Εφαρμογές στο κινητό θα εντοπίζουν και θα καταγράφουν τα κρούσματα του κορονοϊού

Στην Ευρώπη κατασκευάζονται εφαρμογές που θα καταγράφουν τα κρούσματα του κορονοϊού, χωρίς να έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα του χρήστη.

Εφαρμογές που θα εντοπίζουν και θα καταγράφουν τα κρούσματα του κορονοϊού, αναπτύσσονται από πολλές εταιρίες στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής στην γηραιά ήπειρο, περισσότερες από 10 εφαρμογές αναπτύσσονται, ενώ η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νικολά Στέρτζιον, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η ανίχνευση των επαφών όσων είναι θετικοί και η απομόνωση όσων έχουν συμπτώματα αποτελεί κεντρικό σημείο της προσέγγισης μας. Έτσι θα σπάσουμε

την αλυσίδα της μετάδοσης».

Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές εφαρμογές διαφέρουν στον τρόπο χρήση τους από άλλες όπως στην Κίνα που γίνεται χρήση του GPS και του Wifi. Στην Ευρώπη λοιπόν, χρησιμοποιείται το Bluetooth που παρακολουθεί τις συσκευές φίλων, συγγενών και ξένων με τους οποίους ο χρήστες έρχεται σε επαφή, για λίγα μόνο λεπτά. Αμέσως μετά όμως, δημιουργείται ένα ανώνυμος, αναγνωριστικός αριθμός.

Έτσι, αν κάποιος είναι θετικός στον κορονοϊό, ο αναγνωριστικός αριθμός κοκκινίζει και όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του ενημερώνονται για να απομονωθούν. Παρόλα αυτά, δεν μπορούν να ενημερωθούν για το σημείο όπου μολύνθηκε ο χρήστης.

«Τοποθετείται στο τηλέφωνο σας, καθώς και σε άλλες συσκευές. Η εφαρμογή καταγράφει τυχαίους αριθμούς άλλων χρηστών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να στείλετε μια ειδοποίηση. Όμως η εφαρμογή δεν ανοίγει παράθυρο σε προσωπικά δεδομένα, όπως e mail και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καταγράφουμε τον αριθμό, όχι τα στοιχεία ενός ατόμου» υποστήριξε ο Τζον Κρόουκραφτ, σχεδιαστής του FluPhone.

«Οι εφαρμογές ανίχνευσης επαφών βοηθούν σημαντικά, ειδικά όταν πρόκειται για ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Οι ειδικοί λένε πως είναι μάλλον απίθανο να κολλήσουμε τον ιό στον δρόμο από κάποιον περαστικό. Όμως 20 λεπτά στο μετρό, 2 ώρες σε ένα εστιατόριο ή ακόμη και 5 λεπτά σε μια στάση λεωφορείου είναι χρόνος αρκετός για να μολυνθούμε» μεταδίδει από την Λυών, ο δημοσιογράφος του Ράιαν Τόσμον.

«Σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανίχνευση επαφών είναι πολύ πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Αφορά μεγάλο αριθμό ανθρώπων και αυτό είναι σημαντικό. Αυτή την στιγμή καμία χώρα δεν μπορεί να ανιχνεύσει τις επαφές όσων έχουν μολυνθεί. Κάτι τέτοιο είναι πρακτικά αδύνατο» υποστηρίζει η Λούσι Αμπελέρ- Ντονρνέρ, ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Παρόλα αυτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να δημιουργηθεί ένα κοινό πλαίσιο για όλες τις εφαρμογές, όμως τα κράτη μέλη είναι διχασμένα για το πώς ακριβώς θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Αρκετές χώρες θέτουν το ζήτημα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα