Η «διαβολοβδομάδα» των Ο.Υ.Κ.: Οι παραισθήσεις, το χριστουγεννιάτικο δέντρο και ο Μητροπάνος

Ο μύθος και η πραγματικότητα της εκπαίδευσης των ΟΥΚάδων.Τη διαβολοβδομάδα των Ο.Υ.Κ. της πιο επίλεκτης μονάδας των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης η εκπομπή «Αυτοψία». Η κάμερα της εκπομπής ακολούθησε για μία ολόκληρη εβδομάδα…

Από την πλευρά του ο 29χρονος Στέλιος, μαθητής της ΣΥΚ εξήγησε στην κάμερα της εκπομπής πώς διάλεξε να γίνει βατραχάνθρωπος: «Είχα προσπαθήσει και στα 25 μου αλλά δεν τα είχα καταφέρει. Το σχολείο των ΟΥΚ είναι το απόγειο της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων. Είναι και ο θρύλος που γοητεύει. Είναι και προσωπική πρόκληση

που απαιτεί τεράστια ψυχικά αποθέματα».

«Από μικρός έβλεπα στις παρελάσεις και άκουγα για το επίλεκτο σώμα, την αιχμή του δόρατος και ήθελα να ανήκω κι εγώ σε μια τέτοια κλειστή οικογένεια» λέει ένας δεύτερος εκπαιδευόμενος, εξηγώντας ότι περιμένει «μια εβδομάδα εντατικής πίεσης, να φτάσω στα όριά μου, στιγμές αδυναμίας αλλά θελω να πιστεύω ότι δεν θα λιγοψυχήσω και θα αντέξω».

«Είναι μια μικρή μάχη με τον εαυτό μας για να φτάσουμε τα όρια που δεν έχουμε φτάσει ακόμα. Ο Θεός και η ψυχή μου ξέρει αν θα αντέξω» εξομολογείται ένας τρίτος υποψήφιος, με έναν τέταρτο να ομολογεί ότι «φοβάμαι την τελευταία εβδομάδα, γιατί την τελευταία ημέρα που θα είσαι έξι μέρες άυπνος θα έχεις παραιασθήσεις και δεν θα ορίζεις το σώμα σου».

Η εκπαίδευση

Στη συνέχεια της εκπομπής παρουσιάζεται η αρχή της «διαβολοβδομάδας». Ξαφνική και άγρια με τους εκπαιδευτές να εισβάλλουν στους θαλάμους των μαθητών. Εκεί οι στρατιώτες πρέπει να βρεθούν από την κατάσταση ύπνου σε μια κατάσταση απόλυτης μάχης. Καπνογόνα, παγωμένο νερό, χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι εκπαιδευτές οπλίζουν τα όπλα τους με δύναμη για να ακούγονται. Το απόλυτο πανδαιμόνιο. Και αυτό δεν είναι απλά η αρχή. Είναι μόνο τα πρώτα λεπτά... της αρχής. Από εκεί και πέρα το μόνο που κάνουν οι εκπαιδευτές είναι να προσπαθούν να φέρουν τους εκπαιδευόμενους στα όριά τους.

Μαζί με τις ασκήσεις και την κούραση οι εκπαιδευόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ψυχολογικό πόλεμο από τους εκπαιδευτές που τους λένε «πάμε να σου στρώσω, να σου φτιάξω εγώ καφέ», «θα φύγεις μόνο σου; Μου απάντησες μάλιστα; Φύγε, τζάμπα κουράζεσαι, μέχρι το απόγευμα θα έχεις φύγει».

Στη συνέχεια οι εκπαιδευόμενοι παίρνουν τις βάρκες στα κεφάλια και όταν ένας εκπαιδευτής καλεί έναν από τους μαθητές να πει ένα τραγούδι «να ξυπνήσει η ομάδα» εκείνος ξεκινά τη Ρόζα του Δημήτρη Μητροπάνου.

Μια νοσηλεύτρια, η ειδικότητα της οποίας είναι καταδυτική νοσηλευτική, εξηγεί πως η δεύτερη ημέρα της «διαβολοβδομάδας» ξεκινάει με ιατρικές εξετάσεις απ' όπου πρέπει να περάσουν όλοι. Είναι ενδεικτικό πως έξω από το ιατρείο οι εκπαιδευόμενοι περιμένουν τη σειρά τους έχοντας τα χέρια τους ψηλά όπως θα έκαναν σε περίπτωση που ήταν αιχμάλωτοι!

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για να μην κοιμόμαστε καθόλου. Αυτοί οι άνθρωποι από την Κυριακή μέχρι την Παρασκευή, 24 ώρες το 24ωρο, μένουν ξύπνιοι και φτάνουν στα όρια τους.

Βλέπεις ανθρώπους να μιλάνε χωρίς να υπάρχει κάποιος απέναντί τους, βλέπουν οράματα, έχουν εγκαύματα, έχουν τραύματα. Υπάρχουν αυτοί που δεν θυμούνται καθόλου τη διαβολοβδομάδα»!

Η ανάκριση

Έπειτα, την τέταρτη ημέρα, έρχεται η ολονύκτια ανάκριση στα χέρια του εχθρού. Είναι το πιο δύσκολο βράδυ. Οι εκπαιδευόμενοι (άυπνοι για περίπου 70 ώρες και με ελάχιστο νερό και φαγητό) βρίσκονται σε ένα τούνελ όπου τους εντοπίζει ο εχθρός. Υπάρχουν πολλοί που σε αυτό το σημείο, πλέον, έχουν παραισθήσεις. Από αγαπημένα πρόσωπα μέχρι... εστιατόρια και παραλίες. Εκεί πρέπει να ελέγξεις το μυαλό σου.

Ο διοικητής του ΣΥΚ μίλησε στην εκπομπή για όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευόμενοι και τον τρόμο που προσπαθούν να τους προκαλέσουν οι εκπαιδευτές. Και αυτό θα κρατήσει ολόκληρη τη νύχτα. Από τις 11 το βράδυ μέχρι και το πρωί.

Κάποια στιγμή θα πρέπει να περάσουν και τη βάσανο της ανάκρισης. Εκεί, σε συνθήκες αφόρητης πίεσης, δεν πρέπει να αποκαλύψουν ούτε το μικρό τους όνομα. Μοναδικός στόχος των εκπαιδευτών να τους σπάσουν το ηθικό.

Μετά από 96 ώρες εξαντλητικής εκπαίδευσης, οι υποψήφιοι «βατραχάνθρωποι» καλούνται να μπουν μέσα στο νερό, στη θάλασσα, μέχρι το λαιμό για να φάνε μια κονσέρβα φαγητό. Στη συνέχεια θα πρέπει να συνεχίσουν τη σκληρή εκπαίδευση.

Τα μεσάνυχτα, μπαίνοντας στην έκτη και τελευταία ημέρα, καλούνται να... γράψουν έκθεση για το πώς τους φάνηκε η «διαβολοβδομάδα» και να ζωγραφίσουν ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Στο τέλος ένας ένας διαβάζει την έκθεσή του.

Την τελευταία ημέρα άυπνοι, βρεγμένοι, με παραισθήσεις, με υποθερμία, πεινασμένοι και εξαντλημένοι, φτάνουν στην τελευταία δοκιμασία που είναι μια προσομοίωση μάχης: Μια απόβαση κάτω από εχθρικά πυρά.

Όταν τα καταφέρουν θα πρέπει να κάνουν μια τελευταία βουτιά από βατήρα 12 μέτρων και πριν βγουν, μετά απο συνολικά 108 εφιαλτικές ώρες, να τραγουδήσουν τον ύμνο των ΟΥΚ.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Σχολείου, η «διαβολοβδομάδα» είναι μόνο ένα κομμάτι της εκπαίδευσης τους. Οι υποψήφιοι βατραχάνθρωποι αφού ξεκουραστούν, φάνε, κοιμηθούν και δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα έχουν μπροστά τους... έναν Γολγοθά. Τους μένουν 19 εβδομάδες εκπαίδευσης ακόμα.

Η «διαβολοβδομάδα» είναι απλά η τελική φάση του ξεκαθαρίσματος. Ξεκίνησαν 74 άτομα. Μπήκαν στην «διαβολοβδομάδα» 30 και αποφοίτησαν 29, ένα ποσοστό που, όπως λέει ο έμπειρος αξιωματικός, δεν συνηθίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ο Υ Κ, Μητροπάνος,o y k, mitropanos