Η Τουρκία απαντά στον Μακρόν: «Η Γαλλία παίζει το επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη»

Κλιμακώνει την ένταση με την Γαλλία η Τουρκία, με το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας να απαντά σήμερα, Τρίτη, στις χθεσινές δηλώσεις του Εμ. Μακρόν.

Η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι εκείνη «παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη, στηρίζοντας τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην κυβέρνηση της Τρίπολης, επιστρέφοντας τη διατύπωση

που είχε χρησιμοποιήσει την προηγουμένη ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έναντι της Άγκυρας.

«Με την υποστήριξη που προσφέρει εδώ και χρόνια στους παράνομους παράγοντες, η Γαλλία φέρει σημαντικό μέρος της ευθύνης για το χάος στο οποίο έχει περιέλθει η Λιβύη. Από την άποψη αυτή, στην πραγματικότητα η Γαλλία είναι αυτή που παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι», δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι την Τρίτη (23/6).

«Αν ο Μακρόν έβαζε τη μνήμη του να λειτουργήσει και χρησιμοποιούσε τη λογική του, θα θυμόταν πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Λιβύη οφείλονται στις επιθέσεις του πραξικοπηματία Χάφταρ που υποστηρίζει», αναφέρει ακόμη ο Ακσόι.

«Παρόλο που ο πρόεδρος Μακρόν προσπαθεί να κρύψει αυτή την πραγματικότητα εκτοξεύοντας αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας, ο λιβυκός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη ζημιά που προκάλεσε στη χώρα του η Γαλλία επιδιώκοντας τα εγωιστικά συμφέροντά της», κατέληξε ο τούρκος εκπρόσωπος στη σχετική ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται πως χθες, Δευτέρα, ο Μακρόν δήλωσε πως η Τουρκία «παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει στρατιωτικά την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Τρίπολης έναντι των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία. Η Γαλλία, αν και δημοσίως το αρνείται, κατηγορείται επίσης από την Άγκυρα και μερικούς αναλυτές ότι τον στηρίζει.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων.

Σύμφωνα με το Παρίσι, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Η Άγκυρα απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα