Η καραντίνα στρέφει τον κόσμο στις διαδικτυακές αγορές

Ο κόσμος προτιμά τις αγορές από το διαδίκτυο, εν μέσω καραντίνας για τον κορονοϊό.

Η καραντίνα για τον κορονοϊό, αυξάνει τις διαδικτυακές αγορές, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς πολλά καταστήματα είναι κλειστά. Έτσι, σε όλες τις χώρες παρατηρείται «μεγάλη αύξηση, η οποία αφορά όλα τα προϊόντα που μπορούν να αποθηκευτούν και άρα να περιοριστούν οι επισκέψεις στα μεγάλα καταστήματα», εξηγεί ο Στεφάν Σαρβεριάτ, ανώτερο στέλεχος του Boston Consulting Group

(BCG).

Ωστόσο υπάρχουν και ιδιαιτερότητες ανάλογα με τη χώρα σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες: σε κάποιες είναι συνηθισμένο να παραγγέλνει κανείς φαγητό από εστιατόρια για κατανάλωση στο σπίτι και αυτό συνεχίζεται με όσα παραμένουν ανοιχτά. Στις ΗΠΑ παραδείγματος χάριν, η κατανάλωση από τα σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να είναι μεγάλη, ενώ στη Γαλλία προτιμούν τα έτοιμα γεύματα.

Επίσης, στη Βρετανία οι αγορές που γίνονται μέσω Amazon δείχνουν ότι οι άνθρωποι έχουν περισσότερο όρεξη για κηπουρική ή για να κάνουν μικροεπισκευές στα σπίτια τους. Μάλιστα σε τέτοιο σημείο, που το εθνικό σύστημα υγείας κάλεσε τους Βρετανούς να είναι προσεκτικοί, ώστε να μην τραυματιστούν και χρειαστεί να απευθυνθούν στα επείγοντα των νοσοκομείων που ήδη είναι υπερπλήρη λόγω της επιδημίας COVID-19.

Παρόλα αυτά, δεν παρατηρείται αύξηση στις αγορές όλων των προϊόντων, με κάποια να ακολουθούν αντίθετη πορεία, όπως συμβαίνει με τα προϊόντα ομορφιάς.

«Γιατί πρέπει να ξυριστώ για την τηλεδιάσκεψη; Γιατί να βάλω μακιγιάζ (…) κάθε μέρα αφού πλέον δεν μπορώ να βγω έξω;», επισημαίνει χιουμοριστικά η αναλύτρια της Nielsen Κονστάνς Ζουρντέν. Έτσι, άλλες κατηγορίες που άλλοτε είχαν μεγάλη δυναμική στο διαδίκτυο, όπως τα είδη σπιτιού και τα ρούχα πλέον σημειώνουν πτώση, με τους καταναλωτές να εξηγούν ότι αυτές οι αγορές αυτές δεν αποτελούν προτεραιότητα ή να επικαλούνται τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων.

Ταυτόχρονα όμως, οι ειδικοί συμφωνούν πως όσο περισσότερο διαρκέσει η καραντίνα και οι ανησυχίες για την υγεία, τόσο περισσότερο θα αλλάξουν οι συνήθειες των καταναλωτών. Επιπλέον, στη Γαλλία, όπου το διαδικτυακό εμπόριο ήταν λιγότερο ανεπτυγμένο σε σχέση με τη Βρετανία, η καραντίνα θα επιταχύνει την επέκτασή του.

«Ένα μέρος της αύξησης του διαδικτυακού εμπορίου συνδέεται με την υιοθέτησή του από νέα πελατεία», κυρίως τους μεγαλύτερης ηλικίας καταναλωτές που δεν είναι τόσο συνηθισμένοι στο διαδίκτυο», επισημαίνει το BCG.

Η Foxintelligence, μια εταιρεία που δημοσιεύει κάθε εβδομάδα μετά την έναρξη της καραντίνας το βαρόμετρο του διαδικτυακού εμπορίου, παρατηρεί επίσης μεγάλη αύξηση των διαδικτυακών αγορών από την γενιά Χ (1960-1979), η οποία ενδέχεται να διατηρήσει τις συνήθειες αυτές και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση

Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Σούπερ μάρκετ: Το νέο ωράριο λειτουργίας ως τις 25 Απριλίου

Keywords
Τυχαία Θέματα