«Τέλος» η πανδημία στη Σλοβενία - Ρουμανία, Πορτογαλία και Βέλγιο βγαίνουν από την καραντίνα

Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι η πανδημία «τελείωσε», ενώ μία σειρά άλλων χωρών της Ευρώπης βάζει τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Πρέπει να ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε πολύ καιρό ακόμα με αυτόν τον ιό», ήταν το σχετικό σχόλιο του Σ. Τσιόδρα ο οποίος επικαλέστηκε τις «αναζωπυρώσεις» σε Ουχάν και αλλού.

Το τέλος της πανδημίας κύρηξε σήμερα η Σλοβενία, γεγονός που τη καθιστά την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που

ανακοινώνει με επίσημο τρόπο ότι «τιθάσευσε» τον κορονοϊό .

Αυτό σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν ελεύθερα να εισέλθουν στη χώρα, ενώ πλέον δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Σημειώνεται πως στη Σλοβενία, από τις αρχές Μαρτίου, 103 άνθρωποι απεβίωσαν εξαιτίας του COVID-19, ενώ τα κρούσμα δεν ξεπέρασαν τα 1.500.

«Το διάταγμα που βάζει τέλος στην πανδημία του COVID-19 δίνει ένα σαφές μήνυμα. Τα μέτρα που λάβαμε έφεραν συγκεκριμένα, θετικά αποτελέσματα. Οι πολίτες συνέβαλαν καθοριστικά στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας. Μαζί τα καταφέραμε και σας ευχαριστούμε θερμά για την ψυχραιμία και την ωριμότητα σας. Σε κάθε συνέντευξη τύπου, στέκομαι ιδιαίτερα στην συμβολή των πολιτών σε αυτό τον δύσκολο αγώνα» δήλωσε ο Ζελκο Κασίν, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σλοβενίας.

Ορισμένοι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ, ενώ οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις και βεβαίως τους κανόνες υγιεινής.

Στα σχολεία, ειδικά συνέργεια απολυμαίνουν τις χώρες, ώστε οι μαθητές να επιστρέφουν με ασφάλεια. Προς το παρόν δεν ανοίγουν θέατρα και κινηματογράφοι.

Παράλληλα, η Ρουμανία έβαλε τέλος στην κατάσταση έκτακτη ανάγκης και πλέον βρίσκεται σε επιφυλακή.

Όμως ο πρόεδρος της χώρας υπογραμμίζει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει. «Θέλω να είμαι σαφής. Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί και βρεθούμε με ανεξέλεγκτο αριθμό μολύνσεων και το δημόσια σύστημα υγείας σε ασφυξία, δεν θα διστάσω να κηρύξω μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Κλάους Γιοχάνις, πρόεδρος της Ρουμανίας.

Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και το Βέλγιο που κάνει τα πρώτα βήματα εξόδου από την καραντίνα. Στη Φλάνδρα, επαναλειτούργησαν ορισμένα δημοτικά σχολεία. Μικρός αριθμός μαθητών μπήκε στην τάξη και για λίγες ώρες. Αυτή η δοκιμαστική περίοδος θα κρίνει και το άνοιγμα όλων των σχολειών.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το Βέλγιο μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σύγκριση με τον πληθυσμό του, έχοντας 77 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Στην ίδια κλίμακα, ακολουθούν η Ισπανία (59), η Ιταλία (52), το Ηνωμένο Βασίλειο (50) και η Γαλλία (42).

Η Πορτογαλία, τέλος, ετοιμάζει ένα σύστημα χρωματιστών σημάτων που θα ενημερώνει τους πολίτες για τις παραλίες. Κόκκινο για υπερπλήρη, κίτρινο για γεμάτη, ενώ το πράσινο σημαίνει πως μπορείτε να κολυμπήσετε. Οι αρχές αναπτύσσουν επίσης μια ειδική εφαρμογή που θα στέλνει μήνυμα σε όσους θέλουν να πάνε στην παραλία.

Επιφυλάξεις Τσιόδρα για «πρόωρες» ανακοινώσεις

«Βλέπουμε πολλές χώρες οι οποίες έχουν κατά κάποιο τρόπο επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου στο γενικό πληθυσμό, η καμπύλη έχει επιπεδωθεί, μειώνονται οι αριθμοί κρουσμάτων νοσηλευομένων και διασωληνωμένων και θανάτων. Και για άλλους λόγους μπορεί να ακούσουμε και τέτοιες ανακοινώσεις, ότι τελείωσε η πανδημία ή έληξε η πανδημία στη χώρα μας. Νομίζω είναι πρόωρο».

Με τα λόγια αυτά απάντησε, πάντως, ο Σωτήρης Τσιόδρας σε ερώτηση για την απόφαση της Σλοβενίας να κηρύξει το τέλος της επιδημίας στη χώρα και για το αν η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε παρόμοια απόφαση. «Σίγουρα η πρώτη φάση έχει υποχωρήσει, το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Πατρίδα μας έχει υποχωρήσει, έχουμε μικρή διασπορά στο γενικό πληθυσμό, αλλά ταυτόχρονα έχουμε τοπικές επιδημίες τις οποίες όλοι πρέπει να βοηθήσουμε», συνέχισε. «Οι φίλοι μας οι Ρομά, με τους οποίους συνδεθήκαμε μόνο με μια παρουσία, πρέπει να μας βοηθήσουν να τελειώσει αυτή η ιστορία στη Νέα Σμύρνη. Όπου αλλού εμφανίζονται τέτοιες ιστορίες, πρέπει να μας βοηθάει ο κόσμος να τελειώνει, να συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια ώστε να περιορίζεται η επιδημία και να παραμένουμε σε αυτό το καλό επίπεδο», ανέφερε ο καθηγητής.

«Σίγουρα δεν τελείωσε. Γιατί δεν τελείωσε; Γιατί ο ιός υπάρχει και για αυτό οι φίλοι Σλοβένοι εξακολουθούν να τηρούν τα μέτρα, τις αποστάσεις», επεσήμανε. «Θα σας θυμίσω το Wuhan, το οποίο 12 εβδομάδες ήταν σε lockdown. 12 εβδομάδες απίστευτος χρόνος! Και τώρα ξαναβλέπουν clusters κρουσμάτων, ξαναβλέπουν επιδημικές εκρήξεις και αμέσως παρεμβαίνουν», πρόσθεσε. Επίσης, «η Σιγκαπούρη ήταν μία από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο, την έδιναν σαν παράδειγμα. Έφτασε το παράδειγμα που σας περιέγραψα αναλυτικά, για να οδηγήσει ξανά σε μια επάνοδο της επιφυλακής, επαγρύπνησης, περιοριστικά μέτρα σε κάποιους χώρους».

Για τον λοιμωξιολόγο πρέπει, επομένως, «να μάθουμε να παλεύουμε με τον ιό». «Το ότι λήγει μια φάση δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Μερικοί προβλέπουν δεύτερη, ίσως και χειρότερη φάση, ανάλογα με το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού, ανάλογα με τα μέτρα», τόνισε.

«Θεωρώ ότι όλα πρέπει να γίνονται με ένα στόχο. Ο στόχος είναι να παραμένει η επιδημία σε χαμηλά επίπεδα, να μην υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, να μπορούμε να ελέγξουμε, να ιχνηλατήσουμε, να απομονώσουμε τα περιστατικά που είναι θετικά, να τους δώσουμε έγκαιρα θεραπεία και να βλέπουμε την πορεία στη χώρα», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό την Παρασκευή.

«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε πολύ καιρό ακόμα με αυτόν τον ιό, με τα μέχρι τώρα δεδομένα», κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, AP, Euronews)

 

Keywords
Τυχαία Θέματα