Κάτι συμβαίνει στη Μόσχα: Διπλωματικό παρασκήνιο Ρωσίας, Ιράν και Χαμάς για τη Γάζα

Η Ρωσία μπαίνει πλέον φανερά στη διπλωματική σκακιέρα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.Ενεργή πλέον η εμπλοκή της Ρωσίας στη νέα κρίση του Μεσανατολικού, με τη Μόσχα να ζητά την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και τον Πούτιν να προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεγάλης επέκτασης της…

Άγνωστο παραμένει αν πραγματοποιήθηκαν τριμερείς συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας, της Χαμάς και του Ιράν, που είναι ο κύριος σύμμαχος της Χαμάς.

Καθώς η επίσκεψη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα εκ των προτέρων, μετά την αποκάλυψή της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ότι μέλη της Χαμάς ταξίδεψαν στη Μόσχα. Επιπλέον, ανέφερε επίσης για τη συνάντηση του Αλί Μπαγκερί Κανί με τον Γκαλούζιν.

Πούτιν: Η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς μπορεί να επεκταθεί πολύ πέρα από τη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή, ενώ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, υπογραμμίζοντας πως είναι λάθος να τιμωρούνται αθώοι για εγκλήματα άλλων.

Ο Πούτιν έκανε τα σχόλια αυτά κατά τη συνάντηση του με θρησκευτικούς ηγέτες διαφόρων δογμάτων. Όπως είπε, το τελευταίο διάστημα είχε επαφές με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, στους οποίους τόνισε πως πρέπει να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος για πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη.

«Καθήκον μας σήμερα, το βασικό μας καθήκον, είναι να σταματήσουμε την αιματοχυσία και τη βία», τόνισε ο ρώσος πρόεδρος. «Διαφορετικά, περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενέχει σοβαρές, εξαιρετικά επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες. Όχι μόνο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσε να εξαπλωθεί πολύ μακρύτερα από τα όρια της Μέσης Ανατολής».

Επικρίνοντας τη Δύση, είπε ότι ορισμένες δυνάμεις – τις οποίες δεν κατονόμασε – επιδιώκουν να προκαλέσουν περαιτέρω κλιμάκωση και να εμπλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες στη σύγκρουση. Στόχος είναι, σύμφωνα πάντα με τον Πούτιν, να «προκληθεί κύμα χάους και αμοιβαίου μίσους όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και πέρα από αυτήν. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να χειραγωγήσουν εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα εκατομμυρίων ανθρώπων», υποστήριξε.

Ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες Ισραηλινών και πολιτών άλλων χωρών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Επανέλαβε ότι η Μόσχα εξακολουθεί να υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών θεωρώντας πως είναι η μόνη λύση για μια βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι θεωρεί πως το Ισραήλ διαπράττει σφάλμα συνεχίζοντας το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας εν είδει αντιποίνων για τη σφαγή και την ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων από τη Χαμάς. «Είναι εξίσου σαφές για εμάς ότι δεν πρέπει αθώοι να καθίστανται υπεύθυνοι για εγκλήματα που διέπραξαν άλλοι», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι στη Λωρίδα της Γάζας «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη, τροφή, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και ιατρική περίθαλψη».

Τι λέει ηγετικό στέλεχος της Χαμάς για το ρόλο Ρωσίας και Κίνας

«Ψάχνουμε υποστήριξη από οποιονδήποτε. Αυτή η βοήθεια μπορεί να είναι οικονομική. Για παράδειγμα παίρνουμε μεγάλη οικονομική υποστήριξη από το Κατάρ. Διπλωματική και πολιτική υποστήριξη από τη Ρωσία και την Κίνα. Παίρνουμε στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση από το Ιράν. Ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο. Εξαρτάται από το ποιοι θέλουν να βοηθήσουν. Αν κάποιος θέλει να βοηθήσει οικονομικά είναι ευπρόσδεκτος. Πολιτικά, ή διπλωματικά ή στρατιωτικά, είναι επίσης καλοδεχούμενος». Αυτά αποκάλυψε στην εκπομπή «ΑΡΕΝΑ» της Μαρίας Αναστασοπούλου, στον ΑΝΤ1, ο Μπασίμ Ναΐμ, επικεφαλής του Πολιτικού Συμβουλίου της Χαμάς, αρμόδιος για τις διεθνείς σχέσεις.

