Η Ευρώπη βγαίνει από την καραντίνα – Το βλέμμα στην επόμενη μέρα

Ποιες χώρες της Ευρώπης βγαίνουν από την καραντίνα και πώς.

Έπειτα από εβδομάδες περιορισμού στο σπίτι, ένα μέρος της Ευρώπης αρχίζει και πάλι να αναπνέει πιο ελεύθερα, καθώς σε πολλές χώρες αρχίζουν από αύριο να χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού. Ο «χάρτης» της εξόδου από την καραντίνα έχει ως εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ:

Ιταλία

Σε ορισμένους κλάδους (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία), οι εργασίες έχουν ξαναρχίσει από την 27η Απριλίου.

Από αύριο, οι Ιταλοί θα μπορούν

να επισκέπτονται την οικογένειά τους και να συναντιούνται, αλλά σε μικρές ομάδες. Θα ανοίξουν και πάλι τα πάρκα, με τήρηση των απαραίτητων κοινωνικών αποστάσεων.

Θα ανοίξει ο κλάδος της μεταποίησης, των κατασκευών καθώς και του χονδρικού εμπορίου για τους επαγγελματίες των κλάδων. Μπαρ και εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να διαθέτουν τα προϊόντα τους για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away). Η πλήρης επαναλειτουργία τους θα λάβει χώρα την 1η Ιουνίου, όπως και αυτή των ινστιτούτων αισθητικής και των κομμωτηρίων.

Τη 18η Μαΐου, θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά όλα τα καταστήματα λιανικής, καθώς και τα μουσεία, οι πολιτιστικοί χώροι και οι βιβλιοθήκες.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να είναι περιορισμένες στον τόπο διαμονής, και εκτός μόνο για λόγους εργασίας ή υγείας.

Ισπανία

Τα αυστηρά μέτρα περιορισμού άρχισαν να χαλαρώνουν την 26η Απριλίου καθώς επετράπη ο περίπατος των παιδιών με τη συνοδεία ενηλίκων για μία ώρα και από χθες Σάββατο, η ατομική άθληση ή ο περίπατος υπό προϋποθέσεις για παιδιά άνω των 14 ετών και ενηλίκους.

Από αύριο, ορισμένες μικρές επιχειρήσεις, όπως τα κομμωτήρια, θα μπορούν να υποδέχονται ξανά πελάτες, με ραντεβού. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα έχουν το δικαίωμα να πωλούν προϊόντα προς κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away).

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Σε ορισμένα μικρά νησιά, στα συμπλέγματα των Βαλεαρίδων και των Καναρίων, η πλειονότητα των καταστημάτων, των μουσείων και των υπαίθριων χώρων των εστιατορίων θα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, αν και με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών, όπως και τα ξενοδοχεία, υπό προϋποθέσεις. Η υπόλοιπη χώρα θα ακολουθήσει την 11η Μαΐου.

Κινηματογράφοι και θέατρα προβλέπεται να ανοίξουν δύο εβδομάδες αργότερα. Τα σχολεία θα μείνουν κλειστά ως τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η χαλάρωση των μέτρων, οι Ισπανοί δεν θα μπορούν να μετακινηθούν εκτός της περιφέρειας στην οποία διαμένουν.

Γερμανία

Η πλειονότητα των καταστημάτων έκτασης κάτω των 800 τ.μ. άνοιξε την 20ή Απριλίου.

Από αύριο, τα σχολεία θα ανοίξουν σταδιακά σε ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια.

Θα ανοίξουν επίσης τα κομμωτήρια. Οι χώροι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι θα μπορούν να ανοίξουν ή το έχουν κάνει ήδη. Κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, εστιατόρια - εκτός των υπηρεσιών take-away - παιδικές χαρές και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς και τα καταστήματα.

Αυστρία

Η Βιένη έχει ήδη δώσει πράσινο φως για να ανοίξουν και πάλι ορισμένες επιχειρήσεις που προσφέρουν μη απαραίτητες υπηρεσίες. Αυτό το σαββατοκύριακο άνοιξαν και πάλι πολυκαταστήματα, κομμωτήρια και ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις (τένις, γκολφ).

Από αύριο, επιστρέφουν στο σχολείο οι μαθητές της τελευταίας τάξης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ προβλέπεται σταδιακή επιστροφή στα θρανία για τους υπόλοιπους.

Τα εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν και πάλι στα μέσα Μαΐου. Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα.

Βέλγιο

Οι επιχειρήσεις που δεν υποδέχονται κοινό θα μπορούν να ανοίξουν για τους εργαζομένους τους από αύριο, ενώ η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων θα ανοίξει και πάλι από τις 11 Μαΐου, με την τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων.

Ορισμένες τάξεις σχολείων θα ανοίξουν τη 18η Μαΐου, με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 10.

Η προοδευτική επανέναρξη λειτουργίας των εστιατορίων προβλέπεται να ξεκινήσει την 8η Ιουνίου ή νωρίτερα.

Πορτογαλία

Βιβλιοπωλεία και αντιπροσωπείες αυτοκινήτων ανοίγουν αύριο. Ορισμένες κατηγορίες μικρών καταστημάτων θα μπορούν να ανοίξουν, με υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικών μασκών. Τα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα αισθητικής μπορούν επίσης να επαναλειτουργήσουν με ραντεβού. Το ίδιο ισχύει για ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι εφορίες.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επιτρέπεται η ατομική άθληση σε εξωτερικούς χώρους.

Τα λύκεια, τα μουσεία, οι γκαλερί, τα εστιατόρια και τα καφέ θα ανοίξουν ξανά τη 18η Μαΐου, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι την 1η Ιουνίου, με προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Σλοβενία

Ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων, τα κομμωτήρια, τα μουσεία, τα βιβλιοπωλεία.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, μέσα μεταφοράς, καταστήματα.

Ουγγαρία

Εκτός της Βουδαπέστης, ανοίγουν και πάλι οι εξωτερικοί χώροι καφέ και εστιατορίων και τα δημόσια λουτρά.

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα μέσα μεταφοράς και στα καταστήματα.

Πολωνία

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αύριο ανοίγουν τα ξενοδοχεία, τα εμπορικά κέντρα και επιλεγμένοι πολιτιστικοί χώροι, μεταξύ των οποίων οι βιβλιοθήκες και ορισμένα μουσεία.

Από την Τετάρτη, θα έχουν δικαίωμα να ανοίξουν οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, αν οι τοπικές αρχές, που είναι αρμόδιες για τη λειτουργία τους, έχουν ανακοινώσει ότι η πλειονότητά τους δεν θα ανοίξει προς το παρόν.

Κροατία

Ορισμένα καταστήματα, μουσεία, βιβλιοθήκες καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς άρχισαν και πάλι να λειτουργούν την περασμένη εβδομάδα. Από το Σάββατο επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε χώρους λατρείας.

Από αύριο, μπορούν να ανοίξουν καταστήματα και υπηρεσίες στις οποίες οι εργαζόμενοι έρχονται σε κοντινή απόσταση με τους πελάτες, όπως τα κομμωτήρια. Θα επιτρέπονται συναθροίσεις έως και 10 προσώπων, ενώ προβλέπεται και η προαιρετική λειτουργία παιδικών σταθμών και σχολείων.

Σερβία

Αύριο ανοίγουν ξανά τα καφέ και τα εστιατόρια, με τήρηση των απαραίτητων αποστάσεων, ενώ θα εκτελούνται και πάλι τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, των τρένων intercity και των υπεραστικών λεωφορείων, με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας. Τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 8η Μαΐου, οι παιδικοί σταθμοί την 11η.

Σκανδιναβικές χώρες

Στην Ισλανδία, αύριο ανοίγουν πανεπιστήμια, μουσεία και κομμωτήρια. Η Δανία και η Νορβηγία, υπό καθεστώς «μερικού περιορισμού», ήταν ανάμεσα στις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα. Οι Δανοί ήταν επίσης οι πρώτοι που έστειλαν και πάλι τα παιδιά τους στα σχολεία, τη 15η Απριλίου.

«Νέα καθημερινότητα» από αύριο στην Ελλάδα

Μεταξύ άλλων, λοιπόν, και οι Έλληνες «βγαίνουμε από το σπίτι» από αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου, περίπου δύο μήνες αφότου τα μέτρα της καραντίνας επιβλήθηκαν στη χώρα μας ελέω κορονοϊού, καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία όχι μόνο σηματοδοτεί τη μερική εντός νομού) απελευθέρωση των μετακινήσεων αλλά και το ορόσημο για τη σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού.

Η επιστροφή στην «κανονικότητα» δε συνεπάγεται καθόλου όμως την επιστροφή στη ζωή μας όπως την ξέραμε πριν από την πανδημία, καθώς πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις δε θα ανοίξουν άμεσα, ενώ νέα έκτακτα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεκριμένους χώρους, και αυστηρές συστάσεις θα δώσουν τον τόνο στην καθημερινότητα μας στο εξής.

Παράλληλα, οι συνυφασμένες με την υγειονομική κρίση αγωνίες δε σταματούν στο άμεσο μέλλον - μάλιστα, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αν τα ημερήσια κρούσματα του νέου ιού ξεπεράσουν κάποιο συγκεκριμένο όριο (πχ. αν θα έχουμε 50 νέα περιστατικά) η διαδικασία της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα αναστραφεί όπως και για όσο χρειάζεται.

Βέβαιη είναι, επίσης, και η παράταση της αγωνίας για πάρα πολλούς εργαζόμενους και κλάδους της οικονομίας που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σφοδρές συνέπειες από το lockdown.

Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, στρέφουν το βλέμμα στην επόμενη μέρα, προετοιμαζόμενες για τις συνέπειες της έκτακτης συνθήκης που διαβιούμε, όσο και για την πιθανή επανεμφάνιση ενός νέου επιδημικού κύματος κορονοϊού το φθινόπωρο.

Πάνω από 243.000 οι θάνατοι σε όλο τον κόσμο

Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερα από 3,44 εκατομμύρια κρούσματα που νέου κορονοϊού έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο, ενώ 243.015 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του Reuters.

Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε περισσότερες από 210 χώρες και περιοχές, από την καταγραφή των πρώτων περιπτώσεων στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Πού είναι υποχρεωτική η μάσκα

Μετακινήσεις: Τι επιτρέπεται από τη Δευτέρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και όλη την Ελλάδα

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Πώς και ποιοι θα πληρωθούν επίδομα τον Μάιο

Τι ώρα ανοίγουν και τι ώρα κλείνουν τα καταστήματα - Το ωράριο για τα εμπορικά  

Keywords
Τυχαία Θέματα