Κολέγια: Στάση εργασίας στα σχολεία και συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Τρίωρη στάση εργασίας 11 με 2 πραγματοποιεί σήμερα η ΟΛΜΕ που καλεί σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.30 στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή. Η ΟΛΜΕ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Όπως

αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διάταξη αυτή για τα Κολέγια ταυτίζει επαγγελματικά δικαιώματα με ακαδημαϊκά προσόντα και καταργεί στην ουσία τον υπεύθυνο για την ακαδημαϊκή ισοτιμία φορέα που είναι ο ΔΟΑΤΑΠ.

«Η Ν.Δ αλλάζει τον καταστατικό χάρτη της εκπαίδευσης για να αποδώσει νέο πεδίο κερδοσκοπίας στην αγορά. Ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση, επιχειρηματίες και σχολάρχες, εμπορευματοποιεί τα πτυχία, κατασυκοφαντεί κι επιτίθεται ποικιλοτρόπως στη δημόσια εκπαίδευση και με κάθε ευκαιρία», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, επισπεύδεται (την Τρίτη 21 Ιανουαρίου), λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης…», που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Την ίδια μέρα οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (Δ.Ο.Ε.-Ο.Λ.Μ.Ε.-Ο.Ι.Ε.Λ.Ε) καλούν σε συγκέντρωση στα Προπύλαια (12.30 μμ με στάση εργασίας) και πορεία στη Βουλή διαμαρτυρόμενες στην εξίσωση των πανεπιστημιακών πτυχίων με τους τίτλους των κολεγίων και απαιτώντας «να αποσυρθούν τώρα οι ρυθμίσεις που χτυπούν τον πυρήνα της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ως γνωστόν η κυβέρνηση, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΑΙΘ, προωθεί τη δυνατότητα χιλιάδων αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων να εισαχθούν άμεσα στην προκήρυξη διορισμού εκπαιδευτικών της γενικής αγωγής.

Με βάση το άρθρο 50, ο ΑΣΕΠ θα κάνει δεκτούς τους τίτλους σπουδών της αλλοδαπής (άρα και των ιδιωτικών κολεγίων που λειτουργούν ως παράρτημά τους) για τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα δημόσια σχολεία, ακόμη και αν οι υποψήφιοι δεν έχουν εξασφαλίσει την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ.

Η διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε στη Βουλή. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, μιας υπερενισχυμένης Αρχής που θα ελέγχει το σύνολο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (από την κατανομή της χρηματοδότησης έως την αξιολόγηση), η κατάργηση της αργίας των Τριών Ιεραρχών, η αναστολή λειτουργίας 37 νέων Τμημάτων και η «κατάργηση των περιφερειακών εξετάσεων» για την απόκτηση του απολυτηρίου στο Λύκειο.

Η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της να διορίζονται στον εκπαιδευτικό κλάδο πτυχιούχοι κολεγίων χωρίς να απαιτείται η αναγνώριση ακαδημαϊκής ισοτιμίας και αντιστοιχίας από τον ΔΟΑΤΑΠ, επικαλείται το ενωσιακό δίκαιο, σημειώνοντας πως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποτραπεί το ενδεχόμενο παραπομπής τής Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι επαναφέρει εξοντωτικές μνημονιακές δεσμεύσεις και το υπουργείο να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τον νόμο 4589/2019 κατήργησε το πλαίσιο που ίσχυε έως το 2019.

Με τη ρύθμιση ο διορισμός στην εκπαίδευση θα προβλέπεται α) για τους αποφοίτους των ελληνικών πανεπιστημίων β) για τους απόφοιτους των ΑΕΙ του εξωτερικού με αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ γ) για κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων βάσει της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ δ) αλλά και για τους κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συναφή τίτλο σπουδών για κλάδο εκπαιδευτικού. 

Keywords
Τυχαία Θέματα