Κορονοϊός: Γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες ώρες για τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα

Κρίσιμα είναι τα επόμενα 24ωρα, καθώς από τη μία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά η πρώτη ασθενής με κορονοϊό στην Ελλάδα συμπληρώνει τις 14 μέρες. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το πρώτο κρούσμα στην Αθήνα.

Το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα,

μία 38χρονη γυναίκα που είχε εισαχθεί στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, στα τέλη του Φεβρουαρίου με συμπτώματα που προσομοίαζαν στον COVID-19, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό, με την επίσημη ανακοίνωση να γίνεται στις 26 Φεβρουαρίου.

Σήμερα και τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για την ίδια τη γυναίκα καταρχήν που βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο εδώ και 14 μέρες. 

Αυτές οι μέρες συμπληρώνονται και πλέον είναι ένα μεγάλο ερώτημα ποιες θα είναι οι εξελίξεις με την 38χρονη. 

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να γίνουν νέα τεστ στην 38χρονη για να διαπιστωθεί ότι είναι αρνητική στον ιό για να βγει από την καραντίνα του νοσοκομείου.

«Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Βόρειας Ιταλίας» είπε κατά την ανακοίνωση τότε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του κορονοϊού για λογαριασμό του ΕΟΔΥ.

Κάτι ανάλογο ισχύει και για το πρώτο κρούσμα στην Αθήνα. Η γυναίκα είχε ανακοινωθεί επισήμως ως κρούσμα στις 27 Φεβρουαρίου, ωστόσο είχε ορισμένα συμπτώματα ίωσης  που τότε την οδήγησαν στο νοσοκομείο. 

Συγκεκριμένα η 40χρονη προ ημερών μίλησε για όλα έζησε μέχρι να κάνει την ειδική εξέταση και να διαγνωσθεί με κορονοϊό.

Μλησε στην εκπομπή Μαζί σου Σαββατοκύριακο στον ΣΚΑΪ.

Η 40χρονη τόνισε ότι ακουλούθησε κατά γράμμα όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ωστόσο οι γιατροί του Σωτηρία έκριναν ότι το περιστατικό της δεν έχρηζε προτεραιότητας και μπορούσε να παραμείνει με τον υπόλοιπο κόσμο στην αίθουσα αναμονής για τουλάχιστον 4 με 5 ώρες.

Όσον αφορά στα συμπτώματα, ανέφερε πως ήταν σαν να περνά μια ελαφριά ίωση και πως ο πυρετός υποχώρησε άμεσα.

«Επέστρεψα βράδυ Σαββάτου από το Μιλάνο, την Κυριακή ήμουν στο σπίτι με την οικογένεια μου. Δευτέρα πήγα στη δουλειά μου. Την Τρίτη το βράδυ εστάλη στην εργασία μία οδηγία από ΕΟΔΥ ότι όσοι έχουν ταξιδέψει και έχουν κάποια ένδειξη ότι νοσούν να πάνε να εξεταστούν.

Την Τετάρτη παρουσίασα πυρετό 38,2. Ο γιατρός της τράπεζας, όπου εργάζομαι, μου ζήτησε να πάω στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστώ. Επικοινώνησα και με τον ΕΟΔΥ και μου έδωσε οδηγίες να φορέσω μάσκα και να χρησιμοποιήσω ιδιωτικό όχημα.

Και οι δύο, με τον σύζυγο μου, φορώντας μάσκες πήγαμε στο Σωτηρία. Πήγα και δήλωσα στο κουβούκλιο, στην είσοδο του νοσοκομείου, και κατέγραψε ο γιατρός το λόγο που είμαι εκεί. Επισήμανα ότι έρχομαι από το Μιλάνο. Με πήγαν στο πρωτόκολλο, ήταν μπροστά μου ήδη άλλοι δύο. Μου έδωσαν αριθμό προτεραιότητας το 166 και με το χαρτί περίμενα στην αίθουσα αναμονής και είδα ότι ήταν στο 133.

Μου είπαν ότι δεν χρήζει η περίπτωση μου προτεραιότητας και να περιμένω 4 – 5 ώρες. Μέσα σε 45′ από το 133 είχε πάει στο 135. Είπα στον γιατρό να μου πει ποια είναι η διαδικασία για να πάω την επόμενη μέρα να κάνω το τεστ. Την επόμενη μέρα πήγαμε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, στις 6 το πρωί για να υποβληθώ στην εξέταση…».

Ως περίοδος επώασης ορίζεται ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ της επαφής του ατόμου με την πηγή του ιού και της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα στις πρώτες 5 ημέρες, ωστόσο η περίοδος επώασης ποικίλλει από 1 έως 14 ημέρες. Υπάρχουν και αναφορές για μεγαλύτερη περίοδο επώασης αλλά αυτές αποτελούν μάλλον εξαιρέσεις του γενικού κανόνα.

Προς το παρόν τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς θα αναρρώσουν. Η περίοδος ανάρρωσης ποικίλλει από μερικές ημέρες για όσους έχουν ήπια συμπτωματολογία έως πολύ περισσότερο (εβδομάδες) για όσους έχουν πνευμονία ή και μήνες για όσους επιβίωσαν από σοβαρές, δυνητικά θανατηφόρες επιπλοκές.

Keywords
Τυχαία Θέματα