Κορονοϊός στη Βρετανία: Η ολιγωρία, η «ανοσία της αγέλης» και η διεθνής κατακραυγή

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διστάζει να λάβει αυστηρά μέτρα κατά του κορονοϊού και δέχεται τα πυρά των ειδικών. Τι είναι η «ανοσία της αγέλης» στην οποία ποντάρει για να αντέξει το σύστημα υγείας. 

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη λήψη των απαραίτητων μέτρων όπως το κλείσιμο μπαρ, καταστημάτων εστίασης και άλλων χώρων που συνωστίζεται κόσμος, και τον περιορισμό πτήσεων και μετακινήσεων που έχουν υιοθετήσει όλες οι χώρες της Ευρώπης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού δείχνει η κυβέρνηση της Βρετανίας. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση Τζόνσον μπορεί να

φρενάρει «δραματικά» την ταχύτητα εξάπλωσης του κορονοϊού, και επισημαίνει ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μολυνθούν εκατομμύρια Βρετανοί τις ερχόμενες εβδομάδες. 

Ωστόσο, ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, σερ Πάτρικ Βάλανς φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Ο ίδιος δημόσια είχε υπερασπιστεί τα συγκρατημένα μέτρα της κυβέρνησης στη Βρετανία υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι μια προσωρινή καταστολή της πανδημίας του κορονοϊού με ένα τετράμηνο περιορισμό των πολιτών ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε ένα ακόμα πιο καταστροφικό ξέσπασμα τον ερχόμενο χειμώνα.

Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μακροπρόθεσμα, το 60% του πληθυσμού θα πρέπει να κολλήσει τον ιό ώστε να επιτευχθεί η «ανοσία αγέλης», όπως είπε έχοντας στο πλάι του τον Μπόρις Τζόνσον. 

Η Βρετανική κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να διασφαλίσει ότι ο κορονοϊός θα περάσει μέσα από το πληθυσμό με πολύ αργούς ρυθμούς, έτσι ώστε εκείνοι που υποφέρουν από τα πιο οξέα συμπτώματα του να μπορούν να λάβουν την ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται, αλλά και για να μπορέσει να εξασφαλίσει ότι τα νοσοκομεία θα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών.

 

Τι είναι η «ανοσία αγέλης»

Η ανοσία αγέλης συμβαίνει όταν ένας μεγάλος αριθμός ατόμων εμβολιάζεται κατά μιας ασθένειας, οπότε, λόγω του εμβολιασμού, περιορίζεται η εξάπλωση της ασθένειας.

Στην περίπτωση του COVID-19, όμως, δεν υπάρχει εμβόλιο, οπότε αν υφίσταται τέτοιο σχέδιο, τότε αυτό σημαίνει ότι το 90% του πληθυσμού θα πρέπει να ασθενήσει, ώστε να αναπτύξει αντισώματα για τον συγκεκριμένο ιό.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η θνησιμότητα του κορονοϊού φθάνει το 3,4% που για τη Βρετανία των 57 εκατομμυρίων σημαίνει ότι από τον COVID-19 μπορεί να πεθάνει σχεδόν ένα εκατομμύριο, αν επιμείνει στο σχέδιο της ανοσίας αγέλης.

Κρτιτική από τον ΠΟΥ

Πυρά εξαπέλυσε στη Βρετανία η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάργκαρετ Χάρις. Προς το παρόν γνωρίζουμε πολύ λίγα για τον νέο κορωνοϊό, επεσήμανε. «Δεν έχει κυκλοφορήσει αρκετά στον πληθυσμό για να γνωρίζουμε τις ανοσολογικές αντιδράσεις», δήλωσε στο BBC. «Μπορούμε να μιλούμε για θεωρίες, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μπροστά σε μια κατάσταση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με πράξεις». είπε.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα