Αφορμή αφύπνισης

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος γράφει στο iEidiseis.gr με τον τίτλο «Αφορμή αφύπνισης».

Πριν από μερικές μέρες έγινε και επίσημα η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ιστορικό αυτό γεγονόςσυνέβη την ώρα που η ανάπτυξη στην ευρωζώνη επιβραδύνεται, το αίτημα για εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης παραμένει μετέωρο και η Ευρώπη αδυνατεί να διαχειριστεί συνεκτικά μια σειρά από μεγάλες προκλήσεις, όπως είναι η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια,

το προσφυγικό/μεταναστευτικό, αλλά και οι εντάσεις και οι προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εάν σε όλα αυτά τα ζητήματα δεν υπάρξει ουσιαστική αντίδραση, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα κινδυνεύσει σοβαρά.

Αν θέλουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να βγει ισχυρότερη και όχι αποδυναμωμένη από τη δοκιμασία του Brexit, τώρα είναι η ώρα να δοθεί με πράξεις ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας. Ένα μήνυμα που θα πείσει τους πολίτες, ότι η Ενωμένη Ευρώπη συνεχίζει να είναι το αποτελεσματικότερο μέσο για την ευημερία και την πρόοδο των λαών της, αλλά και εγγύηση ασφάλειας απέναντι σε παλιές και νέες απειλές.

Το μήνυμα αυτό θα δοθεί με γενναίες αποφάσεις, όπως η αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, με σκοπό να στηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας. Θα δοθεί μέσα από τη διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής για τη μετανάστευση, με δικαιότερη κατανομή των βαρών. Θα δοθεί με δυναμική και ξεκάθαρη αντίδραση, σε περιπτώσεις όπου αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συμβαίνει σήμερα με την Ελλάδα και τις παράνομες έρευνες της Τουρκίας.

Θα δοθεί, επίσης, με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για μια πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία, οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη διατήρηση του κοινωνικού προσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χρόνια που έρχονται. Θα δοθεί με στοχευμένες πολιτικές για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για την ενδυνάμωση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, για την ενθάρρυνση της δημιουργίας καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και για τη διαμόρφωση μιας πράσινης αναπτυξιακής πολιτικής, η οποία πέρα από το να θέτει φιλόδοξους στόχους, θα δημιουργεί προϋποθέσεις και κίνητρα για την προσαρμογή των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που χαρακτηρίζουν το παγκόσμιο περιβάλλον, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ενωμένη Ευρώπη. Ας γίνει λοιπόν το Brexitευκαιρία αφύπνισης και κίνητρο για περισσότερη ενότητα, αλληλεγγύη, συνοχή.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος

Keywords
Τυχαία Θέματα