Γενική απεργία στα νησιά: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ

Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνηση για κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης, την ώρα που οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν κατακλύσει τα νησιά.

Λέσβος: «Φωτιά από χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα που έριξαν τα ΜΑΤ»

▶ Μητσοτάκης για κλειστά κέντρα στα νησιά: Δεν υποχωρούμε, άγονες οι αντιδράσεις

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης από το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ με αίτημα την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου και την αποχώρηση των ΜΑΤ. Η πορεία κατέληξε στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο, ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη μεγάλη πορεία προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα, σημεία εισόδου προς την επιταγμένη έκταση του Καβακλή, όπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, στα συγκεκριμένα σημεία κάτοικοι των περιοχών συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καράβας από τη μεριά του Μανταμάδου.

Ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Βουνακίου στη Χίο. Στη Σάμο, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Πυθαγόρα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

Στο μεταξύ, αψιμαχίες σημειώθηκαν χθες το βράδυ τόσο στο Διαβολόρεμα όσο και στην Καράβα, τα δυο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη ζώνη στου Καβακλή ανάμεσα σε αστυνομία και συγκεντρωμένους πολίτες που παραμένουν εκεί.

Επεισόδια υπήρξαν χθες και στη Χίο, στην περιοχή Φλώρι, δύο χιλιόμετρα από το «17», το σημείο που έχει επιταχθεί. Επίσης, μια μεγάλη συγκέντρωση κατέληξε με πορεία στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Αποκλεισμένη, τέλος, παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού» της Σάμου.

Με απόφασή του, χθες το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου ανατολικής Σάμου αποφάσισε ότι: «δεν αποδέχονται και απορρίπτουν το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μιας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Βασικός στόχος και αίτημα, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις Ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν.

Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Να δοθούν από το Υπουργείο άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο ανατολικής Σάμου. Την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά Χίο και Λέσβο που αφίχθησαν κατά τη χθεσινή νύχτα». Ο δήμος ανατολικής Σάμου αποκλείει με οχήματα του δήμου το σημείο πρόσβασης στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν δυναμικά το σημείο της κινητοποίησης.

Τέλος, ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό «να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής». Ο Ταξιάρχης Βέρρος στην έκκλησή του που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Από χθες τα ξημερώματα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα! Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα 'επιχειρήσεων' είναι κακός σύμβουλος. Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τί κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια».

Πυρά από την αντιπολίτευση

«Η πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων», καταγγέλλει ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης επικοινώνησε με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, καταγγέλλοντας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «την απαράδεκτη αστυνομική βία, με την ασύστολη χρήση χημικών και δακρυγόνων απέναντι στους κατοίκους σε Λέσβο και Χίο και τον ξυλοδαρμό πολιτών». Ο κ. Παφίλης ζήτησε από τον υφυπουργό «να αποσύρει άμεσα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά και να απεγκλωβιστούν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως απαιτούν δικαίως οι κάτοικοι των νησιών».

«Η κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της. Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος ‘’Νόμος και Τάξη’’' που η Ν.Δ. θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής», σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.

Ανακοινώθηκαν οι εταιρείες που θα κατασκευάσουν τα κλειστά κέντρα

Εν τω μεταξύ, οι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες, στις οποίες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για τα κλειστά κέντρα, επιλέχθηκαν ως ανάδοχοι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου που αναρτήθηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ αναλαμβάνει το έργο των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού της έκτασης που επιτάχθηκε στη Λέσβο αντί του συνολικού ποσού των 854.390 ευρώ. Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ο ανάδοχος για το ίδιο έργο στη Χίο, αντί του συνολικού ποσού του 1.031.398 ευρώ. Τέλος, στη Σάμο το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. αντί του συνολικού ποσού των 947.651 ευρώ.

Μεταξύ του υπουργείου και των αναδόχων θα υπογραφεί συμφωνητικό ανάθεσης μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας και την υποβολή εγγύησης καλής εκτέλεσης του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου: «Ο Δήμος πενθεί και κλείνει»
Κίνημα Αλλαγής: «Δόγμα Νόμος και Τάξη και ξύλο στα νησιά»
Απόβαση ΜΑΤ στα νησιά: «Έρχονται ‘’γαλάζιες’’ παραιτήσεις στη ΝΟΔΕ Χίου»
Κουτσούμπας: Η ΝΔ να αποσύρει τώρα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά
Μιχαηλίδης: Δέχτηκα απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα