Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μηχανισμό διάγνωσης για ήπια περιστατικά ετοιμάζει ο ΕΟΔΥ

Τον τρόπο με τον οποίο θα επιτηρείται επιδημιολογικά η κοινότητα εξήγησε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού εργαστηριακής διάγνωσης για ήπια περιστατικά προανήγγειλε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα λειτουργήσει από τον ΕΟΔΥ «άμεσα», όπως είπε, προκειμένου «να βλέπουμε τι γίνεται και στην κοινότητα» με τη διασπορά του νέου ιού.

Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις

για τον εν λόγω μηχανισμό κ καθηγητής εξήγησε πως πρόκειται για «ένα μηχανισμό προσαρμοσμένο για τη γρίπη, ο οποίος εξετάζει ανθρώπους με πυρετό και βήχα και ελέγχει ένα μέρος αυτών των ανθρώπων για το νέο κορονοϊό. Έτσι, θα έχουμε τα δείγματα μας από τα νοσοκομεία, από τις σοβαρές πνευμονίες και νοσηλείες, που θα ξέρουμε τι ποσοστό από αυτούς έχει το νέο κορονοϊό και θα ελέγχουμε και τα περιστατικά από την κοινότητα».

Ωστόσο έκανε λόγο, εν συνεχεία, για «αντιπροσωπευτικό δείγμα» καθώς «δεν μπορείς να τους ελέγξεις όλους». «Θα πηγαίνουν στον γιατρό κανονικά, αυτοί με ήπια συμπτώματα που ανήκουν στους χαμηλού κινδύνου, θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτική συνεννόηση. Δεν θέλουμε να μεταφέρουν τον ιό. Το είπα προηγουμένως. Και να έχουμε μία εικόνα του τι γίνεται εκεί», εξήγησε.

Προηγουμένως, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι «ταυτόχρονα με τον νέο κορονοϊό κυκλοφορεί στην κοινότητα, όχι σε όλα τα μέρη της πατρίδας μας, και η γρίπη η οποία εμφανίζει και αυτή πυρετό και βήχα. Είναι χαρακτηριστική, λοιπόν, εδώ η δυσκολία στην επιτήρηση, το να επιτηρείς, δηλαδή, δύο νόσους ταυτόχρονα που κάνουν τα ίδια συμπτώματα. Και πάλι θέλω να πω εδώ ότι η εξάπλωση είναι αναμενόμενη, δεν είναι κάτι το οποίο δεν το περιμέναμε, ίσα-ίσα το έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Σε ειδικό χώρο διαλογής κάθε περιστατικό με πυρετό και βήχα που έρχεται στο νοσοκομείο»

«Θέλει, λοιπόν, με πολύ προσοχή, με ιδιαίτερη προσοχή το σύστημα της κοινότητας για να μη μεταδοθεί περεταίρω η νόσος. Πάντα σε συνεννόηση με τον θεράποντα. Και σε εμάς "ανήκει" το σύστημα των νοσοκομείων. Μας ενδιαφέρουν τα νοσοκομεία για πολλούς λόγους», πρόσθεσε.

Εξάλλου, «στα νοσοκομεία έχουμε την εμπροσθοφυλακή του συστήματος υγείας, τους συναδέλφους μου γιατρούς οι οποίοι είναι στην εμπροσθοφυλακή. Αυτούς θέλουμε να τους προστατεύσουμε από την εξάπλωση της νόσου. Αυτούς θέλουμε να μην κολλήσουν για να μπορέσει να δουλέψει το σύστημα υγείας και να μην μεταδώσουν τον ιό στις ευπαθείς ομάδες, στους ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Άρα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για να είναι αυτοί οι άνθρωποι προστατευμένοι να μην κολλήσουν τη νόσο. Χειριζόμαστε πλέον κάθε πυρετό και βήχα ο οποίος έρχεται στο νοσοκομείο σε ειδικό χώρο διαλογής με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, να μην εκτεθούμε στη νόσο. Και φυσικά εκεί έχει πολύ μεγάλη σημασία ο περιορισμός της διασποράς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας ανέρχονται σε 117, σύμφωνα τις αρχικές δηλώσεις Τσιόδρα στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από τον COVID-19 στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 66χρονο, κάτοικο Αμαλιάδας.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα