ΑΝΤ1

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα