Γενετική ανάλυση «αθωώνει» τον παγκολίνο: Δεν ήταν η πηγή του κορονοϊού

Οι πιγκολίνοι είναι φυσικοί ξενιστές κορωνοϊών, αλλά δεν είναι πιθανό ότι τα φολιδωτά ζώα χρησίμευσαν ως ενδιάμεσος ξενιστής για τον νέο κορονοϊό, μεταπηδώντας από νυχτερίδες στους ανθρώπους, αναφέρει γενετική ανάλυση. 

Οι παγκολίνοι πιθανότατα δεν είναι η άμεση πηγή της πανδημίας του νέου κορονοϊού που μολύνει ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα γενετική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε τρεις άρρωστους παγκολίνους.

Προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι ο SARS-CoV-2, ο νέος

κορονοϊός που είναι υπεύθυνος για την αναπνευστική νόσο Covid-19, προήλθε από νυχτερίδες αλλά μεταπήδησε στους ανθρώπους μέσω ενός ενδιάμεσου ξενιστή.

Στον αντίποδα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι παγκολίνοι, τα πιο παρανόμως διακινούμενα θηλαστικά στον κόσμο, μπορεί να έχουν διαδραματίσει βασικό ρόλο στην πανδημία, διαφωνώντας με τη θεωρία ότι ο SARS-CoV-2 πιθανότατα μεταπήδησε στους ανθρώπους από νυχτερίδες μέσω ενός ενδιάμεσου φορέα.

Τα θωρακισμένα ζώα κυνηγιούνται σε μεγάλο βαθμό για τις φολίδες τους, οι οποίες πιστεύεται από τους παραδοσιακούς ιατρούς ότι έχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία, φέρνοντάς τες σε στενή επαφή με τους ανθρώπους. Κατά τα τελευταία 45 χρόνια, ο αριθμός των νεκρών παγκολίνων αυξήθηκε κατά 150 τοις εκατό, συμβάλλοντας σε μια συνολική απαγόρευση του εν λόγω εμπορίου.  

Παράνομα διακινούμενοι παγκολινοί βρέθηκαν να φέρουν στενούς συγγενείς κορονοϊούς του πανδημικού στελέχους, ωστόσο, το μοναδικό γενετικό μακιγιάζ του ζώου μπορεί να τους προστατεύσει από τις έντονες ανοσολογικές αντιδράσεις που παρατηρούνται σε ανθρώπους μολυσμένους από τον κορονοϊό.

Οι κορονοϊοί είναι γνωστό ότι μολύνουν ζώα, αλλά είναι σπάνιο να εξελίσσονται και να μεταπηδούν στον άνθρωπο. Τον Απρίλιο, έξι νέα στελέχη εντοπίστηκαν σε νυχτερίδες - κανένα από τα οποία δεν είναι γνωστό ότι ενέχει κίνδυνο για τον άνθρωπο.

Ο εντοπισμός και η στόχευση αυτών των κορωνοϊών για μελλοντική έρευνα χρησιμεύουν ως μια σημαντική ευκαιρία για την πρόληψη μιας μελλοντικής επιδημίας από «εκρήξεις» όπως αυτές που παρατηρήθηκαν το 2003 με το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), το ξέσπασμα του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) του 2015 και το τρέχουσα πανδημία SARS-CoV-2.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιολογικών Πόρων του Γκουανγκντόνγκ εξέτασαν εάν οι παγκολίνοι θα μπορούσαν να είχαν χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος ξενιστής συγκεντρώνοντας ολόκληρο το γονιδίωμα ενός κορονοϊού που έχει εντοπιστεί σε τρεις άρρωστους Μαλαισιανούς παγκολίνους. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο κορονοϊός του παγκολίνου είναι γενετικά παρόμοιος με τον SARS-CoV-2, όπως και μια ομάδα κορωνοϊών νυχτερίδας, αλλά πιθανότατα όχι ο πρόδρομος του.

«Οι μοριακές και φυλογενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι αυτός ο ιός παγκολίνου (pangolin-CoV-2020) σχετίζεται γενετικά με το SARS-CoV-2, καθώς και με μια ομάδα κορωνοϊών νυχτερίδας, αλλά δεν δείχνουν ότι  SARS-CoV-2 εμφανίστηκε άμεσα από το pangolin-CoV-2020 », αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο PLOS Pathogens. 

Οι πιγκολίνοι είναι φυσικοί ξενιστές κορωνοϊών, αλλά δεν είναι πιθανό ότι τα φολιδωτά ζώα χρησίμευσαν ως ενδιάμεσος ξενιστής για τον νέο κορονοϊό, μεταπηδώντας από νυχτερίδες στους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι άλλοι κορονοϊοί θα μπορούσαν να κυκλοφορούν σε παγκολίνους, όπως οι βήτα-κορονοϊοί που έχουν «άγνωστη πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων».

Η ακριβής πηγή του SARS-CoV-2 εξακολουθεί να είναι άγνωστη και οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι για να καταπολεμηθεί η προοπτική για «εκρήξεις» στο μέλλον, απαιτείται παγκόσμια παρακολούθηση των κορωνοϊών στους παγκολίνους, καθώς και μια αναθεωρημένη σχέση μεταξύ ανθρώπων και άγριου κόσμου.

«Η μεγάλη παρακολούθηση των κορωνοϊών στις παγκολίνων θα μπορούσε να βελτιώσει την κατανόησή μας για το φάσμα των κορωνοϊών στους παγκολίνους», σημειώνουν οι ερευνητές και συμπληρώνουν:

«Εκτός από τη διατήρηση της άγριας πανίδας, η ελαχιστοποίηση της έκθεσης του ανθρώπου στην άγρια ​​φύση θα είναι σημαντική για τη μείωση των κινδύνων από την εξάπλωση των κορωνοϊών από άγρια ​​ζώα στον άνθρωπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα