Κορονοϊός: Πιο αυστηροί έλεγχοι από σήμερα - Τι ισχύει για τις κατ'εξαίρεση μετακινήσεις

Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισαν για μία ακόμη φορά τη σημασία τήρησης των μέτρων και περιορισμών που έχουν τεθεί σε ισχύ, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα μας.

Εντατικοποιούνται και αυστηροποιούνται από σήμερα, Πέμπτη, όλοι οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της μετακίνησης, όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Τετάρτης ο κ. Χαρδαλιάς.

Τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί υπεύθυνα τις οδηγίες, συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια για την μη εξάπλωση

του κορονοϊού. Οι ελάχιστοι που δεν το πράττουν, είπε, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολλών και τους κάλεσε να το συνειδητοποιήσουν άμεσα.

Διευκρινίσεις για τις κατ' εξαίρεση μετακινήσεις

Όσοι φροντίζουν αδέσποτα ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας τους θα πρέπει να απευθυνθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα μονίμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται τα ζώα για να αναλάβουν εκείνοι τη σίτιση τους μέχρι την άρση περιορισμού της κυκλοφορίας. Για όσους φροντίζουν αδέσποτα στην περιοχή τους η ΓΓΠΠ έχει έρθει σε επικοινωνία με την ΚΕΔΕ και τις επόμενες ώρες θα υπάρχει μέσω επίσης ιστοσελίδας της ΚΕΔΕ η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης μετακίνησης κατά το πρότυπο της βεβαίωσης εργοδότη τύπου Α για όσους έχουν αναλάβει τη σίτιση αδέσποτων ζώων. Υπεύθυνο γραφείο για την πιστοποίηση της θα είναι το αρμόδιο για την διαχείριση των σχετικών θεμάτων του κάθε δήμου. Για την έκδοση της βεβαίωσης απαιτείται αναφορά του σημείου που βρίσκονται τα ζώα, οι ημέρες και η ώρα ταΐσματος, η διάρκεια του οποίου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3 ώρες. Διευκρίνισε επίσης ότι η βεβαίωση Β1 περί επισκέψεως σε γιατρό ισχύει και για την επίσκεψη σε κτηνίατρο.

Τα μέτρα προστασίας μέσα στο σπίτι

Ο κ. Τσιόδρας από τη μεριά του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε όσους θα περάσουν τον κορονοϊό στο σπίτι τους, λέγοντας ότι είναι σημαντική ή τακτική επικοινωνία με το γιατρό, «να μένουν σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο που θα χρησιμοποιείται μόνο από αυτούς. Η φροντίδα αυτού που έχει συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται μόνο από ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου», τόνισε κι πρόσθεσε «να περιορίζει ο ασθενής τις μετακινήσεις στο σπίτι.

Αν υπάρχει μάσκα να τη φοράει αυτός που φροντίζει εκείνον που νοσεί» και αν δεν υπάρχει μάσκα θα μπορεί να χρησιμοποιεί ένα μαντήλι που θα αφαιρείται και θα πλένετε σε υψηλή θερμοκρασία. Επίσης, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό το πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με τον ασθενή, αλλά και πριν και μετά από όλο τον κύκλο εργασιών στο σπίτι. Από το μαγείρεμα, τη χρήση τουαλέτας το πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων. Τέλος ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη απολύμανση των επιφανειών η οποία όπως είπε μπορεί να γίνεται με διάλυμα που περιέχει 4 κουταλάκια του τσαγιού χλωρίνη σε ένα λίτρο νερό.

«Ακόμα και άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι μπορεί να έχουν μολυνθεί χωρίς να το γνωρίζουν. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι 14 μέρες καραντίνας για μέλη της οικογένειας» , ώστε να μην διασπείρουν τον κορονοϊό με μετακινήσεις εκτός σπιτιού, τόνισε.

Προσοχή σε γηροκομεία και χώρους νοσηλείας ηλικιωμένων

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους χώρους όπου μένουν ηλικιωμένοι και άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως είναι τα γηροκομεία, οι οίκοι ευγηρίας και οι χώροι όπου νοσηλεύονται ηλικιωμένοι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα. «Ιδιαίτερα εκεί δεν θέλουμε να εισχωρήσει ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό «να αναγνωριστούν έγκαιρα σ' αυτούς τους χώρους όσοι εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα ώστε να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν όπως προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ».

«Αν έχουμε ηλικιωμένους στην οικογένεια μας, να αποφεύγουμε κάθε επαφή ή σχεδόν κάθε επαφή μαζί τους, ενώ καλό θα ήταν να φροντίζει τους ηλικιωμένους ο ίδιος άνθρωπος» τόνισε και εξήγησε ότι ο άνθρωπος αυτός πρέπει να περιορίσει τις επαφές του στο ελάχιστο για να περιοριστεί ο κίνδυνος να μεταφέρει τον ιό στον άνθρωπο που φροντίζει.

«Στην παραμικρή υποψία νόσου θα πρέπει άμεσα να γίνεται επικοινωνία με το γιατρό και τον ΕΟΔΥ» και στις περιπτώσεις των ηλικιωμένων τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα