Κορονοϊός: Ανάπτυξη κάτω από το μηδέν «βλέπει» η Κομισιόν

Η Κομισιόν προειδοποιεί πως εξαιτίας του κορονοϊού η ανάπτυξη μπορεί να φτάσει κάτω από το μηδέν στην Ευρώπη.

Η Κομισιόν προειδοποιεί πως είναι «πολύ πιθανόν» η ανάπτυξη να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Κάτι τέτοιο λοιπόν, πρόκειται να επηρεάσει την ευρωζώνη αλλά και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, ο επικεφαλής των οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Μάρτεν Φερβέι, σε συνέντευξη Τύπου είπε ότι «Είναι πολύ πιθανόν η ανάπτυξη στην ευρωζώνη και συνολικά στην

ΕΕ να πέσει κάτω από το μηδέν φέτος και ενδεχομένως σημαντικά κάτω από το μηδέν».

Μάλιστα, η Κομισιόν μοίρασε ένα έγγραφο στους δημοσιογράφους στο οποίο αναφέρεται με σαφήνεια πως «Εκτιμάται ότι η κρίση του Covid-19 έχει πολύ σημαντικές, αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη». Επίσης, προστίθεται πως «Δεδομένου ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ αναμενόταν στο 1,4% για το 2020 στην ΕΕ, θα μπορούσε να πέσει κάτω από το -1% του ΑΕΠ το 2020, με μια ουσιαστική αλλά όχι πλήρη ανάκαμψη το 2021».

Παρόλα αυτά, στις 13 Φεβρουαρίου, στις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της, εκτιμούσε ότι φέτος η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,2% στην ευρωζώνη και στο 1,4% στην ΕΕ στο σύνολό της.

Βεβαίως, τότε είχαν επισημανθεί οι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα από την κρίση του κορονοϊού, ο οποίος στο μεταξύ εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη, αναμένεται ότι τα ποσοστά αυτά θα είναι σημαντικά μειωμένα, στην επόμενη εκτίμησή της, που θα ανακοινωθεί τον Μάιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι μειωμένη κατά 2,5 εκατοστιαίες μονάδες.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα