Η ζωή μας με μάσκες: Οι αναφορές Τσιόδρα - Σύψα. Πως τις φοράμε

Η άρση των μέτρων φέρνει μάσκες. Οι δηλώσεις Σύψα και τι είχε πει ο Σωτήρης Τσιόδρας σε παλαιότερη ενημέρωση. 

Αλλάζουν όλα από την Δευτέρα 4 Μαΐου και πλεόν οι μάσκες θα είναι σαν τα κλειδιά του σπιτιού μας. Δεν θα φεύγουμε ποτέ από το σπίτι χωρίς τις μάσκες.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης

από 4 Μαΐου θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία των εργαζόμενων και των επιβατών.

Αυτοί είναι:

- Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Ειδικότερα για την χρήση μάσκας:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή. Και από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

-Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες και στα ΜΜΜ

Υπενθυμίζεται ότι την επιβολή προστίμου σε όσους δεν τηρούν το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, 'Ακης Σκέρτσος, μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Τρίτης.

«Όπου (σ.σ. η χρήση μάσκας) είναι υποχρεωτική, ναι», απάντησε ο ίδιος σε σχετικό ερώτημα. «Θεωρούμε ότι εκεί η κοινωνική συνείδηση, ο αυτοέλεγχος του κάθε πολίτη θα οδηγήσουν σε συμμόρφωση. Πρόκειται άλλωστε για την υγεία του καθενός, και για την υγεία του κοινωνικού συνόλου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Σύψας μιλώντας στο Open σημείωσε ότι η λέξη κλειδί δεν ειναι οι μάσκες αλλά η απόσταση. «Δεν πλησιάζουμε κάποιον πάνω από τα 2 μέτρα. Η μάσκα ειναι συμπληρωματική και θα δοθούν οδηγίες» ανέφερε.

Ωστόσο, στις 4 Απριλίου ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφερθεί εκτεταμένα και στις αυτοσχέδιες μάσκες και στην χρήση τους. Όπως είχε πει «το 40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο ύφασμα. Μετά βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις. Οι αυτοσχέδιες μάσκες, ενώ προστατεύουν τους υγιείς, μπορεί να κάνουν πρόβλημα από την αντίθετη πλευρά. Να φοράς τέτοιο κάλυμμα δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρείς τους κανόνες».

Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις στο διαδίκτυο αναφορικά με τη χρήση της απλής χειρουργικής μάσκας με δύο τρόπους ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι:

1. Ο σωστός τρόπος εφαρμογής της απλής χειρουργικής μάσκας είναι ΕΝΑΣ

2. Η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αν έχει γίνει:

-Επιλογή του σωστού μεγέθους

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας

-Εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)

-Πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης

-Ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού.

-Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά

-Αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή

-Αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή!

-Απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα

-Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών

-Αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)

-Αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη

 

Keywords
Τυχαία Θέματα