Καιρός: Από σήμερα Σάββατο ξεκινά ο καύσωνας - Σάκης Αρναούτογλου: «Είναι πρωτοφανές»

Στα ύψη αναμένεται να φτάσει ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο, καθώς ο καιρός θα αλλάξει από σήμερα Σάββατο 16 Μαΐου. Αναλυτικα ή πρόγνωση της ΕΜΥ. Ο Σάκης Αρναούτογλου λέει έως πότε θα κρατήσει ο καύσωνας.

Μεταβάλλεται ο καιρός για το επόμενο χρονικό διάστημα, με την αρχή να γίνεται

σήμερα Σάββατο 16 Μαΐου, οπότε και αρχίσει ο καύσωνας. Συγκεκριμένα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) αναφέρει ότι το Σαββατοκύριακο η θερμοκρασία θα φτάσει τους 35 με 37 και κατά τόπους στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Σάββατο:

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 35 και τοπικά στη Μακεδονία έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 38 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη και στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και από το απόγευμα βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 βαθμούς Κελσίου και στην Κρήτη 2 με 3 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα βόρεια.
Άνεμοι: Στα βόρεια αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς

Σάκης Αρναούτογλου: «Συννεφόκαμα και θολούρα στη ατμόσφαιρα»

Ωστόσο, ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, δεν κάνει λόγο για «καύσωνα», παρά για «συννεφόκαμα» και τονίζει πως στην ατμόσφαιρα θα υπάρχει θολούρα λόγω αφρικανικής σκόνης. Ως συννεφόκαμα ορίζεται μετεωρολογικά η αποπνικτική ζέστη συνδυαζόμενη με συννεφιά και πλήρη άπνοια.

Συγκεκριμένα, σήμερα Σάββατο 16 Μαΐου, λέει: 

«Συννεφόκαμα αναμένεται το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και κυρίως της βόρειας Ελλάδας και ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη στην υπόλοιπη χώρα, με διατήρηση της θολούρας στην ατμόσφαιρα καθώς και πάλι οι μετεωρολογικές ευνοούν και το Σάββατο τη μεταφορά βορειοαφρικάνικης σκόνης, με τους ανέμους να μην ξεπερνούν τα 3 με 4 μποφόρ από δυτικές γενικά διευθύνσεις».

Μέχρι πότε θα κρατήσει ο καύσωνας

Παράλληλα, ο κ. Αρναούτογλου ανέφερε έως πότε θα κρατήσει ο καύσωνας και προειδοποίησε για την επερχόμενη ζέστη που έρχεται. Μάλιστα, είπε ότι «είναι ένα φαινόμενο μοναδικό» και τόνισε πως «όσο κι αν ανατρέξει κανείς στα αρχεία του προηγούμενου αιώνα, δεν βρίσκει τέτοια ζέστη στην περιοχή μας».

Επίσης, περιέγραψε ως μια «πρωτοφανείς κατάσταση» το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται να πλήξει την Ελλάδα και χαρακτηρίζεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ως το χειρότερο κύμα καύσωνα της δεκαετίας στην Μεσόγειο, με υψηλές θερμοκρασίες να καταγράφονται σε όλη την χώρα.

Έτσι, ο γνωστός μετεωρολόγος είπε πως θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τετάρτη, αλλά πρώτα στα δυτικά και τα βόρεια. Παρόλα αυτά, μόνο από τα μέσα με τέλη της επόμενης εβδομάδας θα υποχωρήσει ο καύσωνας σε όλη την χώρα.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι από την επόμενη Πέμπτη με Παρασκευή, ο καιρός όχι μόνο θα υποχωρήσει, αλλά ενδέχεται να είναι και άστατος με βροχές και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

«Καταρρίπτεται ρεκόρ 150 ετών»

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον καιρό, θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα.

«Στο Θησείο έχουμε τον αρχαιότερο σταθμό της Ελλάδας. Έχουμε δεδομένα 150 ετών, ενάμιση αιώνα», τόνισε αρχικά ο κ. Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου».

Όπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο «ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. Όπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ.: για 40-41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Μιχαλόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα