Η ακροδεξιά «χτυπάει κόκκινο» στην κεντρική Ευρώπη

Η ακροδεξιά ανεβαίνει επικίνδυνα στην Γερμανία και την Αυστρία, με πολλά εγκλήματα να σημειώνονται το τελευταίο διάστημα.

Η ακροδεξιά στην Ευρώπη σημειώνει άνοδο και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, χτύπησε κόκκινο στην Γερμανία και την Αυστρία.

Καταρχάς στη Γερμανία τα εγκλήματα ακροδεξιών ξεπερνούν το 50% σε σχέση με πολιτικά υποκινούμενες εγκληματικές ενέργειες,

Ταυτόχρονα, ο ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Χορστ Ζεεχόφερ, δηλώνει πως «οι αριθμοί μας προκαλούν ανησυχία, μεγάλη ανησυχία» και προσθέτει ότι «η μεγαλύτερη απειλή, όπως και στο παρελθόν, είναι

η απειλή από τα δεξιά».

Μάλιστα, συμπληρώνει ότι συνολικά τα εγκλήματα με πολιτικό υπόβαθρο αυξήθηκαν το 2019 κατά 14.2% από την ακροδεξιά, ενώ τα εγκλήματα από αντισημίτες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Ταυτόχρονα, καταγράφεται μείωση στα εγκλήματα που έχουν ως κίνητρο ξένη ιδεολογία ή θρησκευτικό υπόβαθρο.

Παράλληλα, τουλάχιστον το 40% των πολιτικών αδικημάτων χαρακτηρίζονται ως «περιπτώσεις προπαγάνδας», με χαρακτηριστικότερες αυτές της δημόσιας επίδειξης συμβόλων όπως η σβάστικα.

«Έχουμε κάθε λόγο να συνεχίζουμε με την μεγαλύτερη δυνατή εγρήγορση», δηλώνει ο Χορστ Ζεεχόφερ και διευκρινίζει ότι τα τελευταία χρόνια η ακροδεξιά «έχει αφήσει σημάδια αίματος» σε όλη τη χώρα.

Επίσης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με περιστατικά υποβάθμισης ακροδεξιάς βίας από την Αστυνομία κατά το παρελθόν, τονίζει πως οι αρχές «δεν είναι τυφλές από το δεξί μάτι».

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην παρακολούθηση οργανώσεων της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε και στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ», εξηγώντας ότι οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάκληση αδειών οπλοφορίας των μελών της συγκεκριμένης ομάδας.

Ραγδαία αύξηση αντισημιτισμού

Συνολικά 550 αντισημιτικά αδικήματα στην Αυστρία μέσα στο 2019, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ και μία αύξηση κατά 9.5% σε σχέση με το 2018, αλλά και έναν υπερδιπλασιασμό τους μέσα σε πέντε χρόνια, καταγράφει η Έκθεση Αντισημιτισμού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη από το «Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού» και την Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα.

Το 2008 είχαν καταγραφεί 46 αδικήματα, από το 2017 και μετά ο αριθμός τους ξεπερνά τα 500 τον χρόνο και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, τόσο στην πραγματική αύξηση των αντι-εβραϊκών ενεργειών όσο και στην αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναφορά αντισημιτικών συμβάντων, με σχεδόν τα μισά από τα 550 αδικήματα πέρυσι, να αποδίδονται σαφώς στο ακραίο δεξιό πολιτικό περιβάλλον.

Μάλιστα, η σημερινή δημοσιοποίηση της Έκθεσης προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από την πολιτική, με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντστανλερ να δηλώνει το απόγευμα ότι «πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για όλους μας, και τώρα η κοινωνία θα πρέπει να καταπολεμήσει αποφασιστικά κάθε μορφή αντισημιτικών τάσεων».

Επίσης, την ανησυχία του εξέφρασε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, αναφέροντας ως προοπτική την περαιτέρω ευαισθητοποίηση στο θέμα, κατά την εκπαίδευση των αστυνομικών.

Η Έκθεση για τα αντισημιτικά αδικήματα προκαλεί επίσης ανησυχία στον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος δήλωσε πως «η Βιέννη είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, στην οποία κεφαλαιοποιείται η ανεκτικότητα και η ελευθερία της έκφρασης και στην οποία ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση».

Keywords
Τυχαία Θέματα