Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου «κόβει μαχαίρι» τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες

Ποιοι είναι οι λόγοι που η ηγεσία της κυβέρνησης θέλει να σταματήσει το επόμενο διάστημα κάθε σχετική συζήτηση για εκλογές το φθινόπωρο.

«Οι προβλέψεις-σοκ των διεθνών οργανισμών για το ύψος της ύφεσης στη χώρα μας και στην αύξηση της ανεργίας, ακόμα και με βάση το λεγόμενο «καλό σενάριο» για το χρόνο διάρκειας της πανδημίας, κάνουν όσους υποστηρίζουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών στο εσωτερικό της κυβέρνησης να πραγματοποιούν και δεύτερες σκέψεις», έγραφαν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

Το

Μέγαρο Μαξίμου θέλει πλέον να «κόψει μαχαίρι» κάθε συζήτηση για πρόωρες κάλπες, όσο και αν οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται.

Η εκλογολογία, άλλωστε, κάνει πάντα κακό στην κυβέρνηση, καθώς την εμφανίζει αδύναμη, φοβισμένη μπροστά στις εξελίξεις, ενώ αποδυναμώνει και κάθε συναίνεση που μπορεί να υπάρξει, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές όπως οι σημερινές.

Οι παραπάνω δεν είναι οι μόνοι λόγοι, που το Μαξίμου επιδιώκει να ξορκίσει κάθε συζήτηση περί κάλπης. Συζήτηση που αποκάλυψαν το iEidiseis και η στήλη και που ήταν απολύτως υπαρκτή πάνω στο τραπέζι, όπως προκύπτει και από το άρθρο του Μακάριου Λαζαρίδη, βουλευτή Καβάλας και εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη στη «Δημοκρατία» του Σαββάτου. Το άρθρο του Μακάριου Λαζαρίδη έχει τίτλο «Ανόητες εισηγήσεις για πρόωρες κάλπες» και, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Όσοι προτείνουν εκλογές τώρα έχουν άγνοια των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων που βρίσκεται ή πρόκειται να βρεθεί η χώρα».

Μεταξύ των λόγων, λοιπόν, που η κυβέρνηση θέλει να «κόψει μαχαίρι» τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες είναι και οι εξής:

-Είναι πολύ πιθανόν η πανδημία να επανέλθει το φθινόπωρο. «Τι θα κάνουμε τότε, θα καλούμε την τρίτη ηλικία, που την έχουμε κλεισμένη μέσα να πάει να ψηφίσει;», δήλωνε το πρωί του Σαββάτου στα» Παιχνίδια Εξουσίας» ένας εκ των δημοφιλέστερων υπουργών, από εκείνους μάλιστα που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου- και συμπλήρωνε: «Ή θα ανοίξουμε τα κλειστά σχολεία για να πάει να ψηφίσει ο κόσμος και να τα …ξανακλείσουμε;»! Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 8 Απριλίου, αν οι εκλογές προκηρύσσονταν στις 20 Αυγούστου, δεδομένου ότι λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής θα είναι διπλές, θα ξαναψηφίζαμε εκτός από τα μέσα Σεπτεμβρίου και στα μέσα Οκτωβρίου! «Προσέξτε: Εάν οι κάλπες προκηρυχτούν στις 20 Αυγούστου, οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου και οι δεύτερες κοντά στις 10 Οκτωβρίου! Γίνονται αυτά με τη οικονομία να απαιτεί άμεσα και επείγοντα μέτρα και τον κορονοϊό να καιροφυλακτεί; Δύσκολο, αν όχι αδύνατον ,θα υποστηρίζαμε εάν στοιχηματίζαμε», έγραφαν τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

-Διπλές εκλογές, όμως, θα απαιτούσαν και υπηρεσιακή κυβέρνηση, με άλλον πρωθυπουργό! «Κάτι, επίσης, που δεν έχουν υπολογίσει διάφοροι «φωστήρες» αναλυτές είναι πως τυχόν δεύτερες εκλογές διεξάγονται με υπηρεσιακό πρωθυπουργό και υπηρεσιακή κυβέρνηση, μετά από κύκλο διερευνητικών εντολών από με τα τρία πρώτα κόμματα και με σύσκεψη των αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια ύστατη προσπάθεια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Ποιος βάζει τη χώρα, άραγε, σε τέτοια –επιπλέον- περιπέτεια;», έγραφαν επίσης στις 8 Απριλίου τα «Παιχνίδια Εξουσίας».

-Οι προβλέψεις-σοκ για την πορεία της οικονομίας το αμέσως επόμενο διάστημα, έβαλε σε δεύτερες σκέψεις ακόμα και εκείνους που εισηγούνταν πρόωρες κάλπες το Σεπτέμβριο. Και αυτό όχι μόνο λόγω των επιπτώσεων που θα είχε στην οικονομία το προεκλογικό κλίμα και η ύπαρξη υπηρεσιακής κυβέρνησης επί τρεις τουλάχιστον εβδομάδες, αλλά και γιατί υπάρχει φόβος-αν όχι βεβαιότητα- ότι το πολιτικό κλίμα δεν θα είναι ίδιο στα τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου. Υπενθυμίζεται ότι για την απόλυτη αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα θέλει 45-47% -και αυτό για να εκλέξει 151 βουλευτές, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει σήμερα 158! Σε μια τέτοια περίπτωση καταλαβαίνουμε πως το πρόκριμα πρόωρων εκλογών δεν θα είναι απλώς επικίνδυνο για τη χώρα, θα είναι και ανόητο κομματικά, καθώς θα δυσκολέψει παραπάνω τη ζωή της κυβέρνησης στη δύσκολή συγκυρία που την περιμένει!

Ούτως ή άλλως, το θέμα πριν τον Ιούλιο δεν μπορεί να συζητηθεί στα σοβαρά, καθώς όλοι κατανοούν πως αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι κινούμενη άμμος…

 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μέγαρο Μαξίμου,megaro maximou