Παράλληλα προειδοποίησε ενόψει της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ: «Είμαστε προετοιμασμένοι για μία χερσαία επέμβαση στη Γάζα. Δεν αναζητούμε κάτι τέτοιο, ελπίζουμε η επίθεση να σταματήσει σήμερα, τώρα. Όμως αν πρέπει να γίνει είμαστε προετοιμασμένοι. Το Ισραήλ έχει προσπαθήσει να το κάνει αυτό επανειλημμένα στο παρελθόν αλλά κάθε φορά σταματούν σε μερική εισβολή γιατί δεν είναι εύκολο ‘ταξίδι’ το να μπουν μέσα στη Γάζα. Η Γάζα είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές στον κόσμο με 2,3 εκατομμύρια σε μια μικρή λωρίδα στη Μεσόγειο. Η Γάζα είναι γεμάτη από νέους άντρες, πολύ θυμωμένους, πολύ απογοητευμένους, με πολλά όπλα για αυτό δεν θα είναι ένα εύκολο ‘ταξίδι’ το να εισβάλουν».

Προειδοποίηση από Ιράν σε ΗΠΑ: Δεν θα γλιτώσετε από τη φωτιά

Την ίδια ώρα, ευθεία απειλή έρχεται από το Ιράν για τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε την Πέμπτη (26/10) τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «δεν θα γλιτώσουν από αυτή τη φωτιά» αν δεν τερματιστούν τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το λέω ειλικρινά στους Αμερικανούς πολιτικούς, που τώρα χειρίζονται τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ότι δεν βλέπουμε θετικά μια διεύρυνση του πολέμου στην περιοχή. Όμως αν η γενοκτονία στη Γάζα συνεχιστεί, δεν θα γλιτώσουν από αυτήν τη φωτιά», είπε ο Ιρανός υπουργός στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με θέμα το Μεσανατολικό.

Το Ισραήλ ορκίστηκε ότι θα εξολοθρεύσει τη Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, σε αντίποινα για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στην οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι απήχθησαν. Το Ισραήλ πλήττει τη Γάζα από αέρος, την έχει αποκλείσει και προετοιμάζεται για χερσαία επέμβαση. Οι παλαιστινιακές αρχές λένε ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Αμίρ-Αμπντολαχιάν, η Χαμάς είπε στο Ιράν ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει τους άμαχους ομήρους, προσθέτοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει να πιέσει για την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν είναι έτοιμη να παίξει τον ρόλο της σε αυτήν την πολύ σημαντική ανθρωπιστική προσπάθεια, μαζί με το Κατάρ και την Τουρκία. Φυσικά, η απελευθέρωση των 6.000 Παλαιστίνιων κρατουμένων είναι άλλη μια απαίτηση και υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Η Χαμάς καλεί τη Χεζμπολάχ για ισχυρότερη επέμβαση στον πόλεμο με το Ισραήλ

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Associated Press την Πέμπτη 26/10 ότι η παλαιστινιακή μαχητική ομάδα περίμενε ισχυρότερη επέμβαση από τη Χεζμπολάχ στον πόλεμό της με το Ισραήλ, σε μια σπάνια δημόσια έκκληση προς τους συμμάχους της στην περιοχή.

Ο Γκάζι Χαμάντ, μέλος του πολιτικού γραφείου λήψης αποφάσεων της Χαμάς, είπε σε συνέντευξή του ότι «χρειαζόμαστε περισσότερα» από τους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένης της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ στον Λίβανο, λόγω της ισραηλινής αεροπορικής εκστρατείας, για την οποία οι Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι έχει σκοτώσει πάνω από 7.000 άτομα, κυρίως αμάχους, στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα