Φορολογική κλίμακα: Τα παραδείγματα, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Μια σειρά από φορολογικές ελαφρύνσεις προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση ώς τις 15 Νοεμβρίου, ωστόσο αυτές οι ελαφρύνσεις δεν αφορούν όλους τους φορολογούμενους.

 

Το όριο του 30% των απαιτούμενων αποδείξεων, δεν θα ισχύσει για όλους, αφού οι έχοντες εισοδήματα πάνω από 66.700 ευρώ έχουν μόνο υποχρέωση συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων αξίας 20.000 ευρώ, ενώ μετά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «κουρέψει» στο 20% από 30% το όριο για τους φορολογούμενους με στεγαστικά δάνεια αλλά και για όσους ζουν στο ενοίκιο, αφού εκ των πραγμάτων

ήταν δύσκολο να πιάσουν τον νέο στόχο των e-αποδείξεων.

Για τους έχοντες χαμηλά εισοδήματα, τις οικογένειες με παιδιά και τους ελεύθερους επαγγελματίες οι ελαφρύνσεις είναι μεγαλύτερες, ενώ αντίθετα είναι εξαιρετικά περιορισμένες είναι για τη μεσαία τάξη, κυρίως για όσους δηλώνουν εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στο επόμενο δεκαήμερο στη Βουλή, προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και 22% για τις επόμενες 10.000 ευρώ.

Αν δε ο μισθωτός με εισοδήματα στη ζώνη των 20.000 έως 52.000 ευρώ έχει και ένα παιδί, τότε οι ελαφρύνσεις από τις αλλαγές στην κλίμακα και το αφορολόγητο δεν υπάρχουν.

Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 9% (από 22%) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και στα υπόλοιπα κλιμάκια, χωρίς αλλαγές στα όρια εισοδήματος, οι συντελεστές μειώνονται κατά 1 μονάδα. Ο καταληκτικός συντελεστής διαμορφώνεται σε 44% από 45%.

Η νέα έκπτωση φόρου εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών. Έτσι, για όσους δεν έχουν παιδιά, η έκπτωση φόρου θα είναι 777 ευρώ. Για όσους έχουν ένα παιδί, η έκπτωση θα είναι 810 ευρώ, για δύο παιδιά 900 ευρώ, για τρία παιδιά 1.120 ευρώ και για τέσσερα παιδιά 1.340 ευρώ.

Για όσους έχουν πάνω από το τέσσερα παιδιά, το ποσό της έκπτωσης θα προσαυξάνεται κατά 220 ευρώ ανά παιδί. Αν το ατομικό εισόδημα υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, το ποσό της έκπτωσης θα μειώνεται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί.

Τα μεγαλύτερα οφέλη από τη νέα φορολογική κλίμακα και τη νέα έκπτωση φόρου θα έχουν οι έχοντες εισοδήματα από 10.000 έως και 15.000 ευρώ. Μισθωτοί και συνταξιούχοι σε αυτά τα όρια εισοδήματος, θα ωφεληθούν έως και 177 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχουν παιδιά, έως και κατά 160 ευρώ αν έχουν ένα παιδί, έως και κατά 200 ευρώ αν έχουν δύο παιδιά και έως και κατά 320 ευρώ αν έχουν τρία παιδιά. Για τα μεσαία εισοδήματα, τα οφέλη θα είναι μικρά έως μηδαμινά, ενώ μεγάλα οφέλη θα προκύψουν για όσους έχουν υψηλές αποδοχές άνω των 80.000 ευρώ. Τα πολύ υψηλά εισοδήματα θα δουν ελάφρυνση ακόμη και άνω των 1.000 ευρώ λόγω της μείωσης του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 44%.

Μετωπική σύγκρουση Μαξίμου – ΣΥΡΙΖΑ 

Μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι με το φορολογικό ν/σ  που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση της ΝΔ οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και τα ατομικά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ ετησίως, που τα δηλώνουν λιγότερο από το 1% των φορολογούμενων.  

«Οι ελπίδες των μεσαίων στρωμάτων για ελαφρύνσεις διαψεύδονται οικτρά. Οι μειώσεις από 2 έως 20 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, όπως και οι λίγο μεγαλύτερες μειώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, έχουν ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, από τον τριπλασιασμό των αναγκαίων ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ το 2020 κατά 140 εκατομμύρια ευρώ» τονίζεται.

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, η νεοφιλελεύθερη εμμονή της κυβέρνησης να δίνει πολλά στους λίγους και λίγα στους πολλούς, αλλά και η απόφασή της να παραπέμψει στις καλένδες τη διαπραγμάτευση για μείωση του ελλείμματος και να μην χρησιμοποιήσει τον εγγυητικό λογαριασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πετυχαίνει τη μείωση αυτή, δεν επιτρέπουν τις αναγκαίες ελαφρύνσεις των μεσαίων στρωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι «έτσι ακυρώνονται τα θετικά μέτρα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το 2020.

Ακυρώνεται η μείωση της προκαταβολής φόρουΑκυρώνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έως 20.000 ευρώ Η δραστική μείωση για υψηλότερα εισοδήματαΑκυρώνεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 50% για μικρομεσαίες ιδιοκτησίεςΑκυρώνεται η μείωση του ΦΠΑ από 13% σε 11%».

«Ο κ. Τσίπρας καλλιεργούσε προεκλογικά τον φόβο ότι αν κερδίσει η ΝΔ θα έρθει η καταστροφή: θα κόψει συντάξεις, επιδόματα και αφορολόγητο. Οι πολίτες είδαν να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Τα πράγματα αντί να πηγαίνουν προς το χειρότερο όπως κινδυνολογούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνουν συνεχώς προς το καλύτερο» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συνεχίζουν: «Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στον "τόπο του εγκλήματος". Μιλάει στο όνομα της μεσαίας τάξης, την οποία ο ίδιος εξαθλίωσε με την πολιτική της υπερφορολόγησης και των υπερπλεονασμάτων. Κυβερνώντας με "ταξική μεροληψία", όπως παραδέχθηκε ο υπουργός του κ. Τσακαλώτος, ο οποίος θεωρούσε ως μεσαία τάξη μια τετραμελή οικογένεια με εισόδημα από 12.000 έως 18.000 ευρώ».

Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, «με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, αντί να αυξάνονται οι φόροι μειώνονται. Πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θα πληρώσουν λιγότερα. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της μεσαίας κατηγορίας εισοδήματος θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν μείωση φόρου 1.300 ευρώ. Έχει ήδη προηγηθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 22% για το 2019. Και έπεται συνέχεια».

Καταλήγοντας τονίζουν: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με σταθερότητα και συνέπεια υλοποιεί το πρόγραμμά της. Κι αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ τα παραμύθια για δήθεν εγγυοδοτικούς λογαριασμούς που ανακάλυψε μετεκλογικά για να καλύψει τα προεκλογικά του ψέματα και την μετεκλογική του αμηχανία».

Παραδείγματα

Μισθωτός με εισόδημα 10.000 ευρώ καταβάλλει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 300 ευρώ. Από τον Ιανουάριο του 2020 ο φόρος περιορίζεται στα 123 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται στα 177 ευρώ.

Ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 10.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 2.200 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος μειώνεται στα 900 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος ύψους 1.300 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.

Μισθωτός, έγγαμος με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 2.450 ευρώ. Το ίδιο ποσό θα πληρώσει και το 2020.

 Μισθωτός, έγγαμος με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία φόρους ύψους 1.300 ευρώ. Το 2020 θα πληρώσει 1.160 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος 140 ευρώ.

Μισθωτός, έγγαμος με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 40.000 ευρώ πληρώνει σήμερα 9.200 ευρώ, ενώ το επόμενο έτος θα καταβάλει φόρο 9.160 ευρώ. Οφελος 40 ευρώ τον χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα