Κατώτατος μισθός: Η απόφαση για το 2020 και το «φλερτ» Τσίπρα με Γεννηματά

Ο κατώτατος μισθός και η ενδεχομενη αύξηση για το 2020 βρέθηκε στο επίκεντρο της Βουλής, για πέντε ώρες, χθες Παρασκευή. Μέσα από τη συζήτηση φάνηκε και το πολιτικό «φλερτ» του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά.

Για το καλοκαίρι πάνε οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2020,

όπως φάνηκε χθες στη Βουλή, όπου για πέντε ώρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους.

Η κουβέντα πολλές φορές ξέφυγε σε άλλα θέματα της επικαιρότητας, ωστόσο το κεντρικό ζήτημα ήταν ο κατώτατος μισθςό, που είναι σήμερα στα 650 ευρώ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο απόφαση για τον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας πως «θα νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό». Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση υπογράμμισε πως «δεν θα κάνει πλειοδοσία στο θέμα αυτό», ενώ σημείωσε πως «η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής ισχύει απόλυτα». Συνέστησε, δε, «υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για αύξηση 7,5% του κατώτατου μισθού το 2020 και 7,5% το 2021. Για επαναφορά της απόφασης στους κοινωνικούς εταίρους έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ζητώντας να σταματήσει το «ανατολίτικο παζάρι».

Το πολιτικό «φλερτ» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ 

Το πολιτικό «φλερτ» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ φάνηκε και στη Βουλή.

 «Δεν θέλουμε το φλερτ κανενός», είπε σήμερα η Φώφη Γεννηματά στη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά, επικαλούμενη μάλιστα και τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αλλά ο  Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την επίθεση φιλίας στη Χαριλάου Τρικούπη, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ για τον καθορισμού του βασικού μισθού μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο μόνος όρος που έβαλε είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού να είναι τουλάχιστον 7,5% για το 2020 και 7,5% το 2021.

Με αφορμή τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ έχει μπει σε πολλές συζητήσεις, ειδικά και μετά τον περιβόητο καφέ του Κώστα Γείτονα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη.

Στη δημόσια συζήτηση την κόντρα με την κ. Γεννηματά τη σήκωσε η βουλεύτής Νάντια Γιαννακοπούλου. Η κ. Γιαννακοπούλου απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Φώφη Γεννηματά, ον γραμματέα και τον διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, καθώς και στους βουλευτές του κόμματος. Στην επιστολή την οποία η κ. Γιαννακοπούλου διένειμε στα ΜΜΕ, αναφέρεται ότι:

«Ένα σοβαρό πρόβλημα για το οποίο πρέπει επίσης να συζητήσουμε είναι όλη αυτή η φημολογία για μορατόριουμ με τον ΣΥΡΙΖΑ, για συναντήσεις που γίνονται και τις προοπτικές δήθεν συγκλίσεων στην Βουλή και όχι μόνο που δεν στηρίζεται σε καμία απόφαση συλλογικού οργάνου του Κινήματος, ούτε αποφάσεων Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ. Η όλη συζήτηση αυτή δημιουργεί θολούρα, ασάφεια και απογοήτευση ανάμεσα στους φίλους μας και εμείς οφείλουμε να δώσουμε σαφείς, ολοκληρωμένες, ειλικρινείς απαντήσεις.»

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, χθες στη Βουλή επανέφερε ως ένα βαθμό τη γραμμή των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν περνάει απαρατήρητη η έκφραση «γαλάζια λαίλαπα» που χρησιμοποίησε η κ. Γεννηματά δείχνοντας ότι οι γέφυρες μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Πειραιώς έχουν κοπεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα