Ευλογιά των πιθήκων: Φόβοι για ραγδαία εξάπλωση το καλοκαίρι - Η μετάδοση και τα συμπτώματα

Κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Τι προβληματίζει τους ειδικούς.Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η ευλογιά των πιθήκων, με τη νέα απειλή να προκαλεί πονοκέφαλο στους ειδικούς, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως, καθώς η εξάπλωσή της είναι…

Πώς μεταδίδεται;

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, η μετάδοση μπορεί να γίνει από τα ζώα μέσω κοντινής επαφής με άνθρωπο, κυρίως, από δάγκωμα, γρατσουνιά ή επαφή με κάποιο

σωματικό υγρό του ζώου. Είναι σπάνιο αλλά μπορεί να μεταδοθεί και μεταξύ ανθρώπων που έχουν πολύ κοντινή επαφή. Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω επαφής με σωματικά υγρά και αναπνευστικά σταγονίδια, για παράδειγμα από τις φουσκάλες με υγρό που εμφανίζονται στο δέρμα του ασθενούς, ή αν κάποιος πλησιάζοντας αρκετά εισπνεύσει μεγάλα αερομεταφερόμενα σταγονίδια.

Αυτά τα σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από περίπου 1 μέτρο (σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων). Επιπλέον, το να αγγίξει κάποιος ρούχα, κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που χρησιμοποιεί κάποιος με ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να είναι ένας κίνδυνος.

Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. Πάντως, συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Ηδη τα νοσοκομεία της Ελλάδας είναι ενημερωμένα για το πρωτόκολλο, και οι οδηγίες στους γιατρούς έχουν φτάσει για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

- την άμεση απομόνωση του ασθενούς

- τη χρήση εξοπλισμού Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) από το προσωπικό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της φροντίδας του ασθενούς

- τον σωστό και ασφαλή χειρισμό του ιματισμού

- τον επιμελή καθαρισμό των επιφανειών

Εμβόλιο για την ευλογιά υπάρχει (το εμβόλιο της ευλογιάς) και είναι είναι περίπου 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι. Ο πρότερος εμβολιασμός κατά της ευλογιάς μπορεί να οδηγήσει σε πιο ήπια ασθένεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευλογιά, Φόβοι,evlogia, fovoi