Γαλλικό ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Να παραμείνει ανοιχτή σε όλους

Το ΥΠΕΞ της Γαλλίας ζήτησε σήμερα να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί.

Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε όλους, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, σήμερα, Πέμπτη (2/7).

«Σύμβολο ανοχής και ποικιλομορφίας, αυτό το μέρος πρέπει να παραμείνει ανοιχτό

σε όλους», τόνισε ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ολοκληρώθηκε χωρίς απόφαση η συνεδρίαση του τουρκικού Ανωτάτου Δικαστηρίου, που κλήθηκε να αποφασίσει για την τύχη του μνημείου.

Ειδικότερα, το τουρκικό ΣτΕ με διαδικασίες «εξπρές» συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης, 2 Ιουλίου, εξετάζοντας αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο το 1934. Στη συνδρίαση, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας, αν και έκρινε ως σύννομη προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μουσείου, γνωμοδότησε ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα, για να αλλάξει αυτό το καθεστώς.

Τέλος, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η τελική απόφαση για το αν θα μετατραπεί ο ναός σε τζαμί θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα