Και ανασχηματισμός «εθνικής συστράτευσης» πριν την απόφαση για τυχόν πολιτικές εξελίξεις;

Διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίση του κορονοϊού, αλλά και με στελέχη της κεντροαριστεράς, φέρεται να είναι στις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έχει ως μοναδικό στόχο των προτεραιοτήτων του αυτή τη στιγμή τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αδιαφορεί για τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησής του.

Του

Βασίλη Σκουρή

Το ρεπορτάζ του iEidiseis, την Παρασκευή, για το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων τον Σεπτέμβριο, εφόσον οι υγιειονομικές εξελίξεις και η πορεία της πανδημίας και της αντιμετώπισής της το επιτρέψουν, συζητήθηκε αρκετά στα πολιτικά γραφεία, με πολλά στελέχη να θεωρούν απολύτως λογικούς τους σχεδιασμούς –έστω και επί χάρτου, αφού το αύριο είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, άγνωστο για όλους- που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το iEidiseis προσθέτει σήμερα και νέες πληροφορίες για τις συζητήσεις που αφορούν την επόμενη ημέρα της κρίσης, τουλάχιστον με τη μορφή που εκδηλώνεται στον τομέα της υγείας έως σήμερα, γιατί τις επιπτώσεις στην οικονομία δεν μπορεί ακόμα κανείς να τις προβλέψει, πέραν της κοινής εκτίμησης ότι η κρίση θα είναι σαφώς μεγαλύτερη και βαθύτερη από την κρίση του 2008.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει πέσει και η ιδέα ενός ανασχηματισμού «εθνικής συστράτευσης», όπως προς το παρόν συνηθίζεται να λέγεται, προ της λήψης της οριστικής απόφασης για πολιτικές εξελίξεις ή όχι στις αρχές του φθινοπώρου.

Να επιδιωχθεί, δηλαδή, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος με προσωπικότητες που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας στον τομέα της υγείας -και όχι μόνο.

Παράλληλα, ο ανασχηματισμός να σηματοδοτεί πολιτικά και την διεύρυνση στο χώρο της κεντροαριστεράς, με τη χρησιμοποίηση αδρανοποιημένων στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη, πρώην υπουργών, ακόμα και από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου!

Ο διεμβολισμός του Κινήματος Αλλαγής, άλλωστε, είναι πλέον φανερό ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει ένα «δεύτερο κύμα» διεύρυνσης από το χώρο της Χαριλάου Τρικούπη, μετά από εκείνο που πραγματοποίησε προεκλογικά και πολύ περισσότερο μετεκλογικά.

Το γεγονός, μάλιστα, φέρεται να είναι σε γνώση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, η οποία ανεβάζει τους τόνους κατά της κυβέρνησης και ως μια προσπάθεια άμυνας απέναντι στην πίεση που δέχεται.

Με έναν ανασχηματισμό, άλλωστε, μετά το τέλος της καραντίνας και ενόψει και τυχόν πολιτικών εξελίξεων, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει και τυχόν αλλαγή προτεραιοτήτων που θα επιφέρει η κρίση για την κυβέρνηση, καθώς άλλοι τομείς του κυβερνητικού έργου θα χρειαστεί να ενισχυθούν, άλλοι θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα και νέοι τομείς θα προκύψουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα