Η «προφητεία» Τσίπρα για ΑΟΖ και ο αστερίσκος των 12 μιλίων

Η προ ημερών αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για την «εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουµε τη συµφωνία µε την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία». Η στάση του στα εθνικά. 

Το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τη συνέντευξή του στην Καθημερινή και τον Αλέξη Παπαχελά, κλήθηκε να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας,

επιβεβαιώνοντας επί του πρακτέου τα λεγόμενά του αναφορικά με τα εθνικά θέματα και τη στάση που ο ίδιος προτίθεται να κρατήσει – «σε αντίθεση με τη στάση που είχε η ΝΔ ως αντιπολίτευση».

«Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής έχω υποστεί τον λαϊκισμό και την ψηφοθηρία, με κίνδυνο για τη χώρα. Επειδή γνωρίζω πόσο επιζήμια ήταν η λαϊκιστική στάση του κ. Μητσοτάκη, έχω αποφασίσει εγώ να μην κάνω τα ίδια. Και σε θέματα και όπου μπορεί και πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση είμαι εδώ για να τη δώσω. Αλλά εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει να αποφασίζει μόνος του και εμείς να ακολουθούμε» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας δύο μέρες πριν τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται «στην εθνικά επωφελή στρατηγική να κλείσουµε τη συµφωνία µε την ΑΟΖ µε Αίγυπτο, Ιταλία και Αλβανία».

Ως εκ τούτου, η χθεσινή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση, παρά την αντίδραση του πρώην ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, δεδομένου πως ήδη ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προϊδεάσει για την υπεύθυνη στάση του, τονίζοντας πως απέναντι στην «ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας», « η στρατηγική πρέπει να είναι να κλείσουµε την ΑΟΖ µε την Αλβανία, την Ιταλία και την Αίγυπτο και αµέσως µετά να ορίσουµε και εµείς συντεταγµένες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλωσόρισε ως «θετική εξέλιξη» την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία, με τον αστερίσκο πως η κυβέρνηση «οφείλει να προχωρήσει άμεσα, μαζί με την ΑΟΖ και στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και στα 12 μίλια στο Ιόνιο».

«Οι συμβιβασμοί που έγιναν (σ.σ. για αλιευτικά δικαιώματα στους Ιταλούς και σε σχέση με την επήρεια των Οθωνών) είναι αποδεκτοί, εφόσον συνοδευθούν από την άμεση επέκταση στα 12 μίλια» πρόσθεταν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ότι με τη συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας, επεσήμανε σχετικά με την επέκταση χωρικών υδάτων, ότι ο Ν. Κοτζιάς φεύγοντας είχε αφήσει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο είχε εγκρίνει ο Αλ. Τσίπρας αλλά θεωρούσε αναγκαίο να προχωρήσει με νομοθετική διαδικασία. Τόνισε δε ότι έπρεπε, μετά τις Πρέσπες, να βρεθεί το timing για την επέκταση στο Ιόνιο, όπου η κυβέρνηση είχε τη διαπραγµάτευση για ΑΟΖ µε την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο και για την επέκταση στην Κρήτη, όπου υπήρχε η διαπραγμάτευση ΑΟΖ µε την Αίγυπτο.

Τον τόνο έδωσε από την πρώτη στιγμή και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος:

«Η Συμφωνία υπογραφής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία αποτελεί αναμφισβήτητα θετική εξέλιξη. Η Συμφωνία, άλλωστε, παίρνει το νήμα της διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που, θυμίζω, ήταν ενταγμένη σε ένα συνολικό σχέδιο στρατηγικής διπλωματίας που περιλάμβανε την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και την σύναψη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης όχι μόνο με την Ιταλία αλλά και την Αλβανία και την Αίγυπτο.

Θα μελετήσουμε προφανώς τη συμφωνία για να αξιολογήσουμε σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επήρεια των νησιών, όπως είναι τα δικαιώματα αλιείας. Το επόμενο βήμα όμως θα πρέπει αφενός να είναι η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και αφετέρου η συνέχιση της προσπάθειας σύναψης συμφωνίας ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κομβική χώρα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα, και πρόσφατα, ο Αλέξης Τσίπρας, θα βάλει πλάτη σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Πρέπει όμως να είναι ενταγμένη σε μια συστηματική στρατηγική που αυτή τη στιγμή λείπει. Για αυτό τον λόγο είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών».

Keywords
Τυχαία Θέματα