Γώγος για κορονοϊό: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε μεγάλο πρόβλημα, πριν από τον τουρισμό

«Παντού υπάρχουν πιθανά κρούσματα», δηλώνει στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» μίλησε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, για τα νέα κρούσματα του κορονοϊού σε Θεσπρωτία και Ξάνθη, την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς και το ρεκόρ

κρουσμάτων που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες παγκοσμίως.

«Μας προβληματίζουν και τα δύο», είπε αναφερόμενος στα κρούσματα σε Θεσπρωτία και Ξάνθη και εξήγησε: «Είναι οι μικρές ή μεγάλες εστίες υπερμετάδοσης, οι οποίες εν δυνάμει μπορούν να προκαλέσουν έναν σπινθήρα για να διαδοθεί η νόσος. Δεν χρειάζεται πολύ».

«Υπάρχουν στην Ελλάδα συμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι με τις κατάλληλες συνθήκες υπερμετάδοσης μπορούν να διασπείρουν. Είναι αυτό που λέμε συνέχεια. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι έχει εκλείψει ο ιός. Παντού υπάρχουν πιθανά κρούσματα», συμπλήρωσε.

«Προς το παρόν το πρόβλημα είναι ελεγχόμενο. Δεν χρειάζεται να τρελαινόμαστε. Αλλά αυτές είναι προειδοποιητικές βολές. Δείχνουν ότι μπορούμε ανά πάσα στιγμή να έχουμε πρόβλημα στη χώρα μας και μάλιστα πριν από τον τουρισμό», τόνισε.

«Φανταστείτε, λοιπόν, να έχουμε και εισαγόμενα κρούσματα», είπε αναφερόμενος στο άνοιγμα του τουρισμού και συνέχισε:

«Εάν υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές, συγχρωτισμού, σε μπαράκια, σε παραλιακές ζώνες, όπως είδαμε το τελευταίο διάστημα, σε συνθήκες υπερμετάδοσης, θα έχουμε προβλήματα».

«Βλέπουμε χώρες που η νόσος ήταν ελεγχόμενη και υπάρχει επανάκαμψη», είπε για τα ρεκόρ κρουσμάτων παγκοσμίως Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία, η θεραπευτική ‘’φαρέτρα’’ μας έχει κλείσει, άρα, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει κάτι άλλο από τα μέτρα προστασίας. Αποστάσεις, μάσκες υγιεινή των χεριών», κατέληξε.

 

Παγώνη: Να τελειώσει ο συνωστισμός σε πάρτι και νησιά

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στο Open, με αφορμή τη νέα αύξηση κρουσμάτων που σημειώθηκε παγκοσμίως και τις περιπτώσεις έντονου συνωστισμού που έχουν παρατηρηθεί, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα που υπάρχει στην περίπτωση που δεν τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

«Ο κίνδυνος είναι από 1η Ιουλίου, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να σταθούμε με σοβαρότητα», σημείωσε αναφερόμενη στο άνοιγμα του τουρισμού και υπογράμμισε:

«Θα πρέπει να σταματήσουν τα πάρτι στα νησιά, θα πρέπει να σταματήσει ο συνωστισμός στα πλοία, θα πρέπει μέσα στα πλοία να φοράνε μάσκες».

«Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, νομίζω πως όλοι είδαμε, ότι οι μισοί ήταν χωρίς μάσκες», επισήμανε.  

Keywords
Τυχαία Θέματα