Κορονοϊός: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα

Προς την επόμενη ημέρα οδεύει η Ευρώπη, με τα μέτρα για τον νέο κορονοϊό να αίρονται σταδιακά και την απειλή της οικονομικής ύφεσης να είναι προ των πυλών. Η πορεία για την «κανονικότητα» γίνεται αργά και προσεκτικά.

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κήρυξε την έναρξη της λεγόμενης «δεύτερης φάσης», κατά την οποία η χώρα θ’ αρχίσει να επιστρέφει βαθμιαία στην καθημερινότητα, μετά από επτά εβδομάδες καραντίνας λόγω του κορονοϊού.

Από τις 4 Μαΐου τα δημόσια πάρκα και οι δημόσιοι κήποι θα ανοίξουν

πάλι και οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τους συγγενείς τους που ζουν στην ίδια περιοχή. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ο κατασκευαστικός κλάδος θα επαναλειτουργήσει, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα λαμβάνονται μέτρα ασφαλείας από τον κορονοϊό. Οι επαγγελματικές αθλητικές ομάδες θα μπορούν να επαναλάβουν τις προπονήσεις τους. Δημόσιες βιβλιοθήκες, μουσεία και εκθέσεις τέχνης θα λειτουργήσουν από τις 18 Μαΐου.

Στην Ισπανία, για πρώτη φορά μετά από έξι εβδομάδες εγκλεισμού, επετράπη στα παιδιά να βγουν επί πάνω από μία ώρα την Κυριακή για να παίξουν.

Από το επόμενο Σαββατοκύριακο θα επιτραπεί στους Ισπανούς να βγουν για άσκηση και να κάνουν βόλτες. Περισσότερες ανακοινώσεις για σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αναμένονται την Τρίτη.

Στη Βρετανία, οι θάνατοι από τον κορονοϊό ξεπέρασαν τους 20.000, όπως έχει συμβεί έως τώρα με την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για χαλάρωση των μέτρων. Αυτά που ισχύουν θα εφαρμόζονται έως τις 7 Μαΐου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ράαμπ, δήλωσε ότι η Βρετανία δεν θα επιστρέψει απλώς στην κανονικότητα, θα βρεθεί απέναντι σε μια «νέα κανονικότητα».

Ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που πέρασε την ασθένεια COVID-19, επιστρέφει στα καθήκοντά του τη Δευτέρα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τάσσεται υπέρ των πολύ προσεκτικών βημάτων σε ό,τι αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Στη Γερμανία, αλλοι 110 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 το τελευταίο 24ωρο στη Γερμανία, με το σύνολο των θανάτων στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει πλέον τους 5.750, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει και αναρτά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Robert Koch-Institut, που ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Εντοπίστηκαν ακόμη 1.018 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να ανέρχεται πλέον σε 155.193, κατά τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

Στην Αυστρία, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται λόγω κορονοϊού σε νοσοκομείο εξακολουθεί να παρουσιάζει συνεχή μείωση. Το βράδυ της Κυριακής ανερχόταν σε 594.

Από αυτούς οι 145 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την ίδια στιγμή, καθημερινή είναι πλέον η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι έχουν αποθεραπευθεί έως σήμερα στη χώρα και φθάνει πλέον τις 12.282, από τα συνολικά μέχρι τώρα καταγεγραμμένα 15.175 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ «μόνον» 2.351 είναι στο σύνολό τους οι νοσούντες από κορονοϊό.

Ο συνολικός αριθμός των έως τώρα θανάτων έχει φτάσει τους 542, ενώ συνολικά έχουν διενεργηθεί 221.089 διαγνωστικά τεστ.

Σόιμπλε: «Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην ανθρώπινη ζωή»

Εν τω μεταξύ, τη συζήτηση για τις προτεραιότητες που πρέπει κατ’ αυτόν να τεθούν μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού ανοίγει ο πρόεδρος του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι «δεν είναι με απόλυτο τρόπο ορθός ο ισχυρισμός ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην προστασία της ζωής».

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα περιορίζονται αμοιβαία. Αν υπάρχει μία απόλυτη αξία στο Σύνταγμά μας, αυτή είναι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Αυτή είναι απαραβίαστη. Αλλά δεν αποκλείει το ότι θα πρέπει (κάποτε) να πεθάνουμε», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, τονίζοντας επίσης πως «το κράτος πρέπει να εγγυηθεί την καλύτερη δυνατή υγειονομική περίθαλψη σε όλους, αλλά οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν εξαιτίας του κορονοϊού».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θεωρεί ακόμη λάθος να πιστεύει κανείς ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί «με χρήματα των φορολογουμένων» και κάνει λόγο για την «διαδεδομένη», όπως λέει, άποψη, ότι «μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα με απεριόριστους κρατικούς πόρους και ότι η οικονομία θα επανεκκινήσει με ένα πρόγραμμα ανάκαμψης».

Όμως το κράτος «δεν μπορεί όμως να αντικαθιστά μονίμως τον τζίρο μας», υπογραμμίζει και προβλέπει ότι η Γερμανία θα βιώσει δομικές αλλαγές σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

«Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση, τόσο το κράτος θα χάνει την ικανότητά του να χρησιμοποιήσει κλασικά μέσα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της», προειδοποιεί ο κ. Σόιμπλε και συμβουλεύει τους πολιτικούς στην Γερμανία να εκμεταλλευθούν την αναταραχή προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις αυξανόμενες μισθολογικές ανισότητες και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που συνδέονται με την προστασία του κλίματος. Δεν θεωρεί ότι το ολοένα ευρύτερο χάσμα μεταξύ των υψηλών και των χαμηλών εισοδημάτων ήταν αναπόφευκτο, ενώ τονίζει ότι για να το αντιμετωπίσει κανείς θα πρέπει να αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές, «αλλά θα πρέπει αυτό να το δεχτούμε».

«Δεν προτείνω βέβαια να απαλλαγούμε από την αρχή του ανταγωνισμού, αλλά ως τμήμα της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, πρέπει να είμαστε σε θέση να συζητήσουμε ισχυρότερους μηχανισμούς εξισορρόπησης και περιορισμών», προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και καταλήγει υπενθυμίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, μαζί με την πανδημία του κορονοϊού.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε τελειώνει το SMS στο 13033 για μετακινήσεις, οι κωδικοί σήμερα και η έξοδος

Κορονοϊός: Τα νέα συμπτώματα - Ποιοι και πότε μπορεί να μεταδώσουν τον ιό

Το νέο ωράριο των σούπερ μάρκετ

Keywords
Τυχαία Θέματα