Ποτέ θα ανοίξουν τα σχολεία

Κλειστά είναι τα σχολεία από την Τετάρτη, 11 Μαρτίου λόγω κορονοϊού. Το υπουργείο Παιδείας φέρεται να αναμένει πληροφορίες από την επιδημιολογική επιτήρηση για τον COVID-19 στη χώρα μας σχετικά με την ανάκληση του μέτρου. Ωστόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι πριν την λήξη της αναστολής των 14 ημερών, θα έχει ληφθεί απόφαση για το κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί.

Η

Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) των υπουργείων Υγείας και Παιδείας για το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, πανεπιστημίων και φροντιστηρίων λόγω κορονοϊού δημοσιεύτηκε χθες, Πέμπτη.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα θα παραμείνουν κλειστά και την Τρίτη, 24 Μαρτίου σύμφωνα με αυτή.

Με δεδομένο ότι ακολουθεί η εθνική αργία της 25ης Μαρτίου, τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά την Πέμπτη, 26 Μαρτίου το νωρίτερο. Κανείς δεν μπορεί να πει αυτή τη στιγμή με ασφάλεια πότε θα ανοίξουν, ενώ με το θέμα συνδέεται και η άδεια ειδικού σκοπού η οποία μπορεί να ληφθεί μέχρι 10 Απριλίου. Αυτή είναι κανονικά η τελευταία μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία για Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία έκλεισαν και το πότε θα ανοίξουν είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο το «λουκέτο» να παραταθεί

Ωστόσο, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ η υπουργός Νίκη Κεραμέως διαβεβαίωσε ότι πριν την λήξη της αναστολής των 14 ημερών, θα έχει ληφθεί απόφαση για το κατά πόσον υπάρχει ενδεχόμενο να παραταθεί, με βάση τις οδηγίες και συστάσεις των ειδικών επιστημόνων και λοιμωξιολόγων.

«Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Στο υπουργείο Παιδείας έχουμε ετοιμαστεί για αναστολή δύο εβδομάδων και περισσότερο. Δεν πρόκειται να χαθεί η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά», είπε η υπουργός Παιδείας χαρακτηριστικά.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή πως θα εξελιχθεί ακριβώς η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας το επόμενο διάστημα. Αναφερόμενος στη διασπορά του ιού στην κοινότητα ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε την Πέμπτη πως «τα βαριά περιστατικά είναι 3-5% των κρουσμάτων των συνολικών και κάνουμε υποθέσεις για το τι έχει γίνει στην κοινότητα» και ότι «σίγουρα θα μας βοηθήσει περισσότερο η συστηματική καταγραφή των σοβαρών περιστατικών αλλά και των ατόμων που έχουν γριπώδη συνδρομή(βήχας και πυρετό) στην κοινότητα τα οποία θα βρεθούν να έχουν κορονοϊό». «Όταν θα έχουμε αυτά τα δεδομένα», συνέχισε, «θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα για το τι γίνεται στην κοινότητα.

Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε, είναι μερικά "ορφανά" κρούσματα, χωρίς πηγή έκθεσης. Έχουμε μια εικόνα ότι υπάρχει ο ιός στην κοινότητα και παίρνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα προληπτικά μέτρα για να αποφύγουμε την ευρεία διασπορά του».

Δεν αποκλείεται η αποψινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας να «φωτίσει» περισσότερο τις συνθήκες εκείνες που και το Υπουργείο Παιδείας θα λάβει υπόψιν προκειμένου να αποφασίσει πότε ανοίγουν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ακόμα και το ενδεχόμενο για άνοιγμα των σχολείων μετά το Πάσχα βρίσκεται στο τραπέζι των αρμόδιων.

Εξάλλου, η κ. Κεραμέως έχει επίσης αναφερθεί και στις λύσεις που εξετάζονται για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών.

Επιπλέον, σήμερα το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως ξεκινούν πιλοτικά μαθήματα εξ αποστάσεως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Τι αναφέρει η απόφαση για τα κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονοϊού υπεγράφη την Τρίτη και δημοσιεύτηκε χθες. 

Το μέτρο αφορά σε σχολεία, πανεπιστήμια και λοιπές εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύονται από το υπ. Παιδειας, όπως ΙΕΚ, ΣΔΕ, ΚΔΒΜ και φροντιστήρια.

«Οι δομές αναστέλλουν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία (αλλά όχι και την εξ'αποστάσεως), καθώς και συναθροίσεις, όπως σε εστιατόρια, βιβλιοθήκες, αναγνωστήρια κλπ. Οι διοικητικές υπηρεσίες και οι εστίες στέγασης θα λειτουργούν κανονικά, ενώ η έρευνα στα Πανεπιστήμια θα διενεργείται απρόσκοπτα», ανακοίνωσε το υπ. Παιδείας.

Η επίμαχη ΚΥΑ αναφέρει τα εξής:

«Αποφασίζουμε την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, για το χρονικό διάστημα από 11.3.2020 έως και 24.3.2020, κατά τα αναφερόμενα στην από 10.3.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19:

Όλων των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, πλην των διοικητικών λειτουργιών και υπηρεσιών αυτών.

Όλων των σχολικών μονάδων, συμπεριλαμβανομένων των νηπιαγωγείων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κέντρων ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων και λοιπών πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας, ως εξής:

α) των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών λειτουργιών, οι οποίες πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία,

β) της λειτουργίας των βιβλιοθηκών, των αιθουσών κοινόχρηστων ηλεκτρονικών υπολογιστών, των αναγνωστηρίων, των εστιατορίων και κυλικείων, των αθλητικών εγκαταστάσεων και εν γένει κάθε χώρου συνάθροισης κοινού στις ανωτέρω δομές και

γ) των τελετών, ημερίδων, συνεδρίων και πάσης φύσεως εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων».

Εξαιρέσεις

Η απόφαση καταλήγει με τις εξαιρέσεις από το συγκεκριμένο μέτρο που είναι οι ακόλουθες:

οι διοικητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, καθώς και, κατά περίπτωση,οι ερευνητικές δραστηριότητες,η λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας καιη λειτουργία των εστιών στέγασης

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα