Κορονοϊός: Πώς έφτασε στην Ελλάδα, τι πρέπει να προσέχουμε

«Θετική» στον κορονοϊό 38χρονη Ελληνίδα στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης - Τα γεγονότα που οδήγησαν στο πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα. Τι πρέπει να προσέχουμε.

Το πρώτο κρούσμα του φονικού κορονοϊού στην Ελλάδα είναι γεγονός, καθώς το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι 38χρονη

γυναίκα που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, με βρέθηκε θετική στον ιό.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν Έλληνες επιστήμονες το τελευταίο χρονικό διάστημα, το πρώτο «χτύπημα» του κορονοϊού στη χώρα μας ήταν απλά θέμα χρόνου.

Και αυτό, λόγω της εξάπλωσης του ιού σε περιοχές γειτονικές με την Ελλάδα και κυρίως στην Ιταλία.

Εν τέλει, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα φαίνεται πως προέρχεται από την Ιταλία, οπού τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έξαρση του κορονοϊού, καθώς η 38χρονη ασθενής που νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ ταξίδεψε πρόσφατα στη γείτονα.

Έτσι λοιπόν, μέσω της Ιταλίας, έφτασε και στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα.

Η Ιταλία, άλλωστε, είναι η χώρα που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει πληγεί από την επιδημία περισσότερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή, κάτι που έκανε και τους Έλληνες επισκέπτες στη χώρα να πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την πατρίδα μας. Ωστόσο, αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αποτρέψει το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα.

Το εόμενο βήμα είναι ότι οικειοθελώς απομονώνονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Υγείας.

Η επίσημη ενημέρωση για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη

«Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του κορονοϊού για λογαριασμό του ΕΟΔΥ.

«Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη» συνέχισε και πρόσθεσε: «Γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους».

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία και κάλεσε όσους έρχονται από χώρες και περιοχές με αυξημένα κρούσματα κορονοϊού να τηρούν τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να ενημερώνουν τον γιατρό τους και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Κορονοϊός: Τι να προσέχουμε

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κοροναϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:

-Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

-Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

-Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

-Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

-Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

-Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα