Κορονοϊός στην Ελλάδα: 117 τα κρούσματα - Μάχη κατά της διασποράς

Τα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα έφτασαν στο σύνολο τα 117, με τα 10 από αυτά να χαρακτηρίζονται ως «ορφανά». Η ερμηνεία του κ. Τσιόδρα για τους ασθενείς με άγνωστη εστία μετάδοσης και τα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του ιού.

Το στίγμα της «μάχης» κατά της διασποράς του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση των 18 νέων κρουσμάτων.

Όπως

σημείωσε ο καθηγητής, τα περισσότερα από τα 117 - στο σύνολο τους - θετικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας εντοπίζονται πλέον στην περιοχή της Αττικής, ενώ, όπως επισήμανε στην ενημέρωσή του προς τους ιατρικούς συντάκτες, τα 82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά».

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι 15 πιθανά κρούσματα διερευνώνται και πως 3 ασθενείς, ένας επιπλέον από χθες, νοσηλεύονται πλέον σε ΜΕΘ.

«Ο ιός υπάρχει στην κοινότητα»

Αναφερόμενος στη διασπορά στην κοινότητα ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Υγείας τόνισε πως «τα βαριά περιστατικά είναι 3-5% των κρουσμάτων των συνολικών και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα» και ότι «σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή(βήχας και πυρετό) στην κοινότητα τα οποία θα βρεθούν να έχουν κορονοϊό».

«Όταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα», συνέχισε, «θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα. Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε, είναι μερικά "ορφανά" κρούσματα, χωρίς πηγή έκθεσης. Έχουμε μια εικόνα ότι υπάρχει ο ιός στην κοινότητα και παίρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε την ευρεία διασπορά του».

Εξάλλου, «το ότι έχουμε 8 εχθές, 10 σήμερα "ορφανά" κρούσματα δεν σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά αρκετές εκατοντάδες κρούσματα».

Τι δείχνουν τα «ορφανά» κρούσματα

Κληθείς δε να εξηγήσει ποια κρούσματα ορίζονται ως «ορφανά», ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως πρόκειται για ασθενείς της νόσου COVID-19 για τους οποίους «δεν έχει προσδιοριστεί σαφώς η εστία μετάδοσης», ενώ σχολίασε και πως σημασία δεν έχει ο αριθμός τους όσο «το γεγονός ότι υπάρχει εξάπλωση, ότι πρέπει να προστατευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο, ότι αυτή η εξάπλωση θα αυξηθεί με τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται και όσα περισσότερα μέτρα τηρήσουμε και ατομική ευθύνη επιδείξουμε όλοι μας τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του ανέφερε και ότι «έχει στηθεί μηχανισμός εργαστηριακής διάγνωσης και σε ήπια περιστατικά ο οποίος θα λειτουργήσει από τον ΕΟΔΥ άμεσα για να βλέπουμε τι γίνεται και στην κοινότητα».

«Προσπαθούμε, λοιπόν, με ό,τι μέτρο έχουμε να καθυστερήσουμε την είσοδο, το κύμα αυτής της νόσου στην πατρίδα μας. Να συμπέσει όσο το δυνατόν λιγότερο με την γρίπη, να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο βαριά κρούσματα, ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες», επεσήμανε.

Νέα μέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα μέτρα εντείνονται και εξήγησε ότι κλειδί στον έλεγχο διασποράς του ιού αποτελούν οι συναθροίσεις. «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη». Και συμπλήρωσε πως σε σχέση με άλλες χώρες «προσπαθούμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και ως ένα βαθμό τα έχουμε καταφέρει, χωρίς βέβαια να λέμε ότι ο ιός δεν έχει διασπαρθεί στην κοινότητα».

Για μια ακόμη φορά ο λοιμωξιλόγος τόνισε πως πρέπει να μένουμε σπίτι μας αν έχουμε συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης και διευκρίνισε ότι οι μη ευπαθείς ομάδες που περνούν σχετικά ήπια την ίωση που προκαλεί ο κορονοϊός δεν θα έχει πλέον νόημα να εξετάζονται για αυτόν. «Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το αποτέλεσμα, αν είστε υγιείς και έχετε ήπια συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκαταστολή είναι σημαντικό, όταν εμφανίζουν πυρετό και βήχα, να επικοινωνούν με τα νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται για τον κορονοϊό αλλά και αν απαιτείται η μεταφορά τους σε αυτά.

Υπενθυμίζεται πως κατά την σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας ανακοινώθηκε πως για 15 ημέρες κλείνουν παιδότοποι, θέατρα, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια, ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία αναφέρθηκε θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου έκανε λόγο για 133 κρούσματα συνολικά σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε απευθύνει έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν στο ΕΣΥ «και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας για δύο χρόνια».

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η χώρα «μετράει» και τον πρώτο νεκρό, καθώς τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέληξε ο 66χρονος από την Ηλεία, ο οποίος νοσηλευόταν με σοβαρή πνευμονία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

 

Keywords
Τυχαία Θέματα