Κορονοϊός: Η εξάπλωση στην Ελλάδα, αγωνία τις επόμενες τρεις εβδομάδες

Ο κορονοϊός είναι στην Ελλάδα και μπορεί τα επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα να παραμένουν εφτά, ωστόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες τρεις εβδομάδες για την εξάπλωση στη χώρα.

Στην Ελλάδα βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα ο κορονοϊός

και όλοι οι έλεγχοι μέχρι σήμερα δείχνουν ότι τα κρούσματα παραμένουν στα εφτά, ωστόσο το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη χώρα μας. 

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε ο λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας για τον κορονοϊό είναι εξαιρετικά κρίσιμο το χρονικό διάστημα των 3-5 εβδομάδων, από την ημέρα που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μία χώρα.

Ειδικότερα ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 270 άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, 7 τον αριθμό και έχει γίνει εργαστηριακός έλεγχος σε 570 δείγματα χωρίς να βρεθεί κάποιο θετικό στον κορονοϊό, πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί επισήμως.

Οταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να έχουμε στην Ελλάδα κρούσματα κορονοϊού που δεν έχουν διαγνωσθεί, ο κ. Τσιόδρας δεν το απέκλεισε και έφερε ως παράδειγμα τις ΗΠΑ. «Παρά τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού εισόδου στη χώρα, εμφανίστηκαν αδιευκρίνιστης προέλευσης κρούσματα. 4 με 5 εβδομάδες αργότερα και σήμερα μετράνε ήδη 6 νεκρούς από επιπλοκές του ιού, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Μάλιστα συνέχισε επισημαίνοντας πως «οι μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των κρουσμάτων καταγράφονται 3 με 5 εβδομάδες αφότου μπει κάποιος ιός σε μια χώρα».

Σημειώνεται ότι ο κορονοϊός είναι στην Ελλάδα εδώ και μία εβδομάδα, οπότε είναι κρίσιμες οι επόμενες δυο με τρεις εβδομάδες όπου θα φανεί αν θα υπάρξει μεγάλη και απότομη αύξηση στα κρούσματα.

Ωστόσο διευκρίνισε πως τα τελευταία μαθηματικά μοντέλα για τον κορωνοϊό έχουν δείξει «ότι η έξαρση μπορεί να ανακοπεί ως ένα βαθμό, αν κάποιος καταφέρει να περιορίσει το 70% των μεταδόσεων, ιχνηλατώντας τις επαφές όσον προέρχονται από την βόρεια Ιταλία» όπου ήδη η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Ο ΠΟΥ έχει αυξήσει, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας την επικινδυνότητα για τις επιπτώσεις της νόσου σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ έχει αναβαθμιστεί και το αντίστοιχο επίπεδο που αφορά πολίτες της ΕΕ. Όπως είπε, έως τις 2 Μαρτίου, ο ιός έχε καταγραφεί σε 66 χώρες, στις οποίες ανιχνεύθηκαν κρούσματα. Οι μολύνσεις αγγίζουν τις 91.000 παγκοσμίως και οι νεκροί από τις επιπλοκές του κοροναϊού όπως σημείωσε, φτάνουν τους 3.100.

Στη γειτονική Ιταλία όπως παρατήρησε, τα κρούσματα φτάνουν πλέον τα 2.000 και 52 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ο ιός «πέρασε» και στην Αφρική. Μάλιστα, επισήμανε ότι σε κάποιες χώρες έχει παρατηρηθεί υποανίχνευαη της νόσου. 

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊός στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα