Καιρός: Στα λευκά η Μακεδονία - Κλειστά σχολεία στη Φλώρινα, σ’ επιφυλακή οι Αρχές

Καιρός: Στα λευκά η Μακεδονία - Κλειστά σχολεία στη Φλώρινα, σ’ επιφυλακή οι Αρχές - Ισχυροί νοτιάδες εμπόδισαν αεροσκάφος να προσγειωθεί - Μικροπροβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Καιρός: Στα λευκά ξύπνησαν οι κάτοικοι στη Δυτική Μακεδονία. Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται ακόμα και στο κέντρο της Φλώρινας, ενώ με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη θα παραμείνουν κλειστά σήμερα τα σχολεία

της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών.

Τα νηπιαγωγεία, ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο Δήμος, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ηράκλειο: Ισχυροί νοτιάδες εμπόδισαν αεροσκάφος να προσγειωθεί

Ισχυροί νότιοι άνεμοι πνέουν από τα ξημερώματα στην Κρήτη, γεγονός που έχει δημιουργήσει προβλήματα και στις αεροπορικές συνδέσεις.

Το πρωί, η πτήση από το «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, που ήταν προγραμματισμένη να προσγειωθεί στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», τελικά προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», καθώς η ένταση των ανέμων δεν επέτρεψε την προσέγγιση και προσγείωσή του.

Προβλήματα σε ακτοπλοϊκά δρομολόγια λόγω ισχυρών ανέμων

Προβλήματα σε ορισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουν δημιουργήσει οι ισχυροί άνεμοι σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που κατά τόπους φθάνουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίο «Διονύσιος Σολωμός» στις 14:55 το μεσημέρι για Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ιο, Θήρα.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό. Κατά την κρίση του πλοιάρχου εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Πάχη Μεγάρων-Σαλαμίνα, Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλλονιά.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

Θεσσαλονίκη: Χιονίζει στα ορεινά της πόλης

Στα λευκά «ντύθηκαν» αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης, μετά την απότομη αλλαγή του καιρού. Νιφάδες χιονιού έπεσαν από τα ξημερώματα σε Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Φίλυρο, με τους μετεωρολόγους να αναμένουν ένταση των καιρικών φαινομένων τα επόμενα 24ωρα.

Ωστόσο, από τη χιονόπτωση δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα.

Σε επιφυλακή Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και δήμοι

Σε πλήρη επιφυλακή θα βρίσκονται όλα τα εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη και οι εργαζόμενοι έως την Παρασκευή, ενώ ανοιχτά θα παραμείνουν τα δημαρχεία στις πρώην δημοτικές ενότητες Χορτιάτη, Φιλύρου και Ασβεστοχωρίου για την εξυπηρέτηση των δημοτών, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Χρειάστηκε το πρωί να κάνουμε περιορισμένη χρήση αλατιού με τα εκχιονιστικά μηχανήματα, στους οδικούς άξονες και σε μικρούς δρόμους του ορεινού όγκου του δήμου, για να κρατήσουμε 'ζεστό' το οδόστρωμα. Κι αυτό έγινε προληπτικά. Θα είμαστε σε πλήρη επιφυλακή καθώς η ΕΜΥ ενημερώνει για επιδείνωση του καιρού από τις επόμενες ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καϊτεζίδης.

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως δεν παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από την επιδείνωση του καιρού, με εξαίρεση ένα δέντρο που έπεσε στο Ασβεστοχώρι.

«Δεν εντοπίσαμε προβλήματα. Κάποια χιόνια έπεσαν στα ορεινά, εκεί όπου στείλαμε οχήματα της περιφέρειας και είμαστε σε επιφυλακή. Προτείνουμε οι οδηγοί να έχουν τις αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους για κάθε ενδεχόμενο», τόνισε ο κ. Στεργιάδης, συμπληρώνοντας πως υπάρχει επάρκεια 18.000 τόνων αλατιού στις αποθήκες.

Σε ποιους δρόμους της Κ. Μακεδονίας χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε ορισμένα τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της χιονόπτωσης.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από το 51ο έως το 59ο και από το 65ο έως το 90ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού στη Χαλκιδική, από το 54ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Ιερισσού καθώς επίσης στις επαρχιακές οδούς Αρναίας-Στανού και Νεοχωρίου-Βαρβάρας-Ολυμπιάδας. Επίσης, εντός του δημοτικού διαμερίσματος του Ταξιάρχη.

Στο νομό Ημαθίας, αλυσίδες είναι απαραίτητες από το 76ο έως το 84ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), στο οδικό δίκτυο προς το χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, αλλά και προς το χιονοδρομικό κέντρο «3-5» Πηγάδια.

Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται με τα οχήματά τους προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Ο καιρός σήμερα και αύριο Πέμπτη, έρχονται καταιγίδες στην Αττική

Η επιδείνωση του καιρού ξεκίνησε από αργά τη νύχτα της Τρίτης σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης της ΕΜΥ, ενώ η αλλαγή είναι αισθητή σήμερα Τετάρτη.

Όπως είναι γνωστό έρχεται η «ψυχρή εισβολή» από σήμερα Τετάρτη στη χώρα και ο καιρός συνοδεύεται από χαμηλές θερμοκρασίες, κακοκαιρία και χιόνια.

Πιο αναλυτικά νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το μεσημέρι, σήμερα Τετάρτη, στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά, βαθμιαία έως αργά τη νύχτα σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά ηπειρωτικά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα, νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από τα βόρεια.

Ειδικότερα, στην Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και προς το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στην Πάρνηθα και από τη νύχτα στα υπόλοιπα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε χθες στο facebook: «Ενα από τα πιο εντυπωσιακά θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα μέσα σε ένα μόλις 24 ωρο αναμένεται να βιώσει η Φλώρινα!

Από το 0 σήμερα το πρωί, ο υδράργυρος εκτινάχτηκε μέσα περίπου σ' ενα 12ωρο στους 20 βαθμούς το μεσημέρι και αναμένεται να ξαναπέσει πάνω από 20 βαθμούς Κελσίου μέχρι το ξημέρωμα της Τετάρτης καθώς θα βρεθεί κάτω από το μηδέν συνοδεία ισχυρής χιονόπτωσης οπως και οι περισσότερες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας!», γράφει ο ίδιος στο facebook.

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Χιονοπτώσεις:

α. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (05-02-2020) στα ορεινά-ημιορεινά της βόρειας χώρας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια.

β. Την Πέμπτη (06-02-2020), οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ 1α) ενώ παράλληλα αναμένεται να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς πρόσκαιρα από το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές) στην κεντρική, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές.

Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις ανέμοι

α. Την Τετάρτη (05-02-2020) θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ που γρήγορα (από τις πρωινές ώρες) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και στο Ιόνιο θα φθάσουν τοπικά έως 9 μποφόρ.

β. Την Πέμπτη (06-02-2020) αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία έως το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων 7 και στα πελάγη έως 8 μποφόρ.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:
α. Την Τετάρτη (05-02-2020) από τις πρώτες πρωινές ώρες και έως το μεσημέρι το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία από το απόγευμα την Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάννησα και από αργά το βράδυ τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β. Την Πέμπτη (06-02-2020) έως τις πρωινές ώρες τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, έως το μεσημέρι την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες την Κρήτη και τα Δωδεκάννησα.

Τον παγετό που θα σημειωθεί την Πέμπτη (06-02-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Meteo: Η ψυχρή εισβολή άρχισε να επηρεάζει ήδη τη Βόρεια Ελλάδα

Από σήμερα το πρωί χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις καταγράφονται στα ορεινά και ημιορεινά της Θράκης και της Μακεδονίας, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η θερμοκρασία θα συνεχίσει την πτώση σε όλη τη χώρα, φτάνοντας στην ελάχιστη τιμή την Πέμπτη ή τις πρώτες ώρες της Παρασκευής.

Για το υπόλοιπο της σημερινής ημέρας, χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά των νοτίων ηπειρωτικών και της Ηπείρου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Βροχές αναμένονται στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στα νότια ηπειρωτικά και κατά τόπους σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών. Τα φαινόμενα στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη και ενδεχομένως και σε άλλες νησιωτικές περιοχές, θα είναι κατά τόπους έντονα.

Αύριο, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και των Βορείων Κυκλάδων και σταδιακά και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου των παραπάνω περιοχών. Χιονοπτώσεις, επίσης, αναμένονται και στα ορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι. Βροχές θα σημειωθούν στις υπόλοιπες περιοχές του Κεντρικού και Νοτίου Αιγαίου και στην Κρήτη. Ιδιαίτερα για την Αττική, αναμένονται βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, που από το πρωί θα επηρεάσουν σταδιακά και περιοχές χαμηλού υψομέτρου κυρίως στα βόρεια του νομού.

Οι άνεμοι σήμερα θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ αύριο θα στραφούν σε βόρειους και θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση.

Keywords
κλειστα σχολεια, καιρος, σχολεια, φλώρινα, φλώρινα, λευκα, μακεδονια, διονύσιος σολωμός, ηρακλειο, κρητη, βενιζελος, αθηνα, πειραιας, θεσσαλονικη, ΕΜΥ, απε-μπε, facebook, meteo.gr, επηρεάζει, αιγαιο, ελλαδα, κινηση στους δρομους, δημοτικες εκλογες 2010, www.facebook.com, www.meteo.gr, meteo, κοζανη, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2010 δημοτικες, χιονια, υδραργυρος, ευβοια, ζακυνθος, θηρα, θρακη, ιονιο, κυκλαδες, κυλληνη, μηλο, νησια, σαλαμινα, χαλκιδικη, αεροδρομιο, αξονες, απε, απε-μπε, ασβεστοχωρι, αττικη, βορεια, βραδυ, γεγονος, δεντρο, διευθυνση, δημος, δρομολογια, δικτυο, δυτικη μακεδονια, δυτικη, εγινε, υπαρχει, εξυπηρετηση, επηρεάζει, ερχεται, ερχονται, ιγνατιος, κελσιου, μηδεν, νυχτα, μπε, ξημερωμα, ξημερωματα, οχηματα, παχη, πεμπτη, πλοιο, προβληματα, πρωι, πτηση, σακης αρναουτογλου, σιφνο, στυρα, τιμη, υψομετρο, φολεγανδρο, ωρες, αγια μαρινα, αρναουτογλου, μποφορ, εκχιονιστικα, ηπειρωτικα, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, κυθνο, οδηγοι, πηγαδια, θερμοκρασια
Τυχαία Θέματα