Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινούν αιτήσεις στον ΟΑΕΔ

Το πρόγραμμα για τον κοινωνικό τουρισμό 2020 - 2021 ανακοινώθηκε και μένει η επίσημη πρόκληση για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τις διακοπές.

 Τις αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα 2020-2021 περιμένουν εκταοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενοι. 

Όπως γίνεται κάθε χρόνο θα δημοσιευτεί η σχετική πρόσκληση και στη συνέχεια θα γίνουν οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ για τον κοινωνικό τουρισμό.

Το πρόγραμμα καταρτίζεται

από σχετική ΚΥΑ που εκδίδεται κάθε χρόνο, βάσει της οποίας, στη συνέχεια, δημοσιεύεται Δημόσια Πρόσκληση του Οργανισμού με τους λεπτομερείς όρους και τις προϋποθέσεις. Η Δημόσια Πρόσκληση αναρτάται στον Διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από 1 έως 6 διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος. 

Οι δικαιούχοι και οι πάροχοι τουριστικών καταλυμάτων υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής σε συγκεκριμένες ημερομηνίες που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση. Οι δικαιούχοι στις αιτήσεις τους δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη τους.

Για την επιλογή των δικαιούχων στο πρόγραμμα ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

Υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής κατά τις ημερομηνίες που ορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση

Ελέγχεται αν οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, αν είναι δηλαδή δικαιούχοι της παροχής, και ελέγχονται και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των ωφελουμένων που δήλωσαν στην αίτησή τους

Μοριοδοτούνται συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων (εισόδημα, αριθμός ανηλίκων τέκνων, αριθμός ημερών ασφάλισης, χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας)

Καταρτίζεται Μητρώο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι αυτών που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής (Μητρώο Δικαιούχων – Ωφελουμένων). Στο Μητρώο αποτυπώνεται η σειρά κατάταξης των δικαιούχων με βάση τον αριθμό μορίων που συγκέντρωσαν από τους δικαιούχους του Μητρώου επιλέγονται αυτοί που συγκεντρώνουν την υψηλότερη μοριοδότηση, μέχρι να συμπληρωθεί οι αριθμός των δικαιούχων - ωφελουμένων που προβλέπεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Για τους επιλεγέντες δικαιούχους και τα ωφελούμενα μέλη τους που πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής εκδίδεται ηλεκτρονική Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού, ο αριθμός της οποίας αποτυπώνεται στο Μητρώο Δικαιούχων-Ωφελουμένων .

Για τους ενδιαφερόμενους που υποβάλλουν αίτηση χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής καταρτίζεται ξεχωριστός πίνακας, ο Πίνακας Αποκλειομένων.

Οι αιτήσεις για το 2020 - 2021 αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ 2020-2021 που απευθύνεται σε 300.000 ωφελούμενους με αύξηση των ημερών διανυκτερεύσεων στις 6 και επιδότηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με την συμμετοχή των ωφελουμένων να φτάνει ως το 33%.

Ωστόσο τόσο η αύξηση των διανυκτερεύσεων όσο και η επιδότηση των ακτοπλοϊκών αφορά τους νέους δικαιούχους και όχι τους 113.000 ωφελούμενους που μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιταγές που έχουν από πέρσι μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020. Οι επιταγές του νέου προγράμματος κοινωνικού τουρισμού μπορούν να αξιοποιηθούν από 1η Αυγούστου 2020 μέχρι 31 Ιουλίου 2021.

Έτσι για μια τετραμελής οικογένεια που θα πάρει φέτος τις νέες επιταγές κοινωνικού τουρισμού και θα πάει διακοπές σε ένα νησί για 6 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 3 αστέρων θα πληρώσει συνολικά 151 ευρώ και ο ΟΑΕΔ θα επιδοτήσει με 655 ευρώ.

Οι δικαιούχοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα καταθέτουν αποκλειστικά ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης
του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) .
Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται από τους ίδιους τους δικαιούχους και όχι μέσω των Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ, αποκλειστικά από τους δικαιούχους και όχι από τους ωφελούμενους αυτών.

Στην αίτηση των δικαιούχων συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των ωφελουμένων μελών τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα