Και ξαφνικά …αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη στάση των θεσμών

Οι πληροφορίες του iEidiseis επιμένουν πως είτε θα δοθεί απευθείας παράταση, είτε θα επιτραπεί η επιδότηση των δόσεων των δανείων από την πολιτεία. Ανακοινώσεις την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό.

Και ξαφνικά, κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τη στάση των θεσμών.

Οι πληροφορίες του iEidiseis επιμένουν πως μετά το αρχικό αδιέξοδο που επικράτησε με την αδιάλλακτη στάση των θεσμών, φάνηκε φως στο βάθος του τούνελ.

Μετά τις παρασκηνιακές επαφές και τις συζητήσεις του Σαββατοκύριακου

σε υψηλό επίπεδο, φαίνεται οι θεσμοί να συζητούν πλέον θετικά δυο λύσεις: Πρώτον, να καλυφθούν οι δόσεις των δανειοληπτών (και αυτών που βρίσκονται σε ρύθμιση) από ο κράτος για ένα χρονικό διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών, αλλά και να ακολουθήσει η μερική μηνιαία επιδότηση για ένα ακόμα διάστημα. Και δεύτερον, να υπάρξει απευθείας παράταση της προστασίας, αν και η λύση αυτή δεν συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη λήγει η παράταση του νόμου Κατσέλη, ενώ οι θεσμοί επέμεναν πεισματικά στην άρνησή τους για νέα παράταση για όλους, έστω και για τρεις μήνες -η αρχική πρόθεση ήταν μέχρι το τέλος του έτους).

Οι θεσμοί ζητούσαν να υπάρξει παράταση μόνο για όσους έχουν συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού, αποκλείοντας κατηγορηματικά τους υπόλοιπους, ζητούσαν όμως ταυτόχρονα και πριν δώσουν την έγκρισή τους για κάτι τέτοιο να υπάρξουν στοιχεία για τον αριθμό όσων αφορά μια τέτοια πρόβλεψη. Και αυτό, καθώς –όπως επεσήμαιναν- είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να είναι πληττόμενοι από τον κορονοϊό και αρκετοί που λόγω οικονομικών κριτηρίων δεν μπορούσαν να μπουν στην ρύθμιση για προστασία. Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία ρύθμιση δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν γύρω στις 150.000, ανεξαρτήτως εάν τη χρησιμοποίησαν πολύ λίγοι.

Οι θεσμοί, επίσης, σημείωναν πως σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν προβλέπεται προστασία της πρώτης κατοικίας και καλούσαν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη σχετική κοινοτική οδηγία, με μοναδική εξαίρεση όσους πλήττονται ευθέως από τον κορονοϊό και αυτούς για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τέλος, έως τώρα τουλάχιστον, απορρίπτουν και το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο πτωχευτικό νόμο.

Οι θεσμοί, μάλιστα, απειλούσαν την κυβέρνηση με αρνητική αξιολόγηση -με …«μαύρισμα», όπως το λένε, δείχνοντας ότι μαθαίνουν κανονικά ελληνικές έννοιες αλλά όχι και τις ανάγκες- γεγονός που αν συμβεί θα σημαίνει ότι η χώρα δεν θα μπορεί να εισπράξει την επόμενη δόση.

Τις σχετικές ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, την προσεχή Πέμπτη, πραγματοποιώντας επικοινωνιακή ρελάνς στο θέμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε παράταση για τη μη πραγματοποίηση πλειστηριασμών, είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε μέσω σιωπηρής παράτασης, καθώς ο σχετικός νόμος λήγει εντός του Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
…αισιοδοξία,…aisiodoxia