Κορονοϊός: Πόσα είναι πραγματικά τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ραγδαίες αλλαγές έχει επιφέρει στις ζωές των πολιτών ο κορονοϊός και ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι αυτός που ανακοινώνεται. Αυτός ο αριθμός είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ραγδαίες αλλαγές έχει επιφέρει στις ζωές των πολιτών ο κορονοϊός, ενώ στην πραγματικότητα κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα είναι τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ο

αριθμός με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που ανακοινώνεται κάθε μέρα αφορά όσους έχουν κάνει το τεστ και βγήκαν θετικοί.

Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύτηκαν εχθές από το Imperial College στο Λονδίνο και αφορούσαν την επιδημία του Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία.

Οπότε είναι εμφανές ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι περισσότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται.

Την ίδια στιγμή η κ. Αθηνά Λινού, καθηγήτρια της ιατρικής σχολής δημόσιας υγείας, δηλώνει ότι «ακόμα είμαστε στην αρχή της επιδημίας» τονίζοντας ότι τα κρούσματα που έχουμε είναι πολύ περισσότερα.

Σημειώνεται ότι πλέον το τεστ γίνεται σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα για να κάνουν όλοι όσοι έχουν συμπτώματα.

«Έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα. Φαίνεται και από τη μελέτη της Ν Κορέας. Είχαν πολλά κρούσματα σε επίεπδο δημοσκόπησης, Το κάνει και η Γερμανία. Έχουμε πολλά κρούσματα, αυξάνουμε αυτούς που αναπτύσσουν ανοσία, δεν θα έχουμε πολλά κλινικά κρούσματα», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας ανέφερε χθες ότι «Μαθηματικά μοντέλα που δημοσιεύτηκαν εχθές από το Imperial College στο Λονδίνο και αφορούσαν την επιδημία του Γουχάν της επαρχίας Χουμπέι, έδειξαν ότι μόλις 15% των αληθινών περιστατικών καταγράφονταν στην επιδημία. Νομίζω ότι είναι ακόμα λιγότερο και έχουμε δικά μας ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν αυτό».

Σημειώσε ότι: «Σχετικά με το εργαστηριακό τεστ, ξέρω έχει πάρα πολύς λόγος σήμερα, θέλουμε να δηλώσουμε πως ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια για συγκεκριμένες ομάδας του πληθυσμού και δεν έχει γενικευτεί. Η στρατηγική μας παραμένει ο περιορισμός κατ’ οίκον των ελαφρών περιπτώσεων, με την κατά το δυνατόν μηδενική επαφή με άλλους, με ταυτόχρονη επικοινωνία με το γιατρό τους και αποφυγή του εργαστηριακού ελέγχου, ο οποίος μπορεί να αρνητικός, ιδίως την περίοδο επώασης.

Η καταγραφή της επιδημίας συνεχίζεται με την παρακολούθηση όλων των περιστατικών για τα οποία έχουμε θετικό έλεγχο, καθώς και ιχνηλάτηση των επαφών τους. Όπως, επίσης, και με την καταγραφή των σοβαρών περιστατικών και των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ.

Όπως σας έχω πει και άλλες φορές, για κάθε πέντε ασθενείς που είναι κριτικά άρρωστοι, νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, από πίσω είναι άλλοι 95 οι οποίοι έχουν στο 85% των περιπτώσεων ελαφρά μορφή της νόσου και στο 10%-15% των περιπτώσεων την μέτρια προς σοβαρή μορφή της νόσου.

Πρέπει, επίσης, να καταλάβετε ότι ένας μαζικός εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος δεν γίνεται με τρόπο συγκεκριμένο, που να μην φέρνει σε επαφή τον ύποπτο με άλλους υπόπτους ή το σύστημα υγείας, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς του ιού ή και έκθεσης στον ιό από άτομα που έχουν κάτι άλλο, όπως μια κοινή εποχική ίωση ή γρίπη, η οποία συνεχίζεται».

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα