Κοροναϊός: Άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς με πλήρεις αποδοχές – Πώς θα χορηγηθεί

12:40 11/3/2020 - Πηγή: In.gr

Νέα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σύμφωνα με αυτά και εντός της ημέρας εκδίδεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία προβλέπεται άδεια ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές στους γονείς για όσο διάστημα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η άδεια θα δοθεί σε έναν από τους δύο γονείς.

Ειδικότερα, για κάθε 4 ημέρες άδειας οι τρεις θα λογίζονται ως άδεια ειδικού

σκοπού και μόνο μια θα λογίζεται ως κανονική άδεια.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού τότε ο άλλος δεν θα δικαιούται.

Εαν ο ένας από τους δυο γονείς δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του.

Σε περιπτώσεις που η άδεια ειδικού σκοπού χορηγηθεί σε εργαζόμενο του δημοσίου τομέα, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, ταυτοχρόνως. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που ο/η σύζυγος νοσηλεύεται, ή έχει προσβληθεί από κορονοϊό, ή είναι πάσχει από αναπηρία.

Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, δύναται ο εργοδότης να προτείνει επίσης τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, ή εργασία εξ’ αποστάσεως. Για τους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα δημιουργείται επίσης η δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας, όπου αυτό είναι εφικτό.

Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Πέτσας  η κυβέρνηση  παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας σε ό,τι αφορά τις έκτακτες δαπάνες. Για τον σκοπό αυτό, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας ενισχύθηκε έγκαιρα με 15 εκατ. ευρώ, ενώ δρομολογούνται καινούργιες δαπάνες για προσλήψεις. Ανάλογα με τις εξελίξεις, οι οποίες αποτιμώνται καθημερινά, το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί.

Ο κ. Πέτσας συνέστησε, σύμφωνα όπως είπε με τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου και των Μητροπολιτών να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις στις εκκλησίες.

Οικονομικά μέτρα

Επιπλέον, υπενθύμισε όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί το  προηγούμενο διάστημα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και συγκεκριμένα:

Η πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων είναι:

-Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

-Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

-Αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020 (τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου), στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, αποφασίστηκε αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για 14 ημέρες ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια σε όλη τη χώρα.

Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία καθώς οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται έξαρση του ιού τις επόμενες ημέρες.

Ήδη τα κρούσματα σε όλη τη χώρα «αγγίζουν» τα 90 ενώ ένας 67χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Πάτρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